loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Terapii, soluții, explicații

La TVRi, continuăm și în perioada 1-4 aprilie să vă aducem invitați specialiști care să vorbească despre soluții în tratarea diverselor afecțiuni. De la ora 18.30, în emisiunea "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

Ana Maria Ghiur

Luni, 1 aprilie

INFERTILITATEA CUPLULUI

Invitate:  dr. MARILENA BĂLUȚĂ, medic primar obstetrică – ginecologie, embriologie, competență în infertilitatea cuplului și fertilizarte in vitro și lector. univ. dr. LIGIANA PETRE, psiholog clinician și psihoterapeut

Odată cu evoluția civilizației umane, ritmul de lucru și de viață a crescut și incidența afecțiunilor cu care se confruntă familia. Printre acestea se înscrie, cu un procent destul de mare, infertilitatea, atât la femei, cât și la bărbați. Mai mult, a scăzut foarte mult vârsta celor care sunt afectați de această boală. Mulți tineri de peste 25 de ani nu mai reușesc să conceapă un copil. Factorii sunt numeroși, însă stresul, oboseala cronică, timpul scurt petrecut în cuplu ocupă primele locuri în top. Metodele și tehnicile de tratare a infertilității au devenit din ce în ce mai performante, mărindu-se șansele cuplului de a concepe un copil.

GRAVIDITATEA LA ADOLESCENTE

Invitată: prof. dr. DOINA ANCA PLEȘCA, medic primar pediatrie și neurologie pediatrică, medic specialist pneumologie pediatrică, director Departament Pediatrieșef Disciplina Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii “V. Gomoiu”, București, președinte Societatea Română de Pediatrie

România se confruntă cu o mare problemă socială și medicală: insuficienta informare și monitorizare a populației asupra bolilor care pot apărea în viața unui om, în lipsa unui stil de viață sănătos. De asemenea, problemele biopsihosociale cu care se confruntă familia sunt puțin discutate. Astfel, din perioada copilăriei apar comportamente neadecvate care modifică buna funcționare a individului în societate. Una dintre ele: graviditatea timpurie. Lipsa de informare și de educație sexuală, atât acasă, cât și la școală a dus la creșterea numărului de astfel de cazuri cu efecte devastatoare pentru membrii familiei.

Moderator Ana Maria Ghiur

(w882) Ana Maria

Marți, 2 aprilie

INSOMNIA ȘI APNEEA ÎN SOMN

Invitat: dr. OANA DELEANU, medic primar pneumologie și somnologie, Institutul de Pneumoftiziologie ”Dr. M. Nasta”, șef lucrări UMF ”Carol Davila”, membru în bordul Societății Europene de Cercetare în Somnologie (ESRS)

Din cauza ritmului rapid și tehnologizat al vieții, insomnia a devenit o maladie importantă a secolului XXI. La nivel mondial, simptome de insomnie apar la aproximativ 45% din populaţia adultă. Din nefericire, lipsa somnului are urmări grave la nivel sistemic, cu apariția de boli cronice: cardiovasculare, neurologice, diabet. În lume, se desfășoară campanii de informare asupra conștientizării importanței somnului în sănătatea omului și urmările nefaste ale insomniei. De multe ori, tulburările de somn apar din perioada copilăriei și pot fi congenitale sau dobândite, sub influența factorilor externi și interni ai organismului uman. O astfel de tulburare este sindromul apneei în somn, o cauza îngrijorătoare a unui mare număr de decese.

AUTISMUL, O ENIGMĂ

Invitată: ANA TURTUREANU, analist comportamental acreditat, asistent social

O boală a secolului în care trăim și care ne pune în situații limită este autismul.
O afecțiune despre care încă nu se știu prea multe lucruri, mai ales în ceea ce privește cauzele apariției. Foarte mulți cercetători consideră că este o boală genetică, indusă de probleme ale ambilor părinți, sau congenitală, generată de mediul extern și intern al mamei. La ora actuală, se știe precis că terapiile comportamentale au succes în recuperarea copiilor din spectru autist. Se estimează că, în lume, există o incidență a tulburărilor din spectrul autist de 1 din 60 de copii. În România, numărul cazurilor depășesc 10.000.

Moderator Ana Maria Ghiur

Miercuri, 3 aprilie

TERAPII MODERNE PENTRU VÂRSTNICI

Invitată: dr. ANCA ELENA ȘTEFAN, manager al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“

Fragilitatea vârstei a treia este o preocupare din ce în ce mai intensă a civilizației moderne, în scopul prelungirii calității vieții umane. Se fac cercetări multiple pentru regenerarea și îmbunătățirea funcțiilor organismului, în paralel cu dezvoltarea tehnologică a metodelor și tratamentelor de recuperare și menținere a vârstnicilor. Datorită acestor eforturi mondiale, s-a reușit prelungirea duratei de viață a omului modern, la ambele sexe.

ADENOMUL DE PROSTATĂ

Invitat: dr. CRISTIAN PERSU, medic primar urologie

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârsta de peste 60 de ani. Potrivit specialiştilor, aproximativ 70% dintre bărbaţi suferă de această afecţiune, puțin diagnosticată, pentru că bolnavii nu dau importanță primelor stadii de dezvoltare a bolii. Diagnosticul adenomului de prostată şi a posibilelor sale complicaţii se stabilesc de către medicul urolog în urma examinării clinice şi investigaţiilor paraclinice. Bărbaților cu vârsta peste 50 de ani le sunt recomandate controale urologice periodice, la un interval de cel mult un an. În faza incipientă, boala se tratează mai ușor iar rezultatele sunt mai bune. Din nefericire, adenomul netratat la timp se poate transforma în cancer de prostată.

Joi, 4 aprilie

TRANSPLANTUL, ŞANSĂ LA VIAȚĂ

Invitat: dr. RADU ZAMFIR, medic primar chirurgie generală, atestat chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologica, diplomă europeană de transplant prelevare multi organ, director executiv Agenția Națională de Transplant, Centrul de Chirurgie si Transplant "Dan Setlacec", Institutul Clinic Fundeni

În anul 1998 a fost introdusă prima lege modernă a transplantului din România - “privind prelevarea şi transplantul de ţesuturi şi organe umane” în care erau specificate toate condiţiile de prelevare şi transplantare a organelor şi ţesuturilor. Problema transplanturilor este una acută și vitală. Mii de pacienți se află pe listele de așteptare. Din lipsă de organe, țesuturi și celule, se realizează puține operații. Informarea în ceea ce privește donarea de organe și necesitatea de a fi alături de bolnavi este foarte importantă și poate salva vieți!


DĂRUIEȘTE -ŢI O ȘANSĂ LA VIAŢĂ!

Invitat: ADINA MORARU, psiholog clinician, psihoterapeut

Stresul, depresia, ura, mânia…otrăvesc organismul și induc sentimente negative despre viață. Ce am putea face pentru a ne bucura de vitalitate și de viață? Un proiect personal pentru care fiecare dintre noi să facem planul, să îl vizualizăm şi să îl şi îndeplinim, indiferent cât de greu ne este, câte obstacole apar și cât de des cădem. Luptăm continuu, neobosit, cu speranță pentru șansa la propria viață.

Moderator: Ana Maria Ghiur

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ sau pe pagina de Facebook.

15:00 România…în bucate

* Descriptio Moldaviae Best of

“Noi și vechi” la Gura Humorului.

Ne întâlnim în Bucovina în jurul unui ceaun cu băieții din Ansamblul “Vechi și Noi”, un proiect muzical de valorificare și promovare a instrumentelor muzicale vechi. Gătim câteva rețete locale într-o atmosferă autentică în timp ce ascultăm tilinca, fluierul și cavalul. Prezentator si realizator Raluca Chirilă Aftene

Producător Vasile Arhire

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

15:30 Istorii ascunse

*Masoneria în vestul țării

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate.Producător Cristina Baican

(redifuzare)

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri