Marţi, 27 septembrie, ora 19, la "Un doctor pentru dumneavoastră", pe TVRi, vă invităm să urmăriți o ediție despre problemele actuale din oncologie și chirurgia endometriozei profunde.
* Medici români care schimbă lumea
Din S.U.A: dr. Doru Paul, specializare oncologie, hematologie şi medicină internă, Spitalul New York Presbyterian, profesor asociat la Cornell University
Zilele trecute a avut loc al 6-lea Simpozion „Stop Cancer” care a reunit specialişti de top din România, SUA, Canada, Belgia şi Franţa, unde s-au dezbătut probleme actuale din oncologie, eveniment iniţiat în România de dr. Doru Paul, expert în tratamentul cancerului din sfera ORL, tiroidian și pulmonar, care lucrează de mai mult de 26 de ani în America. Din 2003, are contribuții majore ca cercetător translațional și clinic şi s-a implicat în peste 60 de studii clinice. Cercetările sale stabilesc ținte şi procese terapeutice specifice ce pot fi targetate pentru îmbunătățirea tratamentului pacienților cu cancer. Este şi inițiatorul a 3 studii aprobate de FDA pentru investigarea de noi medicamente.
Amintim de primul studiu pilot care utilizează o substanţă clasică în imagistica medicală pentru tratamentul targetat al cancerului. Ne propune ca direcţii de discuţie: Noi abordări în tratamentul cancerului şi modalități de tratament, punctând progresele cercetărilor în oncologie. Bolnavii cu cancer se confruntă cu dificultăți legate de obiceiurile alimentare şi caută modalități de prevenție. Aflăm ce speranțe există pentru persoanele cu cancer neoperabil, recurent sau care avansează. Informăm despre proiectul de telemedicină în oncologie care este gratuit, respectiv despre discuţiile deschise de tip tumor board - pentru medici - ce stabilesc conduita terapeutică benefică bolnavului şi second opinion - pentru pacienţii cu cancer din România.
* Omenia unui medic român în sistemul de sănătate finlandez
Invitat: dr. Monica Puşcaşu, specializare medicină generală, Finlanda
În urmă cu 32 de ani, medicul Monica Puscaşu a ajuns în Finlanda, zbătându-se între viaţă şi moarte, cu o tumoare intracraniană care i-a fost operată în Helsinki. Destinul a vrut să rămână în ţara care i-a redat viaţa şi să salveaze la rândul ei vieţi, de multe ori şi în 3 spitale simultan.
* Chirurgia endometriozei profunde
Invitat: prof. dr. Elvira Brătilă, șef disciplina Obstetrică–Ginecologie, Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „prof. dr. Panait Sîrbu“, Bucureşti, membru fondator Societatea de Endometrioză şi Fertilitate Est-Europeană
În prezent, multe afecţiuni sunt tăcute iar o mare parte dintre ele au manifestări complicate, greu de diagnosticat, pentru că se ascund în spatele altor boli. Este și cazul endometriozei, o creștere patologică a endometrului, mucoasa care tapetează uterul și care migrează în afara cavității uterine, respectiv în abdomen şi plămâni. Poate fi tratată dar are riscuri de recidivă. Despre cum tratăm endometrioza ne informează dna. prof. Brătilă, primul ginecolog din România care a folosit ultraperformantul robot Da Vinci în tratamentele ginecologice.
***
Moderator: Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv: Lucian Băbeanu
Producător tv: Monica Ancuța
***
Credit foto: Monica Ancuța
***
Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+