loader
Foto

Galerie foto

Natura și sănătatea la “Un doctor pentru dumneavoastră”

TVRi vă invită să revedeți parte din subiectele abordate în ultimul sezon al emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastră”, de luni până joi, de la ora 18.30.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 8 IULIE 2019

NATURA, ALBINELE ȘI SĂNĂTATEA

Invitat: Dr. ŞTEFAN STÂNGACIU, medic specialist medicina familiei, competenţă apifitoterapie şi acupunctură, Preşedinte Societatea Română de Apiterapie, Președinte de Onoare al Societății Germane de Apiterapie, Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Apiterapie

Atunci când au apărut toate formele de viață, de la virusuri și bacterii până la om, evoluțiile lor de dezvoltare s-au sincronizat și s-au influențat unele pe altele. Astfel, plantele reușesc să supraviețuiască și să dea naștere la noi generații, datorită insectelor și păsărilor care le polenizează. Albinele sunt principalele ființe care au avut și au un rol covârșitor în biologia plantelor, mai ales a celor pe care omul le utilizează în alimentație și medicină. Orice modificare la nivelul populațional al speciilor de albine are impact negativ asupra vieții pe pământ. Natura luptă să mențină echilibrul însă, omul, prin activitățile sale exagerate poate duce la distrugerea ecologică a ecosferei și implicit la pierderea sănătății noastre. Vom afla în această ediție care este rolul esențial al albinelor în natură și mai ales în viața omului și ce trebuie să facem pentru a le proteja.

Moderator: Măriuca Mihăilescu


MARȚI, 9 IULIE 2019

FRICILE CARE NE ÎMBOLNĂVESC

Invitat: Părintele LUCA BÎLTEANU, Mânăstirea Crasna, jud. Prahova

Creierul uman dispune de un sistem complex, format din multiple arii cerebrale, menit să realizeze cele mai complicate procese mentale și nervoase, să controleze toate acțiunile noastre voluntare, biologice, comportamentale și psihologice. La nivelul acestor structuri nervoase își desfășoară activitatea sistemul afectiv – emoțional, cel care sincronizează gândurile, emoțiile, senzațiile și sentimentele cu celelalte procese metabolice ale organismului. De aceea, fiecare gând pe care îl avem are un impact asupra sănătății noastre. Cele negative vor conduce întotdeauna către boală și atunci să vedem unde am greșit. Cele pozitive, precum iertarea, iubirea, bunătatea, înțelegerea, ne vor vindeca și ne vor menține sănătatea. Isus ne-a arătat ce este iubirea și iertarea, ne-a demonstrat că cele două sentimente te ridică atunci când cazi. Vorbim despre anxietate, depresie, atac de panică, ipohondrie - teama de a suferi de o boală gravă, despre frica de moarte, de înălțime, de zbor, de întuneric, frica de examene, teama în fața deciziilor greu de luat, frica de orice. Frica alungă pacea. O ediție în care aflăm ce instrumente avem la îndemână pentru echilibrare. Încrederea în Dumnezeu, curajul, credința toate ne ajută să biruim temerile. Astfel, conduita omului este o trăire care se impune cultivată permanent, în interiorul fiecăruia dintre noi.

Moderator: Ana Maria Ghiur

 

MIERCURI, 10 IULIE 2019

ANOTIMPURILE, PLANTELE ȘI SĂNĂTATEA

Invitat: Dr. ADRIANA TATOMIRESCU, medic nutriţionist, competență în apifitoterapie, director Centrul de Terapie Naturală din Breaza

Orice corp, însuflețit sau neînsuflețit, există datorită unei stări de echilibru, atât intern, la nivel molecular, cât și extern. Atunci când intervine cea mai mică modificare în cele două medii, structura corpului se destabilizează și suferă modificări. În cazul omului, acest echilibru, numit homeostazie, depinde la fel de mult de mediul intern și extern și se realizează printr-un proces de adaptare structurală și funcțională la fiecare moment și condiție de existență. De-a lungul timpului, în cadrul naturii, omul a creat o anume dependență de plante și animale, pe baza cărora supraviețuiește și își menține starea de sănătate. Orice variație a mediului, cum sunt anotimpurile sau schimbările de temperatură, duce la modificări evidente în echilibrul normal al omului. Reechilibrarea, prevenirea îmbolnăvirilor și menținerea unei stări de sănătate optimă se fac cu ajutorul plantelor și a principiilor active vindecătoare de care dispun.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

 

JOI, 11 IULIE 2019

ETAPELE DEZVOLTĂRII SEXUALE

Invitat: Dr. ELENA VOICULESCU, medic primar obstetrică-ginecologie

Formarea sexului și dezvoltarea aparatului reproducător încep încă din perioada intrauterină. Biologic, este prima etapă de sexualizare a individului. Pe măsură ce glandele endocrine încep să secrete hormonii sexuali are loc influențarea activității organelor specifice și a creierului, la nivelul ariilor dedicate sistemului afectiv-emoțional. După naștere, intervin două etape de sexualizare, una în perioada copilăriei, când începe conștientizarea sexului și identificarea cu el și cealaltă etapă, în adolescență, când hormonii și instinctele predeterminate genetic încep să dicteze comportamente și stări emoționale specifice. În perioada maturității, a patra etapă, tinerii încep să formeze cuplul și se pregătesc pentru crearea unei vieți noi. Fiecare moment este esențial pentru buna funcționare a proceselor sexuale.

OCLUZIA INTESTINALĂ, COMPLICAȚIA HERNIILOR

Invitat: Dr. NICOLETA BĂJENARU, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic "Agripa Ionescu", Bucureşti

Apariția unor afecțiuni la nivelul aparatului digestiv, poate induce secundar blocarea tranzitului alimentar. Uneori apare ocluzia intestinală care poate fi parţială sau totală. Nediagnosticată la timp și tratată necorespunzator, ocluzia intestinală poate cauza complicații severe: necroza, perforația intestinelor, peritonita. Cauzele pot fi uneori aparent banale cum ar fi de exemplu hernia abdominală.

Moderator: Ana Maria Ghiur

 

 

0:35 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

(Reluare)

1:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitat Octavian Belu

Emisiune de Eugenia Vodă

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri