Între 18 şi 21 noiembrie, pe TVR Internaţional, de la ora 18:30, vă aşteaptă noi sfaturi medicale împărtăşite de specialiştii invitaţi în studioul emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră".
Luni, 18 NOIEMBRIE 2019
ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! FENOMENUL BULLYING
Invitați: psiholog ALINA SUCIU, consilier școlar; BOGDAN IONESCU, instructor Krav Maga, director Federația Internațională de Krav Maga, România
Într-o lume dinamică, multiplele canale de comunicare biologice, psihologice, fizice și virtuale, cu un bombardament informațional nelimitat, pot modifica procesele interne ale unui individ încă din viața intrauterină, mai ales la nivel comportamental. Agresivitatea este rezultatul lipsei unei comunicări armonioase, a schimbărilor bruște și nepregătite pentru a fi acceptate și, de foarte multe ori, se exprimă încă de la vârste fragede, atunci când copilul nu este format și antrenat pentru controlul și reglarea reacțiilor biologice, psihologice și comportamentale. Timpurile actuale au dus la extinderarea violenței fizice și emoționale, a hărțuirilor de orice tip, a izolării, din cauza diversificării formelor de comunicare și exprimare. Alături de folosirea mijloacelor comportamentale, a limbajului specific, a presiunii psihoemoționale, se situează mijloacele mass-media, de la TV până la domeniul virtual - rețelele sociale: Facebook, Youtube, Tik-Tok... Când un membru al familiei, un elev din clasă, un coleg de serviciu, se manifestă agresiv, la nivel de limbaj sau comportament, putem alege să respingem acești stimuli negativi și chiar să schimbăm starea celor din jur, într-una pozitivă. Mulți copii sunt victime ale bullying-ului. Este important de aflat cum putem face față umilirii, hărțuirii, intimidării sau violențelor fizice și de limbaj, de la psihologul Alina Suciu, un om special care, în urmă cu 16 ani a renunțat la un job bine plătit în cadrul Ministerului Apărării Naționale pentru a se dedica adolescenților și copiilor. Vom vorbi cu instructorul Bogdan Ionescu despre Krav Maga, autoapărare, cum controlăm furia și agresiunea. Pe fondul neimplicării școlii și a comunității, susținerea necondiționată a familiei, cu dragoste, acceptare și răbdare, rămâne stâlpul principal pe care este ideal să se sprijine orice adolescent.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Marți, 19 NOIEMBRIE 2019
TERAPII INOVATOARE ÎN BOLILE HEMATOLOGICE
Invitat: prof. dr. ALINA TĂNASE, medic primar hematologie, Centrul de Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni, președintele Societății Române de Transplant Medular
În prezent, descoperirile științifice medicale, evoluția tehnologiilor terapeutice, duc la reconsiderarea cancerului de orice tip, ca boală ce poate fi ținută sub control. Cercetările în scopul tratamentelor anticancer avansează rapid și aduc o rază de speranță pacienților și medicilor. Tot mai mult se încearcă identificarea și ”interceptarea” cancerului încă din primele faze de instalare, înainte de se răspândi în organism. Au apărut teste de sânge specifice, tot mai evoluate, cu markeri tumorali bine definiți pe baza studiilor genetice și celulare, în primul rând imunologice.
INFECȚIILE RESPIRATORII
Invitat:. conf. univ. dr. GHEORGHE ENACHE, medic primar boli infecţioase
Deși tratamentele bolilor infecțioase, care în trecut creau adevărate epidemii cu mortalitate crescută în rândul copiilor mai ales, au avut un salt extraordinar, farmacologic și medical, în prezent, omenirea se confruntă din nou cu un număr extrem de mare de infecții bacteriene și virale, considerate nu de mult, eradicate, precum gripa, difteria, rujeola, rubeola, pojarul. Timp de 150 de ani s-au făcut descoperiri științifice medicale care au dus la realizarea de antibiotice din ce în ce mai puternice, vaccinuri tot mai țintite, care au reușit să îmbunătățească viața întregii omeniri. Și totuși, există alerte serioase, pentru atenționarea populației, în apariția unui număr mare de cazuri de difterie, boală care, în România, a fost eradicată cu 40 de ani în urmă.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
* datorită unor modificări de ultima oră, ediţia se difuzează de la ora 2:00 a.m şi în reluare miercuri, 20 noiembrie, de la ora 12:30
Miercuri, 20 NOIEMBRIE 2019
IMPORTANȚA NUTRIȚIEI PERSONALIZATE ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI
Invitat: prof. dr. DORU PAUL, medic specialist oncologie, hematologie şi medicină internă, Cornell University, S.U.A
Lupta împotriva cancerului implică modalități diverse de tratare a acestei boli a secolului XXI, de la metode ancestrale, cum ar fi postul, la terapii inovatoare care folosesc tehnologii de ultimă oră. Cercetările au evidențiat rolul vital pentru sănătate al microbiomului, flora bacteriană de la nivelul sistemului digestiv, cu care organismul uman se află într-o strânsă simbioză. Studiile recente au arătat importanța microbiomului în răspunsul la noile terapii cum ar fi imunoterapia. La rândul lui, microbiomul este direct influențat de nutriție și modularea microbiomului prin alimentație personalizată poate îmbunătăți prognosticul pacienților cu cancer.
MITURI ȘI ADEVĂRURI DESPRE ANESTEZIE
Invitat: prof. dr. CARMEN ORBAN, medic primar anestezie și terapie intensivă
Înaintea intervențiilor chirurgicale, se utilizează substanțe cu efect narcotic de adormire și pierdere a senzațiilor și reacțiilor față de mediul înconjurător. La început se foloseau substanțele active din plantele medicinale și gazele specifice rezultate în urma proceselor chimice simple. De-a lungul evoluției umane, s-au descoperit și sintetizat o multitudine de produse farmacologice anesteziante și evoluția lor continuă și astăzi. În selecția lor, prioritare sunt protecția pacientului în fața efectelor secundare negative, revenirea la starea de echilibru în timp rapid, dar mai ales ca acesta să suporte actul chirurgical în condiții de securitate și confort optime. Anestezia se realizează cu anestezice și mijloace tehnice diverse, specifice fiecărui tip de intervenție, în funcție de vârsta pacientului și starea de sănătate la momentul operației.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Joi, 21 NOIEMBRIE 2019
ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! OBEZITATEA LA ADOLESCENȚI ȘI EFECTELE EI
Invitați: dr. FLORIN IOAN BĂLĂNICĂ, specialist în medicina stilului de viață, doctorand în medicină, UMF C.Davila; dr. RUBIN MUNTEANU, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie bariatrică; psihoterapeut ADINA MORARU, psiholog clinician
Civilizația actuală se confruntă cu o boală extrem de periculoasă și complexă, pentru viața copilului și a viitorului adult. Este vorba de obezitatea primară infantilă, una dintre cele mai frecvente boli de nutriție care necesită măsuri de prevenție si tratamente personalizate și care este determinată de o multitudine de factori, de la cei alimentari obișnuiți, până la cei genetici, biologici, psihologici si educaționali. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în mai puțin de 100 de țări studiate, există în lume peste 250 de milioane de persoane cu obezitate, dintre care 22 de milioane sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. Consecințele fizice și psihologice ale bolii sunt dezastruoase și se manifestă de la apariția afecțiunilor cronice, cu morbiditate crescută până la afecțiuni psihologice grave precum bulimia, anorexia, depresia, dar mai ales prin tragediile sociale pe care le trăiesc copiii obezi la școală sau în societate, devenind victime ale bullying-ului și izolării, discriminărilor și reproșurilor.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
***
Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.
Ne găsiți și pe : https://www.facebook.com/Undoctorpentrudumneavoastra/.
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.