Un doctor pentru dumneavoastră: Terapii, soluții, explicații
vineri, 29 martie 2019
La TVRi, continuăm și în perioada 1-4 aprilie să vă aducem invitați specialiști care să vorbească despre soluții în tratarea diverselor afecțiuni. De la ora 18.30, în emisiunea "Un doctor pentru dumneavoastră".
Ana Maria Ghiur

Luni, 1 aprilie

INFERTILITATEA CUPLULUI

Invitate:  dr. MARILENA BĂLUȚĂ, medic primar obstetrică – ginecologie, embriologie, competență în infertilitatea cuplului și fertilizarte in vitro și lector. univ. dr. LIGIANA PETRE, psiholog clinician și psihoterapeut

Odată cu evoluția civilizației umane, ritmul de lucru și de viață a crescut și incidența afecțiunilor cu care se confruntă familia. Printre acestea se înscrie, cu un procent destul de mare, infertilitatea, atât la femei, cât și la bărbați. Mai mult, a scăzut foarte mult vârsta celor care sunt afectați de această boală. Mulți tineri de peste 25 de ani nu mai reușesc să conceapă un copil. Factorii sunt numeroși, însă stresul, oboseala cronică, timpul scurt petrecut în cuplu ocupă primele locuri în top. Metodele și tehnicile de tratare a infertilității au devenit din ce în ce mai performante, mărindu-se șansele cuplului de a concepe un copil.

GRAVIDITATEA LA ADOLESCENTE

Invitată: prof. dr. DOINA ANCA PLEȘCA, medic primar pediatrie și neurologie pediatrică, medic specialist pneumologie pediatrică, director Departament Pediatrieșef Disciplina Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii “V. Gomoiu”, București, președinte Societatea Română de Pediatrie

România se confruntă cu o mare problemă socială și medicală: insuficienta informare și monitorizare a populației asupra bolilor care pot apărea în viața unui om, în lipsa unui stil de viață sănătos. De asemenea, problemele biopsihosociale cu care se confruntă familia sunt puțin discutate. Astfel, din perioada copilăriei apar comportamente neadecvate care modifică buna funcționare a individului în societate. Una dintre ele: graviditatea timpurie. Lipsa de informare și de educație sexuală, atât acasă, cât și la școală a dus la creșterea numărului de astfel de cazuri cu efecte devastatoare pentru membrii familiei.

Moderator Ana Maria Ghiur

(w640) Ana Maria

Marți, 2 aprilie

INSOMNIA ȘI APNEEA ÎN SOMN

Invitat: dr. OANA DELEANU, medic primar pneumologie și somnologie, Institutul de Pneumoftiziologie ”Dr. M. Nasta”, șef lucrări UMF ”Carol Davila”, membru în bordul Societății Europene de Cercetare în Somnologie (ESRS)

Din cauza ritmului rapid și tehnologizat al vieții, insomnia a devenit o maladie importantă a secolului XXI. La nivel mondial, simptome de insomnie apar la aproximativ 45% din populaţia adultă. Din nefericire, lipsa somnului are urmări grave la nivel sistemic, cu apariția de boli cronice: cardiovasculare, neurologice, diabet. În lume, se desfășoară campanii de informare asupra conștientizării importanței somnului în sănătatea omului și urmările nefaste ale insomniei. De multe ori, tulburările de somn apar din perioada copilăriei și pot fi congenitale sau dobândite, sub influența factorilor externi și interni ai organismului uman. O astfel de tulburare este sindromul apneei în somn, o cauza îngrijorătoare a unui mare număr de decese.

AUTISMUL, O ENIGMĂ

Invitată: ANA TURTUREANU, analist comportamental acreditat, asistent social

O boală a secolului în care trăim și care ne pune în situații limită este autismul.
O afecțiune despre care încă nu se știu prea multe lucruri, mai ales în ceea ce privește cauzele apariției. Foarte mulți cercetători consideră că este o boală genetică, indusă de probleme ale ambilor părinți, sau congenitală, generată de mediul extern și intern al mamei. La ora actuală, se știe precis că terapiile comportamentale au succes în recuperarea copiilor din spectru autist. Se estimează că, în lume, există o incidență a tulburărilor din spectrul autist de 1 din 60 de copii. În România, numărul cazurilor depășesc 10.000.

Moderator Ana Maria Ghiur

Miercuri, 3 aprilie

TERAPII MODERNE PENTRU VÂRSTNICI

Invitată: dr. ANCA ELENA ȘTEFAN, manager al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“

Fragilitatea vârstei a treia este o preocupare din ce în ce mai intensă a civilizației moderne, în scopul prelungirii calității vieții umane. Se fac cercetări multiple pentru regenerarea și îmbunătățirea funcțiilor organismului, în paralel cu dezvoltarea tehnologică a metodelor și tratamentelor de recuperare și menținere a vârstnicilor. Datorită acestor eforturi mondiale, s-a reușit prelungirea duratei de viață a omului modern, la ambele sexe.

ADENOMUL DE PROSTATĂ

Invitat: dr. CRISTIAN PERSU, medic primar urologie

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârsta de peste 60 de ani. Potrivit specialiştilor, aproximativ 70% dintre bărbaţi suferă de această afecţiune, puțin diagnosticată, pentru că bolnavii nu dau importanță primelor stadii de dezvoltare a bolii. Diagnosticul adenomului de prostată şi a posibilelor sale complicaţii se stabilesc de către medicul urolog în urma examinării clinice şi investigaţiilor paraclinice. Bărbaților cu vârsta peste 50 de ani le sunt recomandate controale urologice periodice, la un interval de cel mult un an. În faza incipientă, boala se tratează mai ușor iar rezultatele sunt mai bune. Din nefericire, adenomul netratat la timp se poate transforma în cancer de prostată.

Joi, 4 aprilie

TRANSPLANTUL, ŞANSĂ LA VIAȚĂ

Invitat: dr. RADU ZAMFIR, medic primar chirurgie generală, atestat chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologica, diplomă europeană de transplant prelevare multi organ, director executiv Agenția Națională de Transplant, Centrul de Chirurgie si Transplant "Dan Setlacec", Institutul Clinic Fundeni

În anul 1998 a fost introdusă prima lege modernă a transplantului din România - “privind prelevarea şi transplantul de ţesuturi şi organe umane” în care erau specificate toate condiţiile de prelevare şi transplantare a organelor şi ţesuturilor. Problema transplanturilor este una acută și vitală. Mii de pacienți se află pe listele de așteptare. Din lipsă de organe, țesuturi și celule, se realizează puține operații. Informarea în ceea ce privește donarea de organe și necesitatea de a fi alături de bolnavi este foarte importantă și poate salva vieți!


DĂRUIEȘTE -ŢI O ȘANSĂ LA VIAŢĂ!

Invitat: ADINA MORARU, psiholog clinician, psihoterapeut

Stresul, depresia, ura, mânia…otrăvesc organismul și induc sentimente negative despre viață. Ce am putea face pentru a ne bucura de vitalitate și de viață? Un proiect personal pentru care fiecare dintre noi să facem planul, să îl vizualizăm şi să îl şi îndeplinim, indiferent cât de greu ne este, câte obstacole apar și cât de des cădem. Luptăm continuu, neobosit, cu speranță pentru șansa la propria viață.

Moderator: Ana Maria Ghiur

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ sau pe pagina de Facebook.

 • 16:00
  Fraţi de viţă
  * Ediţia 2 Producător Cătălin Heson
 • 16:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 17:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la şcoală Poetul pătimirii naționale-Octavian Goga Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Victoria Coleşnic, Victoria Ocară, Irina Bejenaru Producători: Anastasia Ciuleacu, Ruslan Grabari, Irina Bejenaru Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  * Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Exclusiv în România
  Prezintă Cristian Tabără Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 19:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 21:10
  O dată’n viaţă
  * Irina Loghin şi Maria Ciobanu Jurnalişti: Steluţa Matios, Anamaria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 23:00
  Teatru TV
  * Hamlet de William Shakespeare Teatrul Tamási Áron. Adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany. Versiunea romana de Veress Ildikó si Nagy B. Sándor pe baza traducerilor facute de Violeta Popa, George Volceanov; Leon Levitchi, Dan Dutescu Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră : cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el? În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi. Distribuţia: Hamlet / Fortinbras: László Mátray Claudius: Tibor Pálffy Polonius: László Szakács Gertrude: Annamária D. Albu Ophelia: Ágnes Benedek Laertes: József Kolcsár Horatio: Bence Kónya-Ütő Duhul: Levente Nemes Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi Guildenstern: Attila Diószegi Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó Al doilea gropar: Gábor Erdei Regia Tv Silviu Jicman Producător Iulian Foișor Producător Delegat Dana Andriescu Producător Coordinator Demeter András István Echipa de productie: Sufleur Szende Gazda Regia tehnică Edit V. Bartha Dramaturgia Rita Sebestyén Scenografia József Bartha Costume Judit Dobre Kóthay Muzica Bence Kónya-Ütő Regia László Bocsárdi Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 01:25
  Drag de România mea
  * Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 02:10
  Drag de România mea
  * Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dacii România-Franţa, 1967
  Film * Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul Titus Popovici Cu: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Georges Marchal Dramă. Acţiunea se petrece în anii 86-88 d.Hr, când Domiţian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Expediţia a fost condusă de generalul roman Cornelius Fuscus. „Reconstituire a posibilei vieţi a „celor mai viteji dintre traci”, în Dacia anului 87, când primul atac al legiunilor romane, condus de Cornelius Fuscus, general ros de ambiţii deşarte, e respins de vitejii daco-geţi. Dar răgazul păcii nu mai poate dura mult. Primul şi cel mai bun lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, inspirat servit de Titus Popovici-scenaristul, într-o superproducţie de nivel european, rezistentă nu atât datorită anvergurii montării cât, mai ales, fanteziei poetice. Amplele pânze epice ale bătăliilor sunt reţinute doar ca fundal spectaculos din care se detaşează drama propriu-zisă, regizorul urmărind în primul rând elocvenţa efectului vizual. Violenţa unor fraze de montaj cu chipuri şi trupuri însângerate ca şi remarcabila dinamică a cadrelor protejează filmul de decorativism. Depăşind locurile comune ale genului, realizatorii reuşesc performanţa unei drame istorice spectaculare într-un climat specific local”- Tudor Caranfil. * 1967-Selectat pentru premiul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago; * 1968-Festivalul filmului muncitoresc de la Praga-Premiul III. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica