loader
Foto

Noutăți și terapii pentru o viață armonioasă

Edițiile de vară continuă la TVRi, cu patru redifuzări ale întâlnirilor medicale de la "Un doctor pentru dumneavoastră", în perioada 15-18 iulie, de la ora 18.30.

 

Măriuca Mihăilescu
Ana Maria Ghiur

LUNI, 15 IULIE

TUMORILE DE SÂN ȘI DE COL UTERIN

Invitat: dr. CRISTINA ȘAPTEFRAȚI, medic primar ginecologie oncologică, Institutul Oncologic ”Alexandru Trestioreanu” București

În prezent, civilizația umană se confruntă cu un număr extrem mare de tumori apărute la nivelul tuturor organelor. Factorul  genetic, stilul de viață haotic, poluarea, alimentația nepotrivită, săracă în vitamine, minerale și antioxidanți, infecțiile virale și bacteriene, toate duc la apariția cancerelor, indiferent de vârstă și sex. Tumorile de sân și de col uterin sunt cele mai frecvente și, din păcate, apar din ce în ce mai mult la femeile tinere. Depistate la timp, au șanse de vindecare. De multe ori, pacientele ajung la medic în faze grave, când este prea târziu.

ACTUALITĂȚI ÎN NEURO – ONCOLOGIE

Invitat: dr. DAN MITREA, medic specialist neurologie, supraspecializare în neuro-oncologie

Tumorile sistemului nervos rămân o provocare din punctul de vedere al diagnosticului, dar mai ales terapeutic. Procedurile de diagnostic presupun examinare imagistică de înaltă performanță, cu protocoale ce presupun analiza anatomică și funcțională a tumorilor și a structurilor învecinate. Tratamentul este unul multidisciplinar, începând de la abordarea chirurgicală pâna la terapii sistemice adjuvante (radioterapie, chimioterapie, terapii țintite, imunoterpie, terapii prin unde electromagnetice sau alte terapii în curs de dezvoltare - vaccinuri antitumorale, virusuri oncolitice)

Moderator: Măriuca Mihăilescu

(w882)

MARȚI, 16 IULIE

JOCUL, MIJLOC TERAPEUTIC

Invitat: IULIAN NICA, kinetoterapeut

Jocul este o formă comportamentală care apare la toate animalele. Are menirea să adapteze individul la mediu și la comunitatea din care face parte și îl ajută să supraviețuiască. Dezvoltă abilitățile, creativitatea, relațiile sociale și psihologice, definește trăsăturile comportamentale, cognitive, afective şi moral-volitive, personalitatea și capacitatea de a găsi soluții pentru diverse situații, competențe pe care copilul le va folosi la maturitate. Oamenii de știință au demonstrat că există etape în dezvoltarea individuală în care copiii ar fi bine să fie învăţaţi să se joace. Privarea de joc duce la o dezvoltare lentă şi necorespunzătoare. Jocul menține starea de bine a individului și îl relaxează. Ludoterapia se folosește ca metodă terapeutică atât la copii, cât și la adulți, pentru tratarea problemelor psihoemoționale, fizice, biologice și comportamentale.

INIMA ȘI EFORTUL

Invitat: dr. NICOLETA OPRESCU, medic specialist cardiologie, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, doctorand al „UMF Carol Davila”, membru al Societății Europene de Cardiologie, al Societății Române de Hipertensiune, al Grupului European de Pathofiziologie Coronariană și Microcirculație

Toate celulele corpului își desfășoară procesele sub acțiunea oxigenului adus de sângele arterial de la inimă. Cordul primește sângele oxigenat direct de la plămâni. Pentru buna funcționare a organelor e necesară o bună oxigenare. Când desfășurăm activități cu efort fizic, necesarul de oxigen este crescut. La rândul lor, mușchii funcționează în prezența oxigenului. Sistemul cardiovascular își intensifică activitatea. Se măresc tensiunea și presiunea la nivelul inimii și vaselor de sânge. Sportivii de performanță sau cei care fac exerciții fizice intense au un consum mare de oxigen care poate duce la tulburarea metabolismului inimii și a plămânului și, uneori, la moarte subită. Pacienții cu patologie cardiovasculară sunt cei mai afectați pentru că pot ajunge în situații critice atât la un efort fizic accentuat, cât și dacă se deplasează la altitudini foarte mari, unde aerul este mai sărac în oxigen.

Moderator: Ana Maria Ghiur

MIERCURI, 17 IULIE

ARMONIA ÎN NATURĂ

Invitat: dr. ADRIANA TATOMIRESCU, medic nutriţionist, competență în apifitoterapie, directorul Centrul de Terapie Naturală din Breaza

A crescut cu tradițiile românești, s-a format în spiritul iubirii naturii și omului, două pasiuni pe care le împletește cu profesionalism și dedicație. Ceea ce a învățat reușește să transmită mai departe, în familie. De peste 30 de ani, împărtășește fiecăruia dintre pacienți tainele naturii și beneficiile pe care le oferă plantele pentru menținerea sănătății omului, conectați cu mediul înconjurător și cu hrana pe care natura o pune la dispoziție, dintotdeauna. Fiecare plantă are principii active care ne pot trata și menține sănătatea.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

JOI, 18 IULIE

TERAPIA SCLEROZEI ÎN PLĂCI

Invitat: prof. dr. MIHAELA VLAICU BUSTUCHINĂ, medic primar neurologie, supraspecializare în epilepsii, Spitalul Universitar „Pitié-Salpêtrière” și Institutul pentru Creier și Măduva Spinării din Paris, Franța, membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europene de Neurologie

Scleroza multiplă sau scleroza în plăci afectează teaca de mielină care îmbracă și protejează nervii, cu rol esențial în transmiterea informației nervoase. Este o afecțiune neurodegenerativă autoimună. Factorii etiologici sunt multipli și imunitatea joacă un rol important. Încă nu sunt cunoscute toate cauzele care duc la apariția acestei boli. Poate debuta la orice vârstă, în special la vârste tinere. Evoluează prin pulsee și simptomele sunt diverse. De multe ori, conduc medicul către alte boli, de aceea este destul de greu de diagnosticat în primele faze. Tratamentele actuale nu au reușit încă să vindece pacienții, ci doar să le îmbunătățească viața și să o prelungească. Oamenii de știință fac eforturi mari pentru găsirea unor noi terapii performante.

CHIRURGIA PLASTICĂ, ESTETICĂ ȘI RECONSTRUCTIVĂ

Invitat: prof. dr. emerit IOAN LASCĂR, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Şef Clinica de Chirurgie Plastică, Spitalul Clinic de Urgenţă, Bucureşti

“Noi tăiem, dar vindecarea este un proces pe care nu-l controlăm. Felul în care se vindecă o incizie aparține Divinității. Noi nu avem niciun merit”, declară invitatul nostru. Microchirurgia este o specialitate esenţială în domeniul procedurilor reconstructive. Tehnologiile şi metodele de lucru care acţionează microscopic au evoluat atât de mult în ultimele decenii, încât aproape toate operaţiile plastice reconstructive şi estetice se finalizează cu success, iar pacientul se integrează rapid în societate.

Moderator: Ana Maria Ghiur

(w882)

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri