loader
Foto

Cum tratăm durerile de spate, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

Întreabă doctorii și specialiștii români despre un stil de viață corect, tratamente moderne și terapii de succes. De luni până joi, ora 18:30, în direct, la TVR Internaţional şi pe TVR+.

 

Ana Maria Ghiur
dr. GABRIEL PAVEL

Luni, 23 octombrie

Partea I - Atenţie la hipertensiune!

Invitată: dr. Alice Munteanu, medic primar cardiolog, medicină internă, Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei.

În prezent, din cauza numărului mare de români care au hipertensiune arterială, putem vorbi despre o problemă de sănătate publică. OMS vorbește despre o boală a secolului al-XX-lea.

Din cauza unui stil de viață dezechilibrat, (un trai în ”viteză”, stres zilnic, alimentație nepotrivită), aproximativ 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială. Doar 3 bolnavi din 7 sunt trataţi corect. Mai mult, România este pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de boli ale inimii. Tensiunea extrem de ridicată a dus la peste 50% dintre decesele survenite în urma unui infarct şi este cauza a peste 45% dintre bolile coronariene. Poate fi ea însăşi o boală, dar poate fi şi un simptom generat de alte boli grave ale organismului uman.

Partea a II-a - Accidentul vascular cerebral

Invitat: prof. dr. Ovidiu Băjenaru, medic primar neurolog, şeful Clinicii de Neurologie, Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Preşedinte de Onoare al Societăţii de Neurologie, membru corespondent al Academiei Române

Conform unor statistici, în România, o persoană din opt care a avut un accident ischemic riscă să facă un AVC în următoarea săptămână. Ocupăm locul 3 în Europa atât la incidenţa AVC cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare. Tot mai mulți tineri fac un accident vascular la nivel cerebral. Bolile cerebrovasculare ucid aproximativ de 7 ori mai mulți români decât în restul lumii. Se estimează că, la nivel mondial, 10% din populaţie moare din această cauză, iar conform calculelor OMS, până în anul 2030, accidental vascular cerebral va deveni principala cauză de mortalitate la nivel mondial, ajungând la aproximativ 8 milioane de decese anual.

Moderator: dr. Gabriel Pavel

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 24 octombrie

Partea I - Afecţiunile renale

Invitat: academician Ioanel Sinescu, director Centrul de Urologie, Nefrologie și Transplant Renal, IC Fundeni

Conform statisticilor Societății Române de Nefrologie, peste 1,4 milioane de români au boală cronică de rinichi, afecţiune care nu este evidentă în cele mai multe cazuri, ceea ce creşte riscul de inițiere a dializei și chiar de deces. Din nefericire, peste 85% dintre cazurile de boală renală nu prezintă simptome.

Foarte puțini români sunt diagnosticaţi cu o boală renală sau cu o simplă infecţie urinară, în ciuda faptului că, pentru diagnostic sunt necesare doar analize simple: examenul de urină, (sumar - pentru verificarea prezenței proteinelor din urină și urocultură – pentru depistarea prezenței bacteriilor) și testul de sânge, pentru măsurarea nivelului creatininei serice. O atenție sporită asupra igienei corporale, un stil de viață corect şi un tratament corespunzător și la timp, ne scuteşte de multe complicaţii.

Partea a II-a - Progrese în Ozonoterapie

Invitat: dr. Ştefan Tiron, medic primar ortopedie - traumatologie, competențe în traumatologie sportivă, ozonoterapie, posturologie și artroscopie

O nevralgie este o experienţă dureroasă și necesită soluții terapeutice rapide și eficiente. Dezvoltarea tehnologiilor inovative în domeniul medical au făcut ca, pentru tratarea acestor nevralgii, dintre care cea mai frecventă este nevralgia de trigemen, pentru efecte rapide, să se folosească ozonoterapia, o tehnică  medicală de tratament apărută de câteva sute de ani, extrem de utilizată, în zilele noastre.

Aceasta foloseşte ozonul  medical pentru creșterea gradului de disociere a hemoglobinei oxigenate din sânge. Sub acțiunea tratamentelor cu ozon se “descarcă“ mai mult oxigen din hemoglobină în țesuturi. Ultima noutate în acest domeniu este  Ozone Oxigen High Dose Teraphy (OHT), un tratament revoluționar cu rezultate spectaculoase în multiple boli acute sau cronice. Cu ajutorul terapiei OHT, un număr mare de celule stem sunt activate, iar rezultatele se văd încă de la prima ședinţă.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 25 octombrie

Partea I - Cum tratăm durerile de spate?

Invitat: kinetoterapeut Alin Burileanu

Durerea de spate a devenit una dintre cele mai comune afecţiuni ale prezentului. Statul timp îndelungat la birou, lipsa de mişcare, obezitatea, stresul şi alţi factori contribuie la apariţia lor. Durerile de spate includ dureri musculare și de tendoane, fracturi și alte probleme mecanice, fiziologice și nervoase, printre care afecțiunile renale și de coloană.

Cel mai adesea cauzele acestor afecțiuni se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp. De obicei, durerile de spate dispar cu sau fără tratament. Cu toate acestea, vizita la medicul specialist este necesară în cazul amorțelilor, furnicăturilor, daca durerea este severă și nu se ameliorează. Durerea cronică de spate a devenit o afecțiune care poate crea dizabilități și care izolează bolnavul de societate. O metodă de tratament recomandată pentru rezolvarea durerilor și pentru reintegrare este kinetoterapia.

Partea a II-a - Ulcerele piciorului

Invitat: prof. dr. George - Sorin Ţiplică, medic primar dermato–venerolog, șef Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina

În prezent, tot mai mulți români prezintă un tip de ulcer al piciorului. Dintre multiplele cauze, amintim: pierderea de substanță dermoepidermică, situată sub nivelul genunchilor sau la nivelul labei piciorului, diabetul, afecțiunile vasculare, arteriale și venoase, cum ar fi de exemplu varicele. Ulcerul de gambă apare frecvent, progresiv, odată cu înaintarea în vârstă,  fiind foarte rare în rândul persoanelor sub 45 de ani.

Este o afecțiune cronică şi recidivantă. Peste 80-85% dintre ulcerele de gambă sunt ulcere venoase și arteriale, generate de circulația sanguină deficitară, de la nivelul membrelor inferioare. Alte tipuri de ulcere de gambă sunt ale piciorului diabetic (cu ulcerație). Se estimează că, în rândul persoanelor de peste 80 de ani, 1 bolnav din 50 este afectat de ulcer de gambă. De asemenea, frecvenţa este crescută în rândul persoanelor obeze sau imobilizate la pat.

Moderator: dr. Gabriel Pavel

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 26 octombrie

Partea I - Laserul în Oftamologie

Invitat: dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog

Oftalmologia reprezintă primul domeniu în care s-a cercetat utilizarea, în scopuri terapeutice, a LASER-ului şi a fost cel mai folosit în tratarea unor afecţiuni sau în prevenirea unor complicaţii, precum şi în intervenţii cu rol estetic. Cea mai importantă indicaţie o reprezintă retinopatia, mai ales cea diabetică, complicaţie gravă a diabetului zaharat necontrolat, care constă în subţierea vaselor de sânge de la nivelul retinei cu ruperea acestora şi sângerare.

Este o metodă de terapie a viciilor de refracție, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul. LASER-ul se mai utilizează în glaucom, când tratamentul medicamentos nu mai controlează boala, în scopul reducerii pe o perioadă limitată de timp a presiunii intraoculare. Odată cu evoluția tehnologică, lista de indicații s-a extins foarte mult.

Partea a II-a - Mamografia şi cancerul de sân

Invitată: dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie și imagistică medicală

România ocupă un loc de top în ceea ce privește cancerul la sân. Cauzele principale sunt: insuficienta informare a femeilor tinere, mai ales din mediul rural și costurilor foarte mari de screening și identificare a acestei maladii. La noi în țară, mortalitatea cauzată de boală este de 36%, peste media mondială.

După vârsta de 40 de ani, la interval de 2 ani, se recomandă mamografia. Vorbim despre o metodă de investigare care ar fi util să devină de rutină. În anul dintre cele două mamografii se poate face o ecografie mamară. Mamografia și ecografia mamare sunt metode complementare, nu se exclud, ci se ajută foarte bine una pe alta.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri