loader
Foto

Cum prevenim infecțiile respiratorii, aflăm de la ”Un doctor pentru dumneavoastră”

”Un doctor pentru dumneavoastră” vă propune să revedeți în perioada 15 - 16 decembrie două ediții cu subiecte de actualitate, de la ora 19:00, la TVR Internațional și online pe TVR+.

 

Măriuca Mihăilescu

Miercuri, 15 decembrie

Secretele medicinei cuantice

Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă

(w882)

Corpul uman are mai multe imunități și rămâne cel mai mare mister al creației iar abordarea medicinei cuantice o provocare. În perioada pandemiei, o ediție din care aflăm că gradul echilibrului energetic în organism poate însemna sănătate sau boală.

Efectele rezistenței la antimicrobiene

Invitat, din Călărași: dr. Ionuț Poeană, medic specialist nefrolog

Se estimează că, anual, la nivel global mor 700.000 de oameni din cauza rezistenței la antimicrobiene. România este printre primele țări din lume cu consum ridicat de antimicrobiene, capitol la care se încadrează și antibioticele, consum ce favorizează dezvoltarea și răspândirea bacteriilor rezistente la tratamente. Organizația Națiunilor Unite preconizează că, până în 2050 s-ar putea ajunge la 10 milioane de morți din această cauză, dacă nu se iau măsuri concrete şi urgent. Este îngrijorător deoarece riscul de dezvoltare a infecțiilor ce nu vor mai putea fi tratate e foarte mare iar eficacitatea actuală și viitoare a antibioticelor e realmente amenințată. Tot mai multe boli comune, inclusiv infecții ale tractului respirator, infecții cu transmitere sexuală și infecții ale tractului urinar sunt netratabile iar procedurile medicale care salvează vieți devin mai riscante. Despre toate acestea ne povestește dr. Poeană, voluntar al Rețelei de Solidaritate, nefrologul care a lăsat Suedia pentru România.

*Dicţionar medical: Somnul ajută  la vindecare? - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

În ultimii 30 de ani, tot mai multe studii au arătat că între somn și sistemul imunitar există o legătură foarte strânsă, confirmând înțelepciunea populară conform căreia „somnul ajută la vindecare”.

Joi, 16 decembrie

Prevenirea infecțiilor respiratorii

Invitat: dr. Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecțioase, manager Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Bucureşti

(w882)

În trecut, bolile infecțioase creau epidemii cu mortalitate crescută, mai ales în rândul copiilor. În prezent, omenirea se confruntă din nou cu o creștere alarmantă de infecții virale, precum gripa, oreionul, rujeola (pojarul), rubeola, virusul HIV și mai ales coronavirusul, care ridică în continuare mari probleme. Descoperirile științifice medicale au dus la realizarea unor vaccinuri performante, arme cu care se luptă pentru îmbunătățirea stării de sănătate a omenirii. Punctăm care este diferența dintre infecțiile virale și cele bacteriene, vorbim despre primele semne de boală, tratamentul și prevenția bolilor respiratorii.

Avantajele chirurgiei laparoscopice

Invitat: prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, medic primar chirurgie generală, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, Bacău

(w882)

Recent, a avut loc la Paris prima ediție a ,,Întâlnirilor Internaționale ale Chirurgiei Francofone”, la care, invitatul nostru, cel mai longeviv manager de spital de urgență din România, chirurgul care realizează peste o mie de operații pe an, a prezentat avantajele chirurgiei laparoscopice și îmbunătățirile aduse acestei tehnici medicale. Spitalul Moinești are o istorie de 26 de ani de ani de chirurgie laparoscopică iar profesorului Cotîrleț i se datorează primele intervenții laparoscopice și multe alte realizări notabile.

*Sănătate din natură: Beneficiile bananelor

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi vorbește despre unul dintre cele mai iubite fructe din lume.

Bananele au formă de zâmbet și conțin o proteină numită triptofan care se transformă în serotonină, denumită popular hormonul fericirii. O gustare ușor de adăugat în meniu, fiind o modalitate excelentă de a satisface pofta de dulce. Uimește faptul că, un mănunchi de 5 banane poate fi asemănat cu mâna umană. Au un conținut ridicat de vitaminele B6 și C dar și fibre, potasiu, mangan, acid folic, magneziu și cupru.

***

Moderator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv Dan Cadar

Producător tv Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

Foto credit Monica Ancuța

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri