Din sumarul săptămânii 19-22 noiembrie: tehnicile de prim-ajutor, redobândirea sănătăţii prin alimentaţia potrivită, recuperarea prin sport, prevenirea afecţiunilor de sezon la copii. De la ora 18:30, de luni până joi, pe TVR Internaţional.
LUNI, 19 NOIEMBRIE
TEHNICI DE PRIM- AJUTOR
Invitat: dr. BOGDAN OPRIȚA, medic primar medicină de urgență, Unitatea Primiri Urgențe, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, coordonator SMURD București
Oamenii se confruntă zilnic cu patologii care, în fazele de debut, au o simptomatologie zgomotoasă, precum infarctul de miocard care pune în pericol viața pacientului și necesită câteva tehnici de acordare a primului ajutor. În crizele epileptice se impun câteva manevre de prim ajutor. În orice moment al vieții, este util, pentru oricare dintre noi, să cunoaștem manevre care ar putea să salveze viața unei ființe. În această ediție aflăm ce putem face în caz de accident rutier sau de uz casnic, naștere spontană sau diverse situații în care ajung bolnavii cronici.
TUMORILE CEREBRALE
Invitat: dr. DANIEL TELEANU, medic primar neurochirurgie, șef secție Neurochirurgie I, Spitalul Universitar de Urgență București, doctor în științe medicale, șef lucrări UMF ”Carol Davila”
Există o multitudine de factori, de la cei genetici, până la cei din mediul înconjurător: traumatisme, poluare, substanțe toxice, stres, care duc, în final, la tumori maligne ale țesutului cerebral și a oaselor capului. Pe listă se regăsesc și radiaţiile electromagnetice emise de telefonul mobil sau antenele din jurul casei, care pot duce la tumori cerebrale. Tumorile celebrale, de cap şi de coloană, fie că apar de sine stătător sau sunt metastaze ale altor tipuri de cancere, pot afecta într-un mod catastrofal viaţa pacientului, mergînd până la imobilizare la pat şi chiar deces. În acest context, este esenţial să aflăm care sunt cele mai eficiente tratamente care să poată conserva funcţiile vitale ale bolnavului, crescând calitatea vieții.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
MARȚI, 20 NOIEMBRIE
CUM NE CREȘTEM IMUNITATEA
Invitat: lector univ. ANCA DANIELA RAICIU, doctor în științe farmaceutice, vicepreședintele Societății Române a Chimiștilor Cosmetologi
Organismul viu se confruntă cu atacul virusurilor, bacteriilor și fungilor din mediul înconjurător și intern. Pentru a face față acestui atac, organismul a fost înzestrat cu sistem imunitar, menit să păstreze sănătatea corpului. Deși are capacitatea de a lupta singur cu microorganismele, sunt situații, mai ales la pacienții cu boli cronice, când se recomandă a fi susținut din exterior. O soluție ne oferă natura. Există numeroase specii de plante cu substanțe active, de distrugere a microorganismelor, care pot susține sistemul imunitar. O alimentație adecvată, o igienă corespunzătoare, cât mai multă mișcare, odihnă, gestionarea stresului, împreună conduc spre un stil de viață sănătos.
TERAPIE PRIN ALIMENTAȚIE
Invitat: ALINA STOICA, nutriționist
”Alimentația sănătoasă joacă un rol vital în stabilirea unui echilibru între minte-trup-suflet, influențează starea noastră generală, ne ajută să avem o gândire clară, reprezintă suportul nostru energetic de zi cu zi. De aceea prevenția și tratamentul diferitelor afecțiuni pornesc din farfuria noastră.”, declară Alina Stoica, ghidul care ne spune, în această ediție, cum putem păstra sau redobândi sănătatea printr-o alimentație potrivită.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
MIERCURI, 21 NOIEMBRIE
CHIRURGIA OBEZITĂȚII
Invitat: dr. NICOLETA BĂJENARU, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic "Agripa Ionescu", Bucureşti
Din nefericire, statisticile arată că și România se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de bolnavi cu obezitate. Cauzele sunt multiple și pornesc de la moștenirea genetică, dereglări endocrinologice până la o hrănire defectuoasă, cu alimente excesiv procesate și care conțin substanțe toxice pentru organism. Sedentarismul este o altă cauză care favorizează obezitatea. Tratamentul chirurgical al bolilor rezultate în urma creșterii în greutate, se poate face minim-invaziv, laparoscopic sau cu robotul chirurgical, tehnici ultramoderne și accesibile, care integrează rapid pacientul în societate și la locul de muncă.
SPORTUL ȘI OBEZITATEA
Invitat: conf. dr. GEORGIANA TACHE, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, Şef Departament de Recuperare
Principala metodă prin care se menține tonusul organismului este mișcarea, în limite potrivite, corespunzătoare stării de sănătate a fiecăruia. Specialiștii susțin că mișcarea zilnică, moderată ca durată și intensitate, duce la prelungirea vieții, cu atât mai mult la persoanele care se confruntă cu creșterea în greutate. Astfel, se recomandă un stil de viață activ. Să renunțăm la sedentarism pentru calitatea și longevitatea vieții.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
JOI, 22 NOIEMBRIE
CATARACTA ȘI CRISTALINUL
Invitat: dr. ANDREI FILIP, medic primar oftalmologie, doctor în știinte medicale
Odată cu înaintarea în vârstă, cu îmbătrânirea celulară, sistemul ocular, începe să-și modifice o parte dintre componente. Cel mai susceptibil de boală este cristalinul, acea lentilă a globului ocular care ne ajută în direcționarea informațiilor vizuale către retină. Boală frecventă care îl afectează este cataracta, specifică mai ales vârstei a treia. Netratată, aceasta afecțiune poate duce la pierderea vederii, prin opacizarea cristalinului. În prezent, operația de cataractă, de îndepărtare și înlocuire a cristalinului cu unul artificial, este o intervenție ușoară și rapidă, care reintegrează cu succes pacientul în societate.
PREVENIREA AFECȚIUNILOR DE SEZON LA COPII
Invitat: dr. ANA CULCER, medic primar pediatru
Copilul, încă de la naștere, intră în contact cu microorganismele, fie de la mamă, fie din mediul înconjurător. Deși, are un sistem imunitar creat în viața intrauterină, acesta nu este total pregătit pentru a face față atacului viral și bacterian, mai ales la schimbările de anotimp, când organismul face efort să se adapteze. Un rol esențial, în viața copilului, îl joacă hrănirea cu laptele mamei, bogat în anticorpi, apoi hrănirea cu cele mai sănătoase fructe, legume și proteine, încă din perioada diversificării și adoptarea celor mai potrivite alegeri în orice situație. Cea mai mare provocare a sistemului imunitar al unui copil se produce la intrarea în colectivitate, când apar multiple afecțiuni respiratorii, gastrointestinale, activate mai ales la schimbările de anotimp.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
***
Partenerii emisiunii
Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook. Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.