Un doctor pentru dvs: Fii un părinte bun, fii atent la semnele corpului!
luni, 22 mai 2017
Din 22 în 25 mai, la TVR Internaţional de la ora 18.30, medicii invitaţi în emisiune vă vor ajuta cu informaţii şi recomandări.
Un doctor pentru dumneavoastră

Luni, 22 mai

CANCERUL  ȘI RECONSTRUCȚIA SÂNULUI

Invitat: dr. INA PETRESCU, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale


România se află pe primul loc în Europa în ce priveşte incidenţa şi mortalitatea cancerului de sân. Una din şase femei suferă de cancer mamar și majoritatea pacientelor ajung la medic târziu, când opţiunile de tratament sunt dificil de urmat, dureroase şi epuizante din punct de vedere psihic. Mastectomia (extirparea glandei mamare) este cea mai indicată procedură pentru a asigura şanse de supravieţuire cât mai mari. În această ediție vorbim despre reconstrucţia mamară cu implant siliconic, o metodă reconstructivă agreată de chirurgii plasticieni, dar mai ales de paciente.

FII PĂRINTE BUN!

Invitat: academician  DAN MIRCEA ENESCU, medic primar chirurgie plastică şi reparatorie, manager SCUC “Grigore Alexandrescu”:


”Nu cred că poate fi ceva mai astral, mai pur, mai sublim decât un suflet, o privire, o mângâiere de copil. Cred că m-am născut îngrijind copii. Am simțit nevoia să imi apăr prietenii, colegii, cunoscuții. Pe ei și pe mine. Am avut întotdeauna sentimentul că pot sa-i ocrotesc pe cei dragi. Știam că pot să fac tot ce făceau cei "mari" numai că eu nu aveam dimensiunile care să îmi permită să fiu băgat în seamă. Nu am uitat asta niciodată. De atunci, am îngrijit sute de mii de copii. Copiii mei, copiii tăi, copiii noștri. Copiii trebuie să fie iubiți, dar nu sufocați, trebuie să fie respectați, trebuie să fie considerați cel mai important bun al omenirii și tratați ca atare...Este un moment crucial pentru copiii națiunii noastre. Trebuie să-i ajutam, să ne ajutăm să păstrăm ceea ce are mai valoros această țară - MATERIALUL GENETIC. Este acela care ne face ca - fără mari investiții și resurse - să fim cei mai buni în lume. Să ajungem la excelența pentru că o avem in noi, în străfundurile mileniilor noastre neștiute.”

Profesorul Enescu declară cu multă dragoste: “Pe copii nu poţi să-i minţi. Ei au încredere în tine sau nu”. Este, poate, prima deviză pe care trebuie să o adopte un părinte când îşi propune să crească un copil. În această ediţie, academicianul Enescu vine cu recomandări esenţiale pentru a ne bucura de copii echilibrați, sănătoși şi iubitori.

Moderator Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marți, 23 mai

LEZIUNILE UMĂRULUI

Invitat: dr. VICTOR SILVESTRU, medic primar ortopedie şi traumatologie

Ceea ce majoritate oamenilor numesc umăr este o combinaţie de articulaţii, tendoane şi muşchi care permite realizarea unei game largi de mişcări ale braţului. Mobilitatea însă are preţul său, deoarece poate determina probleme ce pot implica instabilitatea articulaţiilor, afectarea ţesuturilor moi şi a structurilor osoase ale umărului. Leziunile umărului constau, de obicei, în bursita sau tendinita unui mușchi de la nivelul umărului.

RADIOLOGIA INTERVENŢIONALĂ ŞI FRACTURILE VERTEBRALE

Invitat: dr. BOGDAN DOROBĂŢ, medic primar Radiologie intervenţională, coordonator Compartiment Angiografie SUUB

Prin telefon, din Franţa: Dr. CRISTIAN MIHALEA medic radiologist specialist, supraspecializare în radiologie intervenţională

Vertebroplastia este o procedură minim invazivă, realizată de un medic intervenţionist, sub ghidaj radiologic, care are ca şi rezultat stabilizarea vertebrei afectate, prin injectarea unui material (ciment) la acel nivel. Prin întărire, acest ciment va stabiliza şi va susţine coloana vertebrală. Ca urmare, durerea se reduce şi, în plus, poate fi prevenită agravarea leziunii vertebrale. Este o procedură care duce la ameliorarea importantă a durerii la numai câteva ore postprocedural, cu rezultate bune pe termen lung, cu o rată mică de complicaţii şi care permite activitatea normală după o perioadă scurtă de recuperare.

Moderator Sorin Sîrbov

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 24 mai

AFECŢIUNILE VENELOR

Invitat: dr.TONI FEODOR, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în flebologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române.


O ediţie în care vorbim despre tromboză, sindromul posttrombotic, malformaţii venoase şi boala varicoasă, care afectează tot mai mulţi tineri. Conform statisticilor, unul din cinci români suferă de varice, de boala venoasă cronică. Netratate la timp pot conduce la complicaţii severe. Cauzele sunt multiple, însă de cele mai multe ori, este implicată ereditatea. Se caracterizeaza prin dilatări segmentare pe trunchiuri venoase mai mari sau cu aspect reticulat la venele mai mici și pot aparea atat la femei cât și la bărbați, la orice vârstă. Bolile venoase varicoase sunt în general progresive și nu pot fi prevenite complet. Purtarea ciorapului elastic, menținerea unei greutăți corporale în limite normale și exercițiul fizic regulat pot fi benefice.

NUTRIŢIA ÎN PREVENIREA BOLILOR CRONICE

Invitat:
ADRIANA GIUGULA, consultant în nutriţie și naturopatie

Majoritatea bolilor cronice nu dispar spontan și nu pot fi vindecate complet. Unele pot pune viața în pericol (infarctul miocardic). Altele persistă în timp și necesită menținere intensivă sub control (de exemplu, diabetul zaharat). Nutriția personalizată oferă soluţii prețioase pentru prevenirea afecțiunilor cronice. Dacă sunteţi deja bolnav, o alimentaţie potrivită, împreună cu un stil de viaţă corect, poate să vă amelioreze starea.

Moderator Lorena Mazăre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.


Joi, 25 mai

CELULELE STEM, VIS SAU REALITATE?

Invitat: dr. BOGDAN IVĂNESCU, președinte Bancă Celule Stem


Celulele stem se diferenţiază de restul celulelor prin două mari importante caracteristici. Sunt celule nespecializate care se pot înmulţi prin diviziune celulară după o perioadă lungă de conservare şi se pot transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi. Din cordonul ombilical se recoltează două tipuri de celule stem. Celulele  stem pot trata boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere şi multe alte boli, iar cercetătorii studiază în prezent tratamentul cu celule stem în bolile moştenite. Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provin dintr-o singură categorie de celule: celulele stem.

CHIRURGIA TORACICĂ: NOUTĂŢI ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI BRONHOPULMONAR

Invitat: prof. univ. dr. HORIA SÎRBU, medic primar chirurg-chirurgie toracică, şef Clinică de Chirurgie Toracică, Spitalul Universitar Erlangen, Germania

Cancerul pulmonar este o boală care domină tabloul actual al malignităţilor în întreaga lume, situându-se pe un tragic prim loc în statisticile de mortalitate. Este o boală silenţioasă, 75% din cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecţiunii. În ceea ce priveşte supravieţuirea la 5 ani, pentru pacienţii cu stadii localizate ale bolii, aceasta este de numai 48%, coborând dramatic la 18% pentru cei cu boala avansată loco-regional şi fiind practic nulă pentru cei cu boală metastatică. Din toate aceste aspecte reiese necesitatea diagnosticului cât mai precoce al cancerului bronhopulmonar, care să permită instituirea cât mai rapidă a terapiei.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal *Ştiri (I) Prezinta Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Aimee D`Albon Transmisiune directă *Sport (montaj TVRi)
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 08:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal *Ştiri (II) Prezinta Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Aimee D`Albon Transmisiune directă *Sport (montaj TVRi)
 • 08:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica
 • 09:00
  Telematinal
  *Partea a III-a Jurnalist Anatol Fornea Moderatori: Victoria Sakharova şi Sandu Scobioala Producător Nicoleta Toacă
 • 09:55
  Memoria zilei
  Producător Laurenţiu Năstase
 • 10:00
  Agrostrategia
 • 10:30
  Fermierii României
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *Impactul pandemiei în bolile endocrine Invitată: dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale Sistemul endocrin este sub controlul creierului. Efectele negative dominante în timpul pandemiei și-au pus amprenta asupra patologiei endocrine. *Autismul, lumea enigmatică de lângă noi Invitată: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului Vorbim despre autism și izolarea socială. Aflăm cum învingem tulburarea de spectru autist cu ajutorul terapiilor psihocomportamentale care au succes în recuperare. În concluzie, cu răbdare şi susţinere, autismul poate fi controlat. Moderator Măriuca Mihăilescu Jurnalişti: Dan Cadar şi Lucian Băbeanu Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Investiţi în România!
  *Drumul către digitalizarea României Invitaţi: Dragoş Preda-director general Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Alexandru Panait-expert inovare digitală guvernamentală şi Voicu Oprean-director executiv şi fondator AROBS Transilvania Software Moderator Cristina Leorenţ Documentarist Giorgiana Şuşurincă Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Realizator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr
 • 13:00
  Atelier de sănătate
  O emisiune de tip magazin, pe teme de sănătate și actualitate medicală. În fiecare zi, de luni până vineri, în direct, profesioniști din domeniul medical prezintă informații, recomandări și soluții pentru sănătatea noastră. Reportaje, sfaturi și recomandări practice, demonstrații live, răspunsuri la întrebările adresate de telespectatori completează formatul dinamic al emisiunii. Redactori: Otilia Găinar, Beatrice Cioba, Grigore Vîrsta, Dana Armașu, Dana Deac, Anca Mazilu. Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu. Transmisiune directă
 • 14:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu / Alina Pagu Mihai Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  România… în bucate
  * Tăst Show Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator Doru Ciolacu Realizator Simona Muşuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche (redifuzare)
 • 15:30
  Locuri, oameni şi comori
  *Ep.8-Primele farmacii si tatuaje din Romania. De cand dateaza primele farmacii in Transilvania si ce contineau ele, cum erau tratati bolnavii in secolele 16-17, ce instrumente foloseau spiterii si cit de eficient era praful de mumie egipteana, veti ramine uimiti sa aflati. Primele doua farmacii din tara, cea de la Sibiu si cea de la Cluj, ne-au dezvaluit toate secretele! Tatuajele s-au nascut odata cu omul si cu inclinatia lui spre arta. Au aparut in antichitate si mereu au transmis un mesaj. In Romania, primul care le-a studiat a fost Nicolae Minovici. In acest episod, aflam povestea unor oameni, doar interpretind desenele de pe pielea subiectilor. Producător Emilia Nicolaescu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală *Oamenii mari care au făcut România Mare Ion Lapedatu-Bancherul deschizător de drumuri Creator de instituții financiare în România Mare, ministru de finanțe și guvernator al Băncii Naționale, Ion Lapedatu nu și-a urmat fratele în închisoarea de la Sighet în august 1950. Un grav accident l-a țintuit la pat în ultimele luni de viață, așa că nu mai reprezenta o „amenințare” pentru guvernul comunist. Redactor Doina Teodoru Realizator Lucia Hossu Longin Producător Alexandru Munteanu O coproductie TVR-APTR (redifuzare)
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  *Jurnal de vară Emisiunea „ÎN DIRECT CU VIAȚA” este construită ca o agendă a celor mai interesante evenimente (culturale, sportive, educative etc.) și a fost gândită cu scopul de a-i ajuta pe telespectatori să evadeze din agitația cotidiană, să se bucure de vacanță și de timpul liber pe care îl au la dispoziție. Informațiile ce vor fi prezentate în emisiune vor fi desprinse din realitatea proximă. Sunt acele lucruri pe care fiecare dintre noi le întâlnește în viața de zi de cu zi, însă nu mai are timpul necesar pentru a le acorda atenția cuvenită: subiecte interesante, dar dezbătute cu umor și cu non-conformism. Pentru că va fi difuzată în perioada vacanței de vară, abordarea subiectelor va fi într-o manieră lejeră, flexibilă, dorindu-ne să oferim publicului o alternativă de petrecere a timpului liber în perioada estivală. Tineri sau vârstnici, vedete sau oameni obișnuiți, fiecare dintre noi dorește să afle tot ceea ce este “trendy, fancy, funky, crazy, cool” în lumea din jur. De aceea, temele și rubricile din emisiune vor acoperi domenii vaste de interes, încercând să trezească interesul publicului: *Interviuri cu artiști, designeri vestimentari, arhitecți, stiliști, vedete *Reportaje despre: noutăți hi-tech, tunning auto, amenajări interioare, idei de vacanță, modalități de petrecere a timpului liber, sport extrem etc. *„În direct cu viața”-propunere pentru emisiune estivală zilnică Pagina 3 / 3 *Muzică ”live” *Tendințe deco sau vestimentare *Stiluri de vedetă *Trenduri în shopping *Idei de călătorii *Propuneri de rețete culinare delicioase și ușor de făcut Producători: Daniel Paraschiv şi Virginia Stoian Transmisiune directă
 • 17:50
  Secolul 22
  Realizator Bogdana Pascal
 • 17:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Printre cuvinte
  Printre cuvinte este o rubrică de câteva minute despre utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor limbii române Realizator Ana Crețu Producător Grigore Cazacu
 • 19:00
  Educaţie la înaltime
  Jurnalist: Bernard Tatomir Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun Înregistrare
 • 22:00
  Nocturne
  Moderator şi realizator Marina Constantinescu Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu (redifuzare)
 • 23:00
  Dincolo de alb şi negru
  Moderator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 23:50
  Memoria zilei
  Producător Laurenţiu Năstase
 • 23:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 00:00
  Eu pot
  Prezinta Anca Mazilu Realizator si producator Anca Mazilu (redifuzare)
 • 01:00
  În direct cu viaţa
  *Jurnal de vară Producători: Daniel Paraschiv şi Virginia Stoian
 • 01:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica
 • 02:00
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun
 • 05:00
  Omul si timpul
  Realizator Rafael Udriste
 • 05:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica