loader
Foto

Virozele sezoniere și vaccinarea, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

De luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, „Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii utile pentru un stil de viaţă sănătos. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!

 

Ana Maria Ghiur
dr. GABRIEL PAVEL

Luni, 16 octombrie

1.TIROIDA

Invitat: dr. Virgiliu Stroescu, medic primar endocrinolog

O viață dezechilibrată atât afectiv emoțional ca urmare a stresului, dar și dezechilibrului alimentar, duc la dereglări ale principalelor organelor, inclusiv ale glandelor mari care au rol esențial în fiziologia organismului uman. Bolile tiroidiene au crescut mult ca frecvență și gravitate.

Conform statisticilor, 1-10% din populaţie suferă de deficienţe ale tiroidei, a căror cauză principală este tiroidita cronică. Tiroidita este o inflamație a glandei endocrine ca urmare a unor infecții virale sau bacteriene, a unor traumatisme cervicale sau a unor dereglări ale sistemului imunitar, în boala autoimună.

Principalele simptome caracteristice bolilor tiroidei sunt oboseală, slăbiciune, depresie. Cea mai des întâlnită formă de tiroidită este cea de tip autoimun, Hashimoto, denumită popular ”boala supărării”. În această ediție vorbim despre hormonul inteligenței și optismului.

2.TRANSPLANTUL MEDULAR

Invitat: dr. Alina Tănase, medic primar hematologie, Director Centrul pentru Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni

Conform statisticilor, în România, circa 3 din 100.000 de oameni, au nevoie, anual, de transplant medular. Potrivit Agenției Naționale de Transplant, în țara noastră, se realizează peste 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice2.

Numărul celor care necesită aceste proceduri este în creștere comparativ cu anii trecuți. Cu toate acestea, activitatea de transplant rămâne redusă comparativ cu țări precum Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia. Transplantul medular se foloseşte în afecţiunile maligne ale sângelui. Nu în toate cazurile de boli ale sângelui se impune transplantul medular, depinde foarte mult de tipul bolii. Stadiul acesteia şi factorii de risc sunt elemente cheie în reuşita unui transplant.

Moderator: dr. Gabriel Pavel

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Marți, 17 octombrie

1.GUTA

Invitat: dr. Daniela Opriș, medic primar reumatolog și medicină internă

Guta este o tulburare a organismului cauzată de creșterea nivelului acidului uric din sânge și depunerea sărurilor acidului uric, în urma dereglării metabolismului proteic. Sunt afectate, în principal, articulațiile dar și alte organe interne. Boala afectează aproximativ unu până la două procente din locuitorii din lumea dezvoltată și crește anual. Apare doar atunci când, pe lângă predispoziția genetică, se adaugă și un aport exagerat de alimente bogate în purine. De aceea este întâlnită mai des în zonele cu un nivel de trai ridicat.

2.RECUPERAREA MEDICALĂ ÎN BOLILE REUMATICE ȘI NEUROLOGICE

Invitat: prof. dr. Gelu Onose, medic primar Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, șef Clinica de Recuperare Neuro-musculară, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, preşedinte de onoare executiv al Societăţii Române de Medicină Fizică, Recuperare şi Balneoclimatologie

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 100 milioane persoane din Europa și peste 50% dintre români suferă de cel puțin o formă de reumatism. Există peste 200 de boli reumatice care afectează sistemul osos și se poate vorbi despre o gravă problemă de sănătate. Boala reumatică este un complex de afecțiuni dureroase ale articulațiilor, dintre care reumatismul articular acut, artrita reumatoidă, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și, cu proces articular degenerativ, cum este reumatismul degenerativ sau artroza.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 18 octombrie

1.BOALA CARDIACĂ ISCHEMICĂ

Invitat: dr. Alexandru Scafa-Udriște, medic primar cardiolog, competenţe în ecocardiografie, Spitalul de Urgență Floreasca, șef lucrari, UMF Carol Davila

Conform prelucrărilor statistice mondiale, principala cauză a mortalității crescute o reprezintă bolile cardiovasculare, din ce în ce mai frecvente și mai variate. Mai ales în Europa, ating cote alarmante. România se clasează pe primele locuri la incidența acestor boli. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2020, vor deveni principala cauză de deces în întreaga lume, practic din 100 de oameni, 40 vor muri din pricina bolilor cardiovasculare. Printre bolile cele mai frecvente amintim: cardiopatiile ischemice, afecțiunile valvulare, miocardice, coronariene, de ritm cardiac și lista poate continua.

2.IMPORTANȚA KINETOTERAPIEI ÎN BOLILE CARDIOVASCULARE

Invitat: dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, Şef Departament de Recuperare

Încă din cele mai vechi timpuri, o importanță majoră în tratarea tuturor afecțiunilor a avut-o terapia prin mișcare, o modalitate de recuperare a capacitățile funcționale ale bolnavului, pornind de la cele locomotorii până la cele respiratorii și chiar cardiace. Este ceea ce se numește kinetoterapie, o specializare medicală care a evoluat foarte mult și care nu poate lipsi din programul de tratament a celor mai diverse afecțiuni ale organismului.

Moderator: dr. Gabriel Pavel

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 19 octombrie

1.VIROZELE SEZONIERE ȘI VACCINAREA

Invitat: Prof. univ.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional OMS pentru Europa

Sănătatea ființelor vii este dată în principal de buna funcționare a sistemului imunitar și a sistemului limfatic. Pentru menținerea activității la un nivel echilibrat și optim funcțional, trebuie să avem o alimentație echilibrată, un stil de viață corect și igienic, fizic și psihic. Orice dereglare apărută la aceste nivele micșorează capacitatea organismului de a se apăra de atacul microorganismelor, bacterii și virusuri. Uneori, pentru o mai bună imunizare, specialiștii recomandă vaccinarea.

2.SĂNĂTATEA FAMILIEI

Invitat: prof. dr. PAVEL CHIRILĂ

Adevarata sănătate înseamnă starea de bine emoțională, fizică, mentală și sufletească. Orice boală apărută într-o familie poate influența starea de sănătate a celorlalți membri, poate afecta funcționalitatea unei familii și, cu cât afecțiunea este de lungă durată și gravitatea ei mai mare, repercursiunile asupra familiei sunt mai severe. În plus, bolile apărute în cadrul unei familii, fie ele genetice sau dobândite în cursul vieții, se transmit la celelalte generații. Este ideal să alegem un stil de viață corect și echilibrat.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri