loader
Foto

Galerie foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Cum ne creştem imunitatea

Din sumarul săptămânii 19-22 noiembrie: tehnicile de prim-ajutor, redobândirea sănătăţii prin alimentaţia potrivită, recuperarea prin sport, prevenirea afecţiunilor de sezon la copii. De la ora 18:30, de luni până joi, pe TVR Internaţional.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 19 NOIEMBRIE

TEHNICI DE PRIM- AJUTOR

Invitat: dr. BOGDAN OPRIȚA, medic primar medicină de urgență, Unitatea Primiri Urgențe, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, coordonator SMURD București

Oamenii se confruntă zilnic cu patologii care, în fazele de debut, au o simptomatologie zgomotoasă, precum infarctul de miocard care pune în pericol viața pacientului și necesită câteva tehnici de acordare a primului ajutor. În crizele epileptice se impun câteva manevre de prim ajutor. În orice moment al vieții, este util, pentru oricare dintre noi, să cunoaștem manevre care ar putea să salveze viața unei ființe. În această ediție aflăm ce putem face în caz de accident rutier sau de uz casnic, naștere spontană sau diverse situații în care ajung bolnavii cronici.

TUMORILE CEREBRALE

Invitat: dr. DANIEL TELEANU, medic primar neurochirurgie, șef secție Neurochirurgie I, Spitalul Universitar de Urgență București, doctor în științe medicale, șef lucrări UMF ”Carol Davila”

Există o multitudine de factori, de la cei genetici, până la cei din mediul înconjurător: traumatisme, poluare, substanțe toxice, stres, care duc, în final, la tumori maligne ale țesutului cerebral și a oaselor capului. Pe listă se regăsesc și radiaţiile electromagnetice emise de telefonul mobil sau antenele din jurul casei, care pot duce la tumori cerebrale. Tumorile celebrale, de cap şi de coloană, fie că apar de sine stătător sau sunt metastaze ale altor tipuri de cancere, pot afecta într-un mod catastrofal viaţa pacientului, mergînd până la imobilizare la pat şi chiar deces. În acest context, este esenţial să aflăm care sunt cele mai eficiente tratamente care să poată conserva funcţiile vitale ale bolnavului, crescând calitatea vieții.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU


MARȚI, 20 NOIEMBRIE

CUM NE CREȘTEM IMUNITATEA

Invitat: lector univ. ANCA DANIELA RAICIU, doctor în științe farmaceutice, vicepreședintele Societății Române a Chimiștilor Cosmetologi

Organismul viu se confruntă cu atacul virusurilor, bacteriilor și fungilor din mediul înconjurător și intern. Pentru a face față acestui atac, organismul a fost înzestrat cu sistem imunitar, menit să păstreze sănătatea corpului. Deși are capacitatea de a lupta singur cu microorganismele, sunt situații, mai ales la pacienții cu boli cronice, când se recomandă a fi susținut din exterior. O soluție ne oferă natura. Există numeroase specii de plante cu substanțe active, de distrugere a microorganismelor, care pot susține sistemul imunitar. O alimentație adecvată, o igienă corespunzătoare, cât mai multă mișcare, odihnă, gestionarea stresului, împreună conduc spre un stil de viață sănătos.

TERAPIE PRIN ALIMENTAȚIE

Invitat: ALINA STOICA, nutriționist

”Alimentația sănătoasă joacă un rol vital în stabilirea unui echilibru între minte-trup-suflet, influențează starea noastră generală, ne ajută să avem o gândire clară, reprezintă suportul nostru energetic de zi cu zi. De aceea prevenția și tratamentul diferitelor afecțiuni pornesc din farfuria noastră.”, declară Alina Stoica, ghidul care ne spune, în această ediție, cum putem păstra sau redobândi sănătatea printr-o alimentație potrivită.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

 

MIERCURI, 21 NOIEMBRIE

CHIRURGIA OBEZITĂȚII

Invitat: dr. NICOLETA BĂJENARU, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic "Agripa Ionescu", Bucureşti

Din nefericire, statisticile arată că și România se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de bolnavi cu obezitate. Cauzele sunt multiple și pornesc de la moștenirea genetică, dereglări endocrinologice până la o hrănire defectuoasă, cu alimente excesiv procesate și care conțin substanțe toxice pentru organism. Sedentarismul este o altă cauză care favorizează obezitatea. Tratamentul chirurgical al bolilor rezultate în urma creșterii în greutate, se poate face minim-invaziv, laparoscopic sau cu robotul chirurgical, tehnici ultramoderne și accesibile, care integrează rapid pacientul în societate și la locul de muncă.

SPORTUL ȘI OBEZITATEA

Invitat: conf. dr. GEORGIANA TACHE, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, Şef Departament de Recuperare

Principala metodă prin care se menține tonusul organismului este mișcarea, în limite potrivite, corespunzătoare stării de sănătate a fiecăruia. Specialiștii susțin că mișcarea zilnică, moderată ca durată și intensitate, duce la prelungirea vieții, cu atât mai mult la persoanele care se confruntă cu creșterea în greutate. Astfel, se recomandă un stil de viață activ. Să renunțăm la sedentarism pentru calitatea și longevitatea vieții.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

 

JOI, 22 NOIEMBRIE

CATARACTA ȘI CRISTALINUL

Invitat: dr. ANDREI FILIP, medic primar oftalmologie, doctor în știinte medicale

Odată cu înaintarea în vârstă, cu îmbătrânirea celulară, sistemul ocular, începe să-și modifice o parte dintre componente. Cel mai susceptibil de boală este cristalinul, acea lentilă a globului ocular care ne ajută în direcționarea informațiilor vizuale către retină. Boală frecventă care îl afectează este cataracta, specifică mai ales vârstei a treia. Netratată, aceasta afecțiune poate duce la pierderea vederii, prin opacizarea cristalinului. În prezent, operația de cataractă, de îndepărtare și înlocuire a cristalinului cu unul artificial, este o intervenție ușoară și rapidă, care reintegrează cu succes pacientul în societate.

PREVENIREA AFECȚIUNILOR DE SEZON LA COPII

Invitat: dr. ANA CULCER, medic primar pediatru

Copilul, încă de la naștere, intră în contact cu microorganismele, fie de la mamă, fie din mediul înconjurător. Deși, are un sistem imunitar creat în viața intrauterină, acesta nu este total pregătit pentru a face față atacului viral și bacterian, mai ales la schimbările de anotimp, când organismul face efort să se adapteze. Un rol esențial, în viața copilului, îl joacă hrănirea cu laptele mamei, bogat în anticorpi, apoi hrănirea cu cele mai sănătoase fructe, legume și proteine, încă din perioada diversificării și adoptarea celor mai potrivite alegeri în orice situație. Cea mai mare provocare a sistemului imunitar al unui copil se produce la intrarea în colectivitate, când apar multiple afecțiuni respiratorii, gastrointestinale, activate mai ales la schimbările de anotimp.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

 

***

Partenerii emisiunii

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

 

19:00 Confesiuni (R)

* In memoriam George Nicolescu

Amfitrion Iuliana Marciuc, invitat George Nicolescu.

*Rubrica GARANTEZ PENTRU-vine in platou Ioan Man, tanar interpret de muzica usoara, care va canta o piesa

*Rubrica MULTUMESC-vine in platou Eugen Dumitru

*Rubrica REMEMBER-discutii despre Adrian Paunescu si CENACLUL FLACARA

Producator Ioan Duma

Realizator Iuliana Marciuc

Regia artistica Ion Puican

(Reluare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri