La TVR Internațional de la ora 19.00, miercuri, 29 decembrie, și joi, 30 decembrie, echipa emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră" vă propune două ediții despre imunitate, anticorpi, migrene.
Miercuri, 29 decembrie, redifuzare din 6 decembrie
Natura de la A-Z
*Invitat: dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriţionist, competență în apifitoterapie, director Centrul de Terapie Naturală, Breaza
Anotimpul rece este cunoscut drept cel mai puternic inamic al sănătăţii. E perioada cu simptome ca: rinoree, tuse, strănut, dureri în gât şi oboseală. Organismul este expus la numeroase afecţiuni de sezon (răceală, gripă, laringită, etc.) şi pot să apară complicaţii nedorite. Specialiştii recomandă printre altele întărirea sistemului imunitar, mişcare asezonată cu o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale, care să asigure funcţionarea optimă a organismului. Vă propunem un ghid de la A – Z cu soluţii naturale de care ne putem folosi pentru a stimula sistemul imunitar şi numai.
Umanismul nu are graniță
Din Austria: dr. Simona Fuchs, medic specialist anestezie, terapie intensivă și medicină de urgență, diplomat al Academiei Europene de Anestezie
După 26 ani de activitate la Reanimare, vom afla câteva gânduri ale invitatei noastre. Sperăm să fie un sprijin moral pentru cei aflați în suferință.
***
Joi, 30 decembrie, redifuzare din 7 decembrie
Afecţiunile venelor
Invitat: dr. Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală
Crește numărul pacienților care se confruntă cu diagnosticul de boală venoasă cronică, în multe cazuri cu risc de tromboză. Vorbim despre semne, cauze, simptome, tratamente corecte pentru această afecțiune.
COVID-19 ar putea ucide prin tromboză, spun unele studii recente. Apariția trombilor în vene este urmarea inflamației stazei venoase și a creșterii coagulării sângelui. În urma unui traumatism sau din multiple cauze, printre care genetice, de coagulare, de pierdere a elasticității vaselor, pereții acestora se dilată și blochează circulația fluxului sanguin. Se pot forma cheaguri (trombi), care închid parțial sau total lumenul vasului. Tromboza venoasă profundă este o boală gravă. Uneori, cheagul se desprinde și poate migra în circulația pulmonară, determinând embolismul pulmonar care poate cauza deces. Boala poate fi asimptomatică. Primul semn, în unele cazuri, este dat de tromboembolismul pulmonar, o complicaţie gravă, de multe ori, letală. Cheagurile se formează în general în venele de la picioare, acolo unde sângele stagnează mai mult, dar se pot forma și pe arterele coronare unde produc infarct sau pe vasele cerebrale și conduc la apariția accidentului vascular cerebral ischemic. Pentru evitarea complicațiilor este utilă cunoaşterea cauzelor, factorilor de risc, apelarea urgent la medic și stabilirea unui diagnostic rapid și precis.
Complicații frecvente ale apneei în somn
Invitat: dr. Oana Deleanu, medic primar pneumologie, competență în somnologie, Institutul de Pneumoftiziologie ”dr. Marius Nasta”, București, șef lucrari UMF C. Davila
Aproximativ jumătate din populaţia globului sforăie. În general, cei care au apnee sforăie, dar nu toate persoanele care sforăie suferă şi de apnee. Sforăitul apare din aceleaşi cauze ca apneea, fiind o formă mai uşoară a problemelor de somn. Iniţial, căile aeriene se îngustează puţin şi apare sforăitul. Odată cu creşterea gradului de îngustare, apare hipopneea şi apoi, apneea. Sforăitul poate fi prevenit ţinând sub control greutatea corporală. Netratarea apneei poate provoca boli cardiovasculare şi metabolice, deoarece este însoţită de o scădere a saturaţiei de oxigen a organismului. Prin urmare, se stimulează apariţia inflamaţiilor, a aterosclerozei, creşterea tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace, iar în cazul bolilor metabolice se poate ajunge la diabet. În cele mai grave situaţii, apneea netratată poate provoca accident vascular cerebral, chiar şi la persoanele tinere. În timpul apneei se produce o întrerupere de câteva secunde a ciclului de somn, iar pentru a opri pauza de respiraţie, organismul se poate trezi aprox. 3-15 secunde, chiar dacă persoana este inconştientă de acest aspect. Toate trezirile fragmentează somnul care nu este odihnitor, de calitate, chiar dacă dormi 7-8 ore. Astfel, apar oboseala, somnolenţa şi ineficienţa la locul de muncă. Şoferii sunt o categorie aparte. Consideră că sunt odihniți, dar dacă ațipesc la volan câteva secunde, pot provoca accidente.
Noutăți terapeutice în tratarea migrenelor
* Din Franţa: dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, medic primar neurolog, Spitalul Universitar „Pitié Salpêtrière”
Vorbim despre Terapia cu Neuromodulație și aplicațiile sale în Neurologie.
*Dicţionar medical: Anticorpii, scutul organismului - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu
***
Moderator Măriuca Mihăilescu
Jurnalist tv Dan Cadar
Producător tv Monica Ancuța
Foto credit Monica Ancuța
***
Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.