loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: prețuiți viața!

Vă invităm să revedeți câteva din cele mai apreciate ediții din ultimul sezon al emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastra”, în săptămâna 17-20 februarie, de la ora 18.30.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 17 februarie 2020

STRESUL, PRIETEN ȘI DUȘMAN

Invitat: Dr. ILEANA MARINESCU, medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale

Organismele vii au evoluat datorită stresului pozitiv cu rol de pregătire a corpului pentru înfruntarea pericolelor, satisfacerea nevoilor, învățarea și memorizarea experiențelor, cu toate mecanismele necesare supraviețuirii. Când viața este calmă, cautăm o doză de cortizol și adrenalină, doi hormoni pe care corpul îi folosește când este stresat, pentru a face față situației. Problema mare pentru dependenții de stres este că dăunează sănătății proprii și chiar a celor din jur. Corpul are mecanisme de apărare care pot distruge celulele canceroase, pot combate infecțiile și încetini procesul de îmbătrânire, dar ele funcționează numai când sistemul nervos este relaxat. Cortizolul, hormonul stresului, face ca organismul să recurgă la rezervele de energie și să crească abilitatea de a lupta cu infecțiile. În cantități prea mari, poate face ravagii: un somn cu probleme, un sistem imunitar slăbit, anormalități glicemice și chiar depunerea kilogramelor. Antidotul pentru nivelul mare al cortizolului este relaxarea. O ediție în care aflăm ce alte metode avem la îndemână pentru a reduce stresul.

(w882) imunoterap

IMUNOTERPIA, SPERANȚĂ LA VIAȚA

Invitat: Conf. Dr. HORIA BUMBEA, medic primar hematologie, Șef Departament Flowcitometrie, Coordonator transplant medular, SUUB

Terapia cu celule CAR-T este folosită cu succes în lupta împotriva cancerului. Este rezultatul a peste două decenii de cercetări, cu progrese extraordinare în imunoterapie. Celule CAR-T se folosesc printre altele în tratarea bolilor maligne sanguine cum ar fi de exemplu leucemia acută limfoblastică. Organismul uman a fost dotat cu o ”armată de anticorpi” într-un sistem imunitar complex și complet, cu rol de apărare împotriva atacurilor corpurilor străine.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

(w882) stres la a

MARȚI, 18 februarie 2020

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ – GESTIONAREA STRESULUI LA ADOLESCENȚI

Invitați:

-     psihoterapeut LUCIAN NEGOIȚĂ, supervizor al Asociației de Hipnoterapie și Psihoterapie cognitiv – comportamentală, terapie strategică și hipnoză ericksoniană, Doctor în Științele Educației;

-          MIHAELA CRĂCIUN, producător tv, moderator emisiunea ”Articolul VII”;

-          VALÉRIE CIOLOȘ – VILLEMIN, antrenor de Reducere a Stresului

”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, să începem gestionarea emoțiilor și sentimentelor care ne bombardează ca efect la acțiunea stresului care ne afectează”! - ne îndeamnă psihoterapeutul Lucian Negoiță,  un om cu o poveste impresionantă care a făcut din el însuși un model de gândire, de simțire și de comportament atât pentru copii cât și pentru adulți.

Există în viață momente care te marchează pentru totdeauna, care te pot transforma într-o clipă în altcineva și care te pot îmbolnăvi irecuperabil. Orice acțiune, care ne afectează într-un mod negativ, poate aduce schimbări radicale, reacții personale modificate, trăiri psihoemoționale și comportamentale intense și variate. Stresul bine gestionat poate preveni apariția diverselor boli psihosomatice.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

(w882) copii cu d

MIERCURI, 19 februarie 2020

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ - DREPTUL LA O VIAȚĂ MAI BUNĂ

Invitați:

-          Prof. Dr. IULIANA DOBRESCU, medic primar psihiatrie pediatrică, Şef Catedra de Psihiatrie și Psihologie a Copilului și Adolescentului, UMF „Carol Davila”;

-          ROXANA GRIGOREAN, psihoterapeut sistemic de familie și cuplu;

-          prin telefon, din Spania: Dr. GABRIELA DAGMAR NEDELCU, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului

Copiii cu dizabilități suferă în ceea ce privește integrarea în societate și stabilirea interrelațiilor cu ceilalți copii într-un climat de înțelegere, toleranță, acceptare și iubire, deși România are legislație bine definită, organizații care se ocupă de problema lor și servicii medicale dezvoltate. Există părinți care, atunci când observă că au un copil cu o anumită problemă, până la dizabilitate, se rușinează, îl izolează și chiar renunță la el. Este o dificultate a lor de acceptare și au nevoie și ei de suport. Fiecare copil are dreptul la viață și merită un viitor cât mai bun. Pentru ei contează cum gândești, ce simți și ce transmiți, cum le ești alături și cum îi sprijini.

”Mai ales în cazul copiilor, e important să ținem cont că limbajul non verbal transmite cel mai mult. Nu vorbele pe care le auzim sunt definitorii, ci gesturile, mimica, interacțiunile pe care le vom vedea, mai ales atunci când suntem într-o lume a necuvintelor. Doar 7% din impactul unei mesaj este transmis cu ajutorul cuvintelor, 38% fiind transmis cu ajutorul tonului (comunicare paraverbală), iar 55 % din impactul unui mesaj referitor la sentimente şi atitudini este transmis cu ajutorul comunicării non verbale (gesturi, posturi, mimică)”, a declarat psihoterapeutul Roxana Grigorean.

Un copil cu dizabilități neurologice sau motorii severe are nevoie în primul rând de iubire, de o stimulare eficientă pentru a-şi trăi viaţa cât mai firesc cu putință, atât el cât şi cei din jur: familie, școală, societate. Să fim aproape de cei aflați în dificultate!

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

(w882) parkinson

JOI, 20 februarie 2020

MALADIA PARKINSON

Invitat: Prof. Dr. MIHAELA VLAICU BUSTUCHINĂ, medic primar neurologie, supraspecializare în epilepsii, Spitalul Universitar „Pitié_Salpêtrière” și Institutul pentru Creier și Măduva Spinării din Paris, Franța, membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europene de Neurologie

Boala Parkinson face parte din categoria tulburărilor degenerative neuronale ale sistemului motor cerebral și, din nefericire, ocupă un loc important în topul afecțiunilor cerebrale care pun în dificulatate viața populației pe glob. Este a doua boală ca frecvență după Alzheimer și afectează ambele sexe, încă de la vârste tinere. Cauzele sunt multiple: genetice, metabolice, structurale, traume, iar simptomatologia este complexă și diversă. Din păcate, tratamentele actuale nu vindecă, dar aduc reale beneficii în îmbunătățirea vieții bolnavului.

(w882) terapie pa

TERAPIA OCUPAȚIONALĂ ÎN MALADIA PARKINSON

Invitat: IULIAN NICA, kinetoterapeut

”Terapia ocupațională este arta și știința de a dirija modul de răspuns al omului față de activitatea selecționată, menită să mențină, să împiedice evoluția către infirmitate, să evalueze comportamentul și să trateze sau să antreneze pacientul cu disfuncții fizice sau sociale.”, conform Asociației Americane de Terapie Ocupațională.

Încă din cele mai vechi timpuri terapia ocupațională a jucat un rol esențial în recuperarea individului care se confruntă cu o boală traumatizantă, nu numai prin educarea și ameliorarea deficitelor, ci și prin concentrarea asupra omului luat ca întreg. Terapia ocupațională este vitală în multe afecțiuni de tipul celor osteoarticulare și musculare, cardiovasculare, traumatismelor, bolilor neurodegenerative, precum maladia Parkinson, prin ameliorarea și reeducarea principalelor funcții ale sistemelor afectate. Pentru redarea și conservarea autonomiei individului este necesară o terapie continuă, constantă, pe o perioadă lungă de timp, susținută de un aport de apă optim și o alimentație corectă și sănătoasă.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

Surse foto: adevarul.ro, doc.ro, geanina-chicos.ro, romanialibera.ro, tu-si-cu-mi-ne.ro

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio este invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic Dejun ...

Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: joi, 09 mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, vă prilejuiește întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri