loader
Foto

Autovindecarea - între mit şi realitate

Specialiştii invitaţi în studioul emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră" abordează subiecte variate în săptămâna 12-15 noiembrie: de la stres şi diabet, la prevenirea afecţiunilor cardiace şi endometrioză.  

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 12 NOIEMBRIE

STRESUL ȘI DIABETUL

Invitat: prof. dr. CONSTANTIN IONESCU-TÎRGOVIȘTE, medic primar nutriție, diabetologie și boli metabolice, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu“, membru titular al Academiei Române

Diabetul pune mari probleme sănătății și este un factor de apariție a altor boli cronice grave. În prezent, peste 199 milioane de femei au diabet zaharat și se presupune că, până în 2040, această cifră va crește la 313 milioane. În general, două din cinci femei cu diabet sunt la vârsta fertilității. Din nefericire, la nivel global, diabetul este a 9-a cauză principală de deces la femei, cauzând 2,1 milioane de decese pe an. De asemenea, femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape 10 ori mai susceptibile de a avea boală coronariană decât femeile fără această afecțiune, iar femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naștere a unui copil cu malformații. Una din 7 nașteri este afectată de diabetul gestațional. Pentru prevenția și combaterea efectelor majore ale acestei boli, OMS sprijină Federația Internațională de Diabet, să desfășoare campanii, în fiecare an, pe data de 14 noiembrie, declarată Ziua Mondială a Diabetului. O ediție în care vorbim despre metabolismul insulinic și despre Nicolae Paulescu care a contribuit la progresul medicinei prin descoperirea insulinei.

PREVENIREA AFECȚIUNILOR CARDIACE

Invitat: prof. univ.dr. ION BRUCKNER, medic primar medicină internă și cardiologie, doctor în științe medicale, președintele Societății Române de Medicină Internă

Inima, motorul organismului, are capacitatea de a pompa, 24 de ore din 24, zeci de litri de sânge, de la celule și țesuturi până la plămâni și invers. Orice modificare la nivel structural, mecanic, fiziologic și metabolic poate duce la apariția unei afecțiuni cardiace. Cauzele sunt multiple, de la congenitale până la infecțioase. În evitarea afecțiunilor cardiace, prevenția este cea mai simplă, accesibilă și importantă acțiune a fiecăruia dintre noi. Afecţiunile cardiovasculare, mai ales cele coronariene, din care face parte şi infarctul, reprezintă principala cauză de mortalitate. Până în anul 2025, Organizaţia Mondială a Sănătăţii și-a propus să reducă semnificativ numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

(w882)

MARȚI, 13 NOIEMBRIE

PATOLOGIA CHIRURGICALĂ ANO–PERI-ANALĂ

Invitat: dr. GABRIEL LĂPĂDAT, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic Colentina, București

Viața tumultuoasă, sedentarismul, alimentația defectuoasă, predeterminismul genetic și existența bolilor cronice, în ultimul secol, sunt principalele cauze ale creșterii alarmante a patologiilor gastrointestinale, mai ales a celei care tratează boli ale intestinului gros și ale zonei anale, de la hemoroizi, fisuri anale până la cancere anale.

NOUTĂȚI ÎN CHIRURGIA PLASTICĂ ȘI ESTETICĂ

Invitat: dr. DANA JIANU, medic primar chirurgie plastică, estetică și reconstructivă, EX-Președinte al Societății Române de Chirurgie Estetică (SRCE), CO–Președinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR), Președinte al Societății Europene de Chirurgie Estetică Laser (ESLAS), Vice-Președintele Asociației Chirurgilor Plastici din România

Chirugia plastică și estetică este un domeniu care a cunoscut o evoluție extraordinară în ceea ce privește tehnologia, metodele și tehnicile de lucru menite să corecteze deficiențe, de la cele morfo-constițutionale înnăscute sau dobândite pe parcursul vieții, în diverse împrejurări, până la îndepărtarea semnelor de îmbătrânire și regenerarea țesuturilor care și-au pierdut această capacitate. Utilizările laserului și a metodei plasmei îmbogățite cu trombocite sunt câteva din noutățile acestui domeniu.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

MIERCURI, 14 NOIEMBRIE

SLĂBEȘTE SĂNĂTOS!

Invitat: dr. FLORIN BĂLĂNICĂ, medic nutriționist, specialist în nutrigenomică

„Ne comportăm de parcă mâine mâncarea s-ar termina pe planetă. Trebuie să mâncăm ca să slăbim, nu să suportăm foamea”, declară medicul care s-a remarcat slăbind 100 de kilograme în timp record, fără să se îmbolnăvească și fără să se îngrașe la loc. Cea mai bună metodă de detoxifiere și echilibrare a organismului se face numai printr-o medicină nutrițională personalizată, cu o mai bună informare și educare a oamenilor asupra modului în care se mănâncă și se asociază alimentele, adoptând un stil de viață sănătos.

ENDOMETRIOZA, “EPIDEMIA TĂCUTĂ”

Invitat: prof. dr. ELVIRA BRĂTILĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie „prof. dr. Panait Sârbu“ din Bucureşti, membru fondator al Societăţii de Endometrioză şi Fertilitate Est-Europeană şi preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie

Statisticile arată că endometrioza este o boală frecventă în rândul femeilor, încă de la vârste tinere, care are un diagnostic extrem de dificil. O adevărată provocare pentru medicii ginecologi și endocrinologi. Din nefericire, afecțiunea nu are semne clare, specifice, care să îndrume medical în luarea unor decizii prompte și rapide. ” Este ca un cancer si totusi nu e cancer. Alegerea modalităţilor imagistice pentru suspiciunea diagnosticului de endometrioză sunt efectuate în funcţie de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, tratamentul efectuat şi răspunsul la tratament“, afirmă prof.dr. Elvira Brătilă, primul medic ginecolog care a utilizat robotul chirurgical chiar și în endometrioză.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

JOI, 15 NOIEMBRIE

AUTISMUL, LUMEA DE LÂNGĂ NOI

Invitat: ANA TURTUREANU, analist comportamental, asistent social

Autismul este o boală care a căpătat, în ultimul timp, o atenție deosebită din partea specialiștilor, existând multiple cercetări privind cauzele apariției. Terapia comportamentală este una dintre cele mai eficiente terapii cu valoare esențială în tratarea bolnavilor cu autism. Copiii care primesc o astfel de atenție, reușesc să revină la normalitate și să se integreze în societatea modernă.

AUTOVINDECAREA, ÎNTRE MIT ȘI REALITATE

Invitat: ADINA MORARU, pshiholog clinician, psihoterapeut

Doctorul Howard Friedman, un binecunoscut psiholog american, declară că vindecările „miraculoase“ sunt, de fapt, procese de autovindecare. Din experiența sa, specialistul definește două tipuri de personalități, dintre care una este capabilă să reziste la îmbolnăviri și chiar să oprească evoluția unor maladii grave, cum sunt cancerul și bolile de inimă. La cealaltă extremă, se plasează tipuri de personalitate predispuse la diferite boli care, chiar dacă urmează un tratament specific, nu reușesc să se vindece.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

***

Partenerii emisiunii

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

4:00 Vineri seara în direct (R)

*Best of 1

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(Reluare)

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri