loader
Foto

Un doctor pentru dvs: Fii un părinte bun, fii atent la semnele corpului!

Din 22 în 25 mai, la TVR Internaţional de la ora 18.30, medicii invitaţi în emisiune vă vor ajuta cu informaţii şi recomandări.

 

Ana Maria Ghiur
Irninis Miricioiu
Lorena Mazăre
Sorin Sîrbov

Luni, 22 mai

CANCERUL  ȘI RECONSTRUCȚIA SÂNULUI

Invitat: dr. INA PETRESCU, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale


România se află pe primul loc în Europa în ce priveşte incidenţa şi mortalitatea cancerului de sân. Una din şase femei suferă de cancer mamar și majoritatea pacientelor ajung la medic târziu, când opţiunile de tratament sunt dificil de urmat, dureroase şi epuizante din punct de vedere psihic. Mastectomia (extirparea glandei mamare) este cea mai indicată procedură pentru a asigura şanse de supravieţuire cât mai mari. În această ediție vorbim despre reconstrucţia mamară cu implant siliconic, o metodă reconstructivă agreată de chirurgii plasticieni, dar mai ales de paciente.

FII PĂRINTE BUN!

Invitat: academician  DAN MIRCEA ENESCU, medic primar chirurgie plastică şi reparatorie, manager SCUC “Grigore Alexandrescu”:


”Nu cred că poate fi ceva mai astral, mai pur, mai sublim decât un suflet, o privire, o mângâiere de copil. Cred că m-am născut îngrijind copii. Am simțit nevoia să imi apăr prietenii, colegii, cunoscuții. Pe ei și pe mine. Am avut întotdeauna sentimentul că pot sa-i ocrotesc pe cei dragi. Știam că pot să fac tot ce făceau cei "mari" numai că eu nu aveam dimensiunile care să îmi permită să fiu băgat în seamă. Nu am uitat asta niciodată. De atunci, am îngrijit sute de mii de copii. Copiii mei, copiii tăi, copiii noștri. Copiii trebuie să fie iubiți, dar nu sufocați, trebuie să fie respectați, trebuie să fie considerați cel mai important bun al omenirii și tratați ca atare...Este un moment crucial pentru copiii națiunii noastre. Trebuie să-i ajutam, să ne ajutăm să păstrăm ceea ce are mai valoros această țară - MATERIALUL GENETIC. Este acela care ne face ca - fără mari investiții și resurse - să fim cei mai buni în lume. Să ajungem la excelența pentru că o avem in noi, în străfundurile mileniilor noastre neștiute.”

Profesorul Enescu declară cu multă dragoste: “Pe copii nu poţi să-i minţi. Ei au încredere în tine sau nu”. Este, poate, prima deviză pe care trebuie să o adopte un părinte când îşi propune să crească un copil. În această ediţie, academicianul Enescu vine cu recomandări esenţiale pentru a ne bucura de copii echilibrați, sănătoși şi iubitori.

Moderator Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marți, 23 mai

LEZIUNILE UMĂRULUI

Invitat: dr. VICTOR SILVESTRU, medic primar ortopedie şi traumatologie

Ceea ce majoritate oamenilor numesc umăr este o combinaţie de articulaţii, tendoane şi muşchi care permite realizarea unei game largi de mişcări ale braţului. Mobilitatea însă are preţul său, deoarece poate determina probleme ce pot implica instabilitatea articulaţiilor, afectarea ţesuturilor moi şi a structurilor osoase ale umărului. Leziunile umărului constau, de obicei, în bursita sau tendinita unui mușchi de la nivelul umărului.

RADIOLOGIA INTERVENŢIONALĂ ŞI FRACTURILE VERTEBRALE

Invitat: dr. BOGDAN DOROBĂŢ, medic primar Radiologie intervenţională, coordonator Compartiment Angiografie SUUB

Prin telefon, din Franţa: Dr. CRISTIAN MIHALEA medic radiologist specialist, supraspecializare în radiologie intervenţională

Vertebroplastia este o procedură minim invazivă, realizată de un medic intervenţionist, sub ghidaj radiologic, care are ca şi rezultat stabilizarea vertebrei afectate, prin injectarea unui material (ciment) la acel nivel. Prin întărire, acest ciment va stabiliza şi va susţine coloana vertebrală. Ca urmare, durerea se reduce şi, în plus, poate fi prevenită agravarea leziunii vertebrale. Este o procedură care duce la ameliorarea importantă a durerii la numai câteva ore postprocedural, cu rezultate bune pe termen lung, cu o rată mică de complicaţii şi care permite activitatea normală după o perioadă scurtă de recuperare.

Moderator Sorin Sîrbov

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 24 mai

AFECŢIUNILE VENELOR

Invitat: dr.TONI FEODOR, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în flebologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române.


O ediţie în care vorbim despre tromboză, sindromul posttrombotic, malformaţii venoase şi boala varicoasă, care afectează tot mai mulţi tineri. Conform statisticilor, unul din cinci români suferă de varice, de boala venoasă cronică. Netratate la timp pot conduce la complicaţii severe. Cauzele sunt multiple, însă de cele mai multe ori, este implicată ereditatea. Se caracterizeaza prin dilatări segmentare pe trunchiuri venoase mai mari sau cu aspect reticulat la venele mai mici și pot aparea atat la femei cât și la bărbați, la orice vârstă. Bolile venoase varicoase sunt în general progresive și nu pot fi prevenite complet. Purtarea ciorapului elastic, menținerea unei greutăți corporale în limite normale și exercițiul fizic regulat pot fi benefice.

NUTRIŢIA ÎN PREVENIREA BOLILOR CRONICE

Invitat:
ADRIANA GIUGULA, consultant în nutriţie și naturopatie

Majoritatea bolilor cronice nu dispar spontan și nu pot fi vindecate complet. Unele pot pune viața în pericol (infarctul miocardic). Altele persistă în timp și necesită menținere intensivă sub control (de exemplu, diabetul zaharat). Nutriția personalizată oferă soluţii prețioase pentru prevenirea afecțiunilor cronice. Dacă sunteţi deja bolnav, o alimentaţie potrivită, împreună cu un stil de viaţă corect, poate să vă amelioreze starea.

Moderator Lorena Mazăre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.


Joi, 25 mai

CELULELE STEM, VIS SAU REALITATE?

Invitat: dr. BOGDAN IVĂNESCU, președinte Bancă Celule Stem


Celulele stem se diferenţiază de restul celulelor prin două mari importante caracteristici. Sunt celule nespecializate care se pot înmulţi prin diviziune celulară după o perioadă lungă de conservare şi se pot transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi. Din cordonul ombilical se recoltează două tipuri de celule stem. Celulele  stem pot trata boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere şi multe alte boli, iar cercetătorii studiază în prezent tratamentul cu celule stem în bolile moştenite. Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate provin dintr-o singură categorie de celule: celulele stem.

CHIRURGIA TORACICĂ: NOUTĂŢI ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI BRONHOPULMONAR

Invitat: prof. univ. dr. HORIA SÎRBU, medic primar chirurg-chirurgie toracică, şef Clinică de Chirurgie Toracică, Spitalul Universitar Erlangen, Germania

Cancerul pulmonar este o boală care domină tabloul actual al malignităţilor în întreaga lume, situându-se pe un tragic prim loc în statisticile de mortalitate. Este o boală silenţioasă, 75% din cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecţiunii. În ceea ce priveşte supravieţuirea la 5 ani, pentru pacienţii cu stadii localizate ale bolii, aceasta este de numai 48%, coborând dramatic la 18% pentru cei cu boala avansată loco-regional şi fiind practic nulă pentru cei cu boală metastatică. Din toate aceste aspecte reiese necesitatea diagnosticului cât mai precoce al cancerului bronhopulmonar, care să permită instituirea cât mai rapidă a terapiei.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

11:00 Info Diaspora (R)

*Informații utile pe următoarele teme:

Efectul Schengen asupra pieţei forţei de muncă din România

Ce drepturi de pensie au românii din străinatate

Îngrijiri medicale planificate în altă ţară a UE

Contractul de întreţinere

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri