loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Frontierele neexplorate ale creierului

Luni, 2 octombrie, ora 19:00, la TVR Internațional, urmărim o ediție despre legătura dintre medicină și muzică, cum putem preveni boala cronică de rinichi și ce descoperiri semnificative au făcut cercetătorii români despre activitatea electrică a creierului.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

* Boala cronică de rinichi

Invitat: prof. dr. Mircea Penescu, Șef Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie "dr. Carol Davila", preşedinte Fundaţia Medicina și Muzica, vicepreședinte Societatea Română de Nefrologie

Invitatul nostru a publicat zeci de lucrări în reviste medicale și a participat la numeroase comunicări și manifestări ştiinţifice naţionale şi internaționale. Este concertmaestru al Orchestrei Medicilor.

(w882).“Mi-am urmat menirea de a face bine oamenilor. Şi, într-o dimineaţă, m-am trezit cu acest gând, bine înţelenit în cap că trebuie să devin medic. Nu am greşit îmbrăcând pentru o viaţă halatul alb”, spune prof. Penescu.

(w882).Potrivit convingerilor sale, educaţia muzicală care provine din copilărie creează profilul psihologic, moral al viitorului medic, şcoala muzicală fiind o şcoală a disciplinei. Vorbim despre boala cronică de rinichi, o suferință a lumii moderne care poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

* Descoperire a cercetătorilor români: o nouă frontieră a creierului

Invitat: din Canada, prof. dr.  Florin Amzică, şef laborator de Neurofiziologie, Universitatea din Montreal

“Marea dificultate este să perseverezi în împlinirea viselor tale”, susţine prof. Amzică, canadian de origine română, personalitate a neurofiziologiei international, membru în Orchestra Mondială a Medicilor. Prin strădanii zilnice, cercetează frontierele încă neexplorate ale creierului. Conduce laboratorul de neurofiziologie al Universității din Montreal unde caută să explice mecanismele celulare şi ionice ale creierului în cazuri de comă.

(w882)
Împreună cu o echipă de cercetători a publicat, în 2013, un studiu prin care anunţa descoperirea unei stări de activitate electrică a creierului necunoscută până atunci, descoperire care poate avea efecte importante asupra criteriilor de stabilire a morţii cerebrale, utilizată în domeniul transplantului dar şi a cercetării referitoare la pacienţii aflaţi în comă profundă.

***

15 ediții speciale dedicate cercetării

(w882) gghh

15 medici români celebri în diaspora fac echipă cu 15 doctori care au ales România şi luptă zilnic pentru pacienţi în ţara care i-a format. Toţi performează şi în cercetare.

"Medici care schimbă lumea. Cercetători în medicină", o campanie marca Un doctor pentru dumneavoastră.

Dincolo de descoperiri răsunătoare și tehnologii inovative în medicină, ne mândrim cu românii de peste granițele ţării, doctori care au revoluționat mapamondul. Suntem sprijin pentru fiecare dintre dvs., împreună cu invitații noștri de renume mondial!

***

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Producător tv: Monica Ancuța

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu Producător Bianca Sărăţeanu

2:00 Omul anului

Moderator Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Producator Oana Turcu

Coordonator proiect Nicolae Cozma

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri