Printre temele ediţiilor din săptămâna 1-4 iulie se numără: psihonutriţia, importanţa posturii corecte a corpului, balneo-climato-terapia, tratamentul infecţiilor virale şi cutanate, sănătatea ochilor. De luni până joi, de la 18:30, la TVR Internaţional.
LUNI, 1 IULIE 2019
PSIHONUTRIȚIA, LEGĂTURA DINTRE EMOȚII ȘI ALIMENTAŢIE
Invitat: dr. MIHAELA BILIC, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, supra-specializare în psihonutriție
Suntem ceea ce mâncăm! În evoluție, omul s-a modificat și s-a transformat în strânsă legătură cu mediul și sursele de hrană. Organismele vii își desfășoară funcțiile interne pe baza substanțelor minerale, a aminoacizilor esențiali și a vitaminelor pe care le gășește în hrana de zi cu zi. Este foarte important ca legumele și fructele să facă parte din alimentația fiecăruia dintre noi. În plus, ființa umană este tot mai bombardată de o multitudine de factori de stres negativ care induc modificări psihoemoționale și biofizice majore cu efect asupra sănătății. Majoritatea oamenilor au ca răspuns principal de apărare în fața acestora alimentarea cu hrană uneori nepotrivită, ceea ce duce în final la apariția afecțiunilor. Psihonutriția este specialitatea medicală care face legătura între nutriție, psihologie și medicină și are rolul de a trata bolile cu ajutorul hranei naturale. Aflăm cum se realizează aceste conexiuni, cum să ne alimentăm mai ales în perioada vacanțelor all inclusive.
IMPORTANȚA POSTURII CORECTE A CORPULUI
Invitat: dr. kinetoterapeut DANIELA SCHOR
Odată cu apariția mersului în două picioare, omul a cunoscut modficări la nivelul sistemului osos, mai ales al coloanei vertebrale, cea care realizează menținerea corpului la verticală. Orice tensiune și modificare care apar la nivelul structurii osoase, a pozițiilor principalelor elemente ale coloanei, duc la dereglări de postură și, în final, la instalarea unor afecțiuni neurolocomotorii extrem de grave. Simpla așezare la birou pentru îndeplinirea unor sarcini și chiar simpla punere a tălpilor pe pământ au un impact esențial asupra stării de sănătate a coloanei vertebrale și a corpului în general. Vom vorbi despre pozițiile corecte pe care trebuie să le menținem de la cele mai fragede vârste.
Moderator: Măriuca Mihăilescu
MARȚI, 2 IULIE 2019
BALNEO - CLIMATO - TERAPIA, PREVENŢIE ŞI RECUPERARE
Invitați: prof. dr. GELU ONOSE, șef Clinica recuperare neuro-musculară, Spitalul Clinic Urgență ”Bagdasar Arseni” și ELENA ROXANA ALMĂȘAN, manager Sanatoriul Balnear și Reabilitare Techirghiol
România se află printre primele țări la nivel mondial pe lista zonelor cu potențial balnear superior și acest lucru se datorează resurselor extraordinare de ape termale și aer, cu o cantitate mai mare de ozon, necesare în tratamentul majorității bolilor degenerative osoase și musculare, pulmonare, neurologice și lista continuă. Impresionant este faptul că o treime dintre izvoarele termale din Europa, se găsesc la noi în țară. Din fericire, pe meleagurile noastre, s-au construit, încă din cele mai vechi timpuri, o multitudine de stațiuni balneoclimaterice, unde românii și-au făcut o tradiție din a beneficia de proceduri și tehnici de recuperare și prevenție a diverselor afecțiuni ale principalelor sisteme: osteomuscular, nervos, cardiovascular. Pentru persoanele cu astfel de boli, pentru cele de vârsta a treia și copii, se recomandă cure de două - trei săptămâni pe an de balneofizioterapie și kinetoterapie.
Moderator: Ana Maria Ghiur
MIERCURI, 3 IULIE 2019
DRUMUL SPRE NOI ÎNȘINE
Invitat: dr. TEODOR COLDEA, medic primar medicină sportivă, competență în acupunctură și medicină ayurvedică
Să ne cunoaștem și să ne iubim pe noi înșine înainte de a trăi în comunitate, este prima recomandare a psihologilor și medicilor pentru prevenirea celor mai complexe boli ale trupului. E bine să conștientizăm ce ne preocupă, ne deranjează, ne supără sau ne bucură. Orice emoție, orice gând și răspuns psihoemoțional la acțiunea mediului și a comunității în care fiecare om își duce traiul duc la modificări structurale, mentale și funcționale la nivelul întregului corp, cu apariția diverselor afecțiuni. De aceea, o bună informare și cunoaștere a propriilor dorințe, rutine, comportamente, ne ajută să găsim soluțiile potrivite de vindecare și să stabilim, cu cei ce ne înconjoară, relații armonioase și corecte.
Moderator: Măriuca Mihăilescu
JOI, 4 IULIE 2019
TRATAMENTUL INFECȚIILOR VIRALE ȘI CUTANATE
Invitat: conf. dr. GHEORGHE ENACHE, medic primar boli infecţioase, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "dr. V. Babeş"
Deși omul trăiește în simbioză cu virusurile și bacteriile de sute de mii de ani, tot de atâta timp a suferit din cauza infecțiilor provocate de aceste entități biologice vii. Afecțiunile virale pot apărea la nivelul tuturor organelor, unde provoacă modificări structurale și funcționale, uneori extrem de severe. Principalele organe afectate sunt cele ale sistemului respirator, nervos, cardiac, digestiv, urogenital și cutanat. Infecțiile se instalează, de obicei, atunci când sistemul imunitar al organismului este foarte slăbit și nu mai poate face față atacului viral. Perioadele cele mai propice sunt cele dintre anotimpuri, când apar diferențe majore de temperatură și când organismul variază alimentația și nu își procură necesarul optim de vitamine, minerale și antioxidanți. Primul organ afectat de infecții este pielea, fiind și cel cu suprafața de expunere cea mai mare, urmat imediat de aparatul respirator. Despre tratamentul acestor infecții virale și cutanate vorbim în această ediție.
Redifuzare din data de 4 iunie 2019
SĂNĂTATEA OCHILOR
Invitat: dr. ANDREI FILIP, medic primar oftalmologie, doctor în știinte medicale
Prima investigație oftalmologică este recomandat să aibă loc din primii ani de viața. Adesea, bolile oculare sunt diagnosticate tardiv, iar tratamentele devin ineficiente. O boală a ochilor, apărută în copilărie, nediagnosticată și netratată, poate duce la adult la incapacitatea de a vedea bine sau chiar la orbire. Se recomandă controlul constant la medicul oftalmolog, obicei care tratează, dar mai ales previne. O ediție în care vorbim despre tratamente pentru afecțiunile oculare: de la infecții până la strabism, glaucom, cataractă sau estetică oculară.
Moderator: Ana Maria Ghiur
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.