loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Tratarea dependențelor

Obezitatea în adolescență și efectele ei, fenomenul bullying, sexualitatea adolescenților - o discuție fără prejudecăți, tratarea dependențelor. Câteva subiecte de revăzut între 24 și 27 august, de la ora 18:30, pe TVR Internațional.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 24 august

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! – VIAȚA SEXUALĂ ÎN ADOLESCENȚĂ

Invitați: psiholog AURORA LIICEANU, scriitor; dr. ELENA VOICULESCU, medic primar obstetrică - ginecologie; ANGELA AVRAM, realizator TV

Tinerii au curiozități care ar fi bine să fie înțelese de apropiații lor. Adolescența este perioada trecerii de la copilărie la stadiul de adult, o perioadă plină de turbulențe identitare, cu modificări fiziologice și emoționale. Puţini adolescenţi discută cu părinţii despre atracție interpersonală între sexe, sexualitate și alte probleme adolescentine. De multe ori, tinerii își însușesc incorect informaţii venite din spațiul public. Acest fenomen se datorează în primul rând lipsei de dialog părinte – copil, dialog care se inițiază onest, încă din primii ani de viață și se menține constant, cu câștig de capital de încredere de ambele părți. Indiferent de părerile și principiile care guvernează viața părinților, este important ca aceștia să fie alături de copii Generației X, oferindu-le suport şi împărtăşindu-le din experienţa pe care au avut-o atunci când au fost, la rândul lor, adolescenţi. În timp ce părinții se întreabă care este vârsta potrivită pentru discuții cu copilul lor despre viața sexuală, cum să abordeze problemele, ce să le spună, copiii lor pot trăi adevărate drame existențiale. Pentru a nu-i îndepărta - iubirea, comunicarea, înțelegerea și acceptarea sunt căile prin care pot deveni adulți fericiți și responsabili. O ediție în care vorbim, fără prejudecăți, despre sexualitatea adolescenților. Iar voi, dragi adolescenți, puneți-vă în locul părinților voștri și încercați să faceți echipă cu ei!

Moderator: ANA MARIA GHIUR

Redifuzare din 14.11.2019

 

MARȚI, 25 august

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! - FENOMENUL BULLYING

Invitați: psiholog ALINA SUCIU, consilier școlar; BOGDAN IONESCU, instructor Krav Maga, director Federația Internațională de Krav Maga, România

Într-o lume dinamică, multiplele canale de comunicare biologice, psihologice, fizice și virtuale, cu un bombardament informațional nelimitat, pot modifica procesele interne ale unui individ încă din viața intrauterină, mai ales la nivel comportamental. Agresivitatea este rezultatul lipsei unei comunicări armonioase, a schimbărilor bruște și nepregătite pentru a fi acceptate și, de foarte multe ori, se exprimă încă de la vârste fragede, atunci când copilul nu este format și antrenat pentru controlul și reglarea reacțiilor biologice, psihologice și comportamentale. Timpurile actuale au dus la extinderarea violenței fizice și emoționale, a hărțuirilor de orice tip, a izolării, din cauza diversificării formelor de comunicare și exprimare. Alături de folosirea mijloacelor comportamentale, a limbajului specific, a presiunii psihoemoționale, se situează mijloacele mass-media, de la TV până la domeniul virtual - rețelele sociale: FB, YOUTUBE, TIK-TOK... Când un membru al familiei, un elev din clasă, un coleg de serviciu se manifestă agresiv, la nivel de limbaj sau comportament, putem alege să respingem acești stimuli negativi și chiar să schimbam starea celor din jur, într-una pozitivă. Mulți copii sunt victime ale bullying-ului. Este important de aflat cum putem face față umilirii, hărțuirii, intimidării sau violențelor fizice și de limbaj, de la psihologul Alina Suciu, un om special care, în urmă cu 16 ani a renunțat la un job bine plătit în cadrul Ministerului Apărării Naționale pentru a se dedica adolescenților și copiilor. Vom vorbi cu instructorul Bogdan Ionescu despre Krav Maga, autoapărare, cum controlăm furia și agresiunea. Pe fondul neimplicării școlii și a comunității, susținerea necondiționată a familiei, cu dragoste, acceptare și răbdare, rămâne stâlpul principal pe care este ideal să se sprijine orice adolescent.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

Redifuzare din 18.11.2019

MIERCURI, 26 august

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! – OBEZITATEA LA ADOLESCENȚI ȘI EFECTELE EI

Invitați: dr. FLORIN IOAN BĂLĂNICĂ, specialist în medicina stilului de viață, doctorand în medicină, UMF C.Davila; dr. RUBIN MUNTEANU, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie bariatrică; psihoterapeut ADINA MORARU, psiholog clinician

Civilizația actuală se confruntă cu o boală extrem de periculoasă și complexă, pentru viața copilului și a viitorului adult. Este vorba de obezitatea primară infantilă, una dintre cele mai frecvente boli de nutriție care necesită măsuri de prevenție si tratamente personalizate și care este determinată de o multitudine de factori, de la cei alimentari obișnuiți, până la cei genetici, biologici, psihologici si educaționali. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în mai puțin de 100 de țări studiate, există în lume peste 250 de milioane de persoane cu obezitate, dintre care 22 de milioane sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. Consecințele fizice și psihologice ale bolii sunt dezastruoase și se manifestă de la apariția afecțiunilor cronice, cu morbiditate crescută până la afecțiuni psihologice grave precum bulimia, anorexia, depresia, dar mai ales prin tragediile sociale pe care le trăiesc copiii obezi la școală sau în societate, devenind victime ale bullying-ului și izolării, discriminărilor și reproșurilor.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

Redifuzare din 21.11.2019

JOI, 27 august

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! – DEPENDENȚELE SE POT TRATA!

Invitați: psihoterapeut DIANA ȘERBAN, psiholog Agenția Națională Antidrog, expert în adicții; dr. EDUARD PETRU MOȚOESCU, medic primar psihiatrie, Șef Clinica Psihiatrie VI, Spitalul Clinic de Psihiatrie ”prof. dr. Alexandru Obregia”; DANA NĂLBARU, artist

Problematica adicțiilor este din ce în ce mai des dezbătută și se derulează campanii extinse ca urmare a creșterii numărului de tineri și copii care apelează la forme diverse de droguri, mai ales cele inhalante, canabis și etnobotanice, alcool, tutun, medicamente, dulciuri, jocuri de noroc, telefon, internet și lista poate continua. Statisticile arată că dependențele apar de la o vârstă tot mai mică. Lipsa de informare și educare încă de la vârstele de grădiniță, sărăcia, problemele familiale, abandonul și socializarea în medii nepotrivite vârstelor, duc la îmbolnăvirea gravă a generației tinere și pierderea controlului acesteia asupra propriei vieți. Boli cardiovasculare, degenerări ale creierului, psihoze, boli respiratorii și renale, sunt doar câteva din multitudinea efectelor dezastruoase ale persoanelor cu dependențe. Fenomenul a luat amploare din cauza incapacității copiilor și părinților de a-și controla emoțiile și de a face față dificultăților psihosociale cu care se confruntă.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

Redifuzare din 25.11.2019

***

Producător: Monica Ancuța

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

 

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

 

#tvri