loader
Foto

Un doctor pentru dvs: sfatul medicului în insuficienţa cardiacă şi infecţii virale

TVR i difuzează în perioada 5-9 septembrie, de luni până miercuri de la ora 18:30 şi vineri de la ora 10:30, ediţii "Best of" ale emisiunii "Un doctor pentru dvs.", în aşteptarea întâlnirilor dintr-un nou sezon.

 

Irninis Miricioiu
Ana Maria Ghiur
Sorin Sîrbov

Luni, 5 septembrie - Lupta cu virusurile: hepatitele şi infecţiile virale

Invitata lui Irninis Miricioiu în prima marte a ediţiei de luni este conf. dr. Anca Streinu Cercel, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Aproximativ un român din 15 are o infecţie cu un virus hepatitic B sau C.

Hepatitele cronice B şi C reprezintă boli ale ficatului cauzate de infecţia cronică cu virusurile hepatitice B şi C. Virusurile sunt complet diferite, cu particularităţi distincte şi modalităţi diferite de tratament. Aflăm ce este hepatita autoimună, modul de transmitere a hepatitelor virale (A, B, C, D), care sunt factorii de risc în cazul hepatitelor, prevenirea infectării cu aceste virusuri şi cum putem dispărea din topul în care suntem fruntaşi la numărul cazurilor de hepatită.

În partea a doua, vorbim despre infecţiile virale cu dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase, Spitalul Clinic Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş", conferenţiar la Facultatea de Medicină și Farmacie, Universitatea „Dunărea de Jos", Galaţi. Infecțiile virale fac parte din categoria bolilor care afectează populația globului. Gravitatea lor este dependentă de puterea virusului și de starea sistemului imunitar. Oamenii de știință se preocupă să găsească teste performante care să determine tipul de virus și ce vaccin este necesar.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 6 septembrie – Inima la control!

În prima parte a emisiunii, prof. dr. Dragoş Vinereanu, medic primar cardiologie, şef Clinica de Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgenţă, prorector Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", discută cu Sorin Sîrbov despre insuficienţa cardiacă, „boală mai gravă decât cancerul”. Pe glob, insuficiența cardiacă este una dintre bolile cele mai frecvente la nivelul populației. Prevalența este estimată, actual, în țările europene, de la 2%, la persoanele tinere, până la 13%, mai ales la persoanele după 65 de ani. Noile tehnici, invazive sau neinvazive, folosite în cardiologie, au permis un diagnostic etiologic mai sigur și precoce, însă cele mai bune criterii de diagnostic sunt semnele clinice. Cu toate progresele înregistrate, insuficiența cardiacă rămâne puțin cunoscută, gravitatea bolii persistă iar incidența crește tot mai mult.

Prof. dr. Maria Dorobanţu, medic primar cardiologie și medicina internă, Șef Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, în partea a doua a emisiunii, ne spune că Hipertensiunea arterială poate fi prevenită! Conform Organizației Mondiale a Sănătății, hipertensiunea arterială este boala secolului. O persoană din trei suferă de această boală, mai ales în țările slab dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa acestei rate înalte. Tensiunea arterială ridicată a stat la baza a peste 50% dintre decesele survenite în urma unui infarct şi este cauza a peste 45% dintre bolile coronariene.

(w882) Un doctor

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 7 septembrie – Traumatismele sportive

Dr. Bogdan Ioan Andrei, medic specialist ortopedie – traumatologie, supraspecializare în chirurgie artroscopică, SANADOR, este invitatul moderatoarei Ana Maria Ghiur. Exercițiul fizic este o condiție absolut necesară pentru un stil de viață sănătos, indiferent de vârstă și de starea de sănătate. Acesta trebuie făcut în reprize scurte și dese, în cazul celor care suferă de o afecţiune. Orice mișcare pe care o facem trebuie realizată cu precauție pentru a preîntâmpina apariția unui traumatism. Majoritatea traumatismelor sportive sunt rezultatul suprasolicitării oaselor și mușchilor. Cele mai obișnuite sunt traumatismele țesuturilor moi, cum ar fi mușchi, tendoane și ligamente.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Vineri, 9 septembrie, ora 10:30 - Tratarea cancerului de colon

Sorin Sîrbov vă aduce cele mai bune recomandări în depistarea şi tratarea cancerului de colon de la dr. Maria Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, competență în Chirurgie oncologică și laparoscopie, SANADOR. Cancerul de colon constituie o problemă majoră în lume. Afectează 1 din 20 de locuitori în țările dezvoltate și este a doua cauza de deces prin cancer la ambele sexe. Pe glob, în fiecare an, se înregistrează 500.000 de cazuri noi de cancer de colon. România este pe locul al doilea ca incidență, cu 15.000 de cazuri noi în fiecare an. De aceea, medicii recomandă efectuarea tuturor testelor de screening, după 40 de ani, pentru a depista din timp apariția acestei boli.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Partenerii emisiunii:

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continuă.  În prezent, deține mai multe clinici, laboratoare de analize medicale și cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară. Cu o suprafață totală de 23.000 de mp și o capacitate de 402 de paturi, Spitalul SANADOR pune la dispoziție o gamă complexă de specialități medicale și chirurgicale și  blocuri operatorii dotate la standarde europene. Număr de contact 021.9699; e-mail: frontdesk@sanador.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Livia dent Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: Număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro 0733.045.855 sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322. 40.04

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie sau pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021 492.04.42

(w100) FlorăriaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dvs. transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact:office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16

21:00 A doua Românie

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Dincolo de aurul Apusenilor

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat. Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000. Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier. Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri