loader

Autovindecarea - între mit şi realitate

Specialiştii invitaţi în studioul emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră" abordează subiecte variate în săptămâna 12-15 noiembrie: de la stres şi diabet, la prevenirea afecţiunilor cardiace şi endometrioză.  

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 12 NOIEMBRIE

STRESUL ȘI DIABETUL

Invitat: prof. dr. CONSTANTIN IONESCU-TÎRGOVIȘTE, medic primar nutriție, diabetologie și boli metabolice, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu“, membru titular al Academiei Române

Diabetul pune mari probleme sănătății și este un factor de apariție a altor boli cronice grave. În prezent, peste 199 milioane de femei au diabet zaharat și se presupune că, până în 2040, această cifră va crește la 313 milioane. În general, două din cinci femei cu diabet sunt la vârsta fertilității. Din nefericire, la nivel global, diabetul este a 9-a cauză principală de deces la femei, cauzând 2,1 milioane de decese pe an. De asemenea, femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape 10 ori mai susceptibile de a avea boală coronariană decât femeile fără această afecțiune, iar femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naștere a unui copil cu malformații. Una din 7 nașteri este afectată de diabetul gestațional. Pentru prevenția și combaterea efectelor majore ale acestei boli, OMS sprijină Federația Internațională de Diabet, să desfășoare campanii, în fiecare an, pe data de 14 noiembrie, declarată Ziua Mondială a Diabetului. O ediție în care vorbim despre metabolismul insulinic și despre Nicolae Paulescu care a contribuit la progresul medicinei prin descoperirea insulinei.

PREVENIREA AFECȚIUNILOR CARDIACE

Invitat: prof. univ.dr. ION BRUCKNER, medic primar medicină internă și cardiologie, doctor în științe medicale, președintele Societății Române de Medicină Internă

Inima, motorul organismului, are capacitatea de a pompa, 24 de ore din 24, zeci de litri de sânge, de la celule și țesuturi până la plămâni și invers. Orice modificare la nivel structural, mecanic, fiziologic și metabolic poate duce la apariția unei afecțiuni cardiace. Cauzele sunt multiple, de la congenitale până la infecțioase. În evitarea afecțiunilor cardiace, prevenția este cea mai simplă, accesibilă și importantă acțiune a fiecăruia dintre noi. Afecţiunile cardiovasculare, mai ales cele coronariene, din care face parte şi infarctul, reprezintă principala cauză de mortalitate. Până în anul 2025, Organizaţia Mondială a Sănătăţii și-a propus să reducă semnificativ numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

(w882)

MARȚI, 13 NOIEMBRIE

PATOLOGIA CHIRURGICALĂ ANO–PERI-ANALĂ

Invitat: dr. GABRIEL LĂPĂDAT, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic Colentina, București

Viața tumultuoasă, sedentarismul, alimentația defectuoasă, predeterminismul genetic și existența bolilor cronice, în ultimul secol, sunt principalele cauze ale creșterii alarmante a patologiilor gastrointestinale, mai ales a celei care tratează boli ale intestinului gros și ale zonei anale, de la hemoroizi, fisuri anale până la cancere anale.

NOUTĂȚI ÎN CHIRURGIA PLASTICĂ ȘI ESTETICĂ

Invitat: dr. DANA JIANU, medic primar chirurgie plastică, estetică și reconstructivă, EX-Președinte al Societății Române de Chirurgie Estetică (SRCE), CO–Președinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR), Președinte al Societății Europene de Chirurgie Estetică Laser (ESLAS), Vice-Președintele Asociației Chirurgilor Plastici din România

Chirugia plastică și estetică este un domeniu care a cunoscut o evoluție extraordinară în ceea ce privește tehnologia, metodele și tehnicile de lucru menite să corecteze deficiențe, de la cele morfo-constițutionale înnăscute sau dobândite pe parcursul vieții, în diverse împrejurări, până la îndepărtarea semnelor de îmbătrânire și regenerarea țesuturilor care și-au pierdut această capacitate. Utilizările laserului și a metodei plasmei îmbogățite cu trombocite sunt câteva din noutățile acestui domeniu.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

MIERCURI, 14 NOIEMBRIE

SLĂBEȘTE SĂNĂTOS!

Invitat: dr. FLORIN BĂLĂNICĂ, medic nutriționist, specialist în nutrigenomică

„Ne comportăm de parcă mâine mâncarea s-ar termina pe planetă. Trebuie să mâncăm ca să slăbim, nu să suportăm foamea”, declară medicul care s-a remarcat slăbind 100 de kilograme în timp record, fără să se îmbolnăvească și fără să se îngrașe la loc. Cea mai bună metodă de detoxifiere și echilibrare a organismului se face numai printr-o medicină nutrițională personalizată, cu o mai bună informare și educare a oamenilor asupra modului în care se mănâncă și se asociază alimentele, adoptând un stil de viață sănătos.

ENDOMETRIOZA, “EPIDEMIA TĂCUTĂ”

Invitat: prof. dr. ELVIRA BRĂTILĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie „prof. dr. Panait Sârbu“ din Bucureşti, membru fondator al Societăţii de Endometrioză şi Fertilitate Est-Europeană şi preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie

Statisticile arată că endometrioza este o boală frecventă în rândul femeilor, încă de la vârste tinere, care are un diagnostic extrem de dificil. O adevărată provocare pentru medicii ginecologi și endocrinologi. Din nefericire, afecțiunea nu are semne clare, specifice, care să îndrume medical în luarea unor decizii prompte și rapide. ” Este ca un cancer si totusi nu e cancer. Alegerea modalităţilor imagistice pentru suspiciunea diagnosticului de endometrioză sunt efectuate în funcţie de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, tratamentul efectuat şi răspunsul la tratament“, afirmă prof.dr. Elvira Brătilă, primul medic ginecolog care a utilizat robotul chirurgical chiar și în endometrioză.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

JOI, 15 NOIEMBRIE

AUTISMUL, LUMEA DE LÂNGĂ NOI

Invitat: ANA TURTUREANU, analist comportamental, asistent social

Autismul este o boală care a căpătat, în ultimul timp, o atenție deosebită din partea specialiștilor, existând multiple cercetări privind cauzele apariției. Terapia comportamentală este una dintre cele mai eficiente terapii cu valoare esențială în tratarea bolnavilor cu autism. Copiii care primesc o astfel de atenție, reușesc să revină la normalitate și să se integreze în societatea modernă.

AUTOVINDECAREA, ÎNTRE MIT ȘI REALITATE

Invitat: ADINA MORARU, pshiholog clinician, psihoterapeut

Doctorul Howard Friedman, un binecunoscut psiholog american, declară că vindecările „miraculoase“ sunt, de fapt, procese de autovindecare. Din experiența sa, specialistul definește două tipuri de personalități, dintre care una este capabilă să reziste la îmbolnăviri și chiar să oprească evoluția unor maladii grave, cum sunt cancerul și bolile de inimă. La cealaltă extremă, se plasează tipuri de personalitate predispuse la diferite boli care, chiar dacă urmează un tratament specific, nu reușesc să se vindece.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

***

Partenerii emisiunii

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

13:30 Izolaţi în România

Producător şi realizator Dite Dinesz

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri *Meteo Prezintă Andra Soceanu

Producător Anamaria Panait

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri