Bullying-ul, farmacia verde, alegerea meseriei și maladia Parkinson sunt subiectele care v-au așteaptat în emisiunea "Un doctor pentru dumneavoastră", difuzată de TVRi zilnic, de la ora 18.30, în perioada 27 – 30 aprilie.
Luni, 27 aprilie (redifuzare din 18 noiembrie 2019)
ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! FENOMENUL BULLYING
Invitați:
- ALINA SUCIU, psiholog, consilier școlar
- BOGDAN IONESCU, instructor Krav Maga, director al Federației Internaționale de Krav Maga, România
Într-o lume dinamică, multiplele canale de comunicare biologice, psihologice, fizice și virtuale, cu un bombardament informațional nelimitat, pot modifica procesele interne ale unui individ încă din viața intrauterină, mai ales la nivel comportamental.
Agresivitatea este rezultatul lipsei unei comunicări armonioase, a schimbărilor bruște și nepregătite pentru a fi acceptate și, de foarte multe ori, se exprimă încă de la vârste fragede, atunci când copilul nu este format și antrenat pentru controlul și reglarea reacțiilor biologice, psihologice și comportamentale.
Timpurile actuale au dus la extinderarea violenței fizice și emoționale, a hărțuirilor de orice tip, a izolării, din cauza diversificării formelor de comunicare și exprimare. Alături de folosirea mijloacelor comportamentale, a limbajului specific, a presiunii psihoemoționale, se situează mijloacele mass-media, de la TV până la domeniul virtual, rețelele sociale: FB, YOUTUBE, TIK-TOK...
Când un membru al familiei, un elev din clasă, un coleg de serviciu se manifestă agresiv, la nivel de limbaj sau comportament putem alege să respingem acești stimuli negativi și chiar să schimbam starea celor din jur într-una pozitivă.
Mulți copii sunt victime ale bullying-ului. Este important de aflat cum putem face față umilirii, hărțuirii, intimidării sau violențelor fizice și de limbaj, de la psihologul Alina Suciu, un om special care, în urmă cu 16 ani, a renunțat la un job bine plătit în cadrul Ministerului Apărării Naționale pentru a se dedica adolescenților și copiilor.
Instructorul Bogdan Ionescu vorbește despre Krav Maga, autoapărare, cum controlăm furia și agresiunea. Pe fondul neimplicării școlii și a comunității, susținerea necondiționată a familiei, cu dragoste, acceptare și răbdare, rămâne stâlpul principal pe care este ideal să se sprijine orice adolescent.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Marți 28 aprilie (redifuzare din 31 octombrie 2019)
NATURA, FARMACIA VERDE
Invitat: dr. ADRIANA TATOMIRESCU, medic nutriţionist, având competență în apifitoterapie, director al Centrului de Terapie Naturală ”Alexandra” din Breaza, Hofigal
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit proprietățile terapeutice ale plantelor, efectele benefice asupra sănătății, la început prin introducerea lor în alimentație. Mai târziu, pe măsura evoluției umane, tehnologice, farmaceutice și medicale, efectele și proprietățile plantelor au putut fi observate prin studiul experimental al substanțelor din compoziția structurilor vegetale și acțiunea acestora asupra celulelor umane.
Astfel s-au descoperit că plantele au nenumărate principii active, substanțe cu efecte farmaceutice, de tratare, ameliorare și prevenire a bolilor apărute la nivelul organismului. Astăzi se acordă o atenție deosebită unei specialității medicale complementare – fitoterapia. Tot mai mulți medici apelează la aceasta pentru a înlocui, suplimenta, activa sau echilibra tratamentele clasice medicamentoase.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
Miercuri, 29 aprilie (redifuzare din 11 noiembrie 2019)
ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! ALEGEREA MESERIEI ÎNTRE VOCAȚIE ȘI ASPIRAȚII
Invitați:
- Prof. Dr. Emerit RUXANDRA RĂȘCANU, psiholog clinician principal, Dr. în psihologie, specialist în psihologie medicală și asistență socială, membru onorific al Institutului Român de Supervizare și Formare Profesională în Psihologie
- LARI GIORGESCU, actor la Teatrul Național București
Uneori meseria ne alege, deși căutăm toată viața să ne îndeplinim visele. Este greu să alegi o profesie. O decizie nepotrivită poate conduce la frustări și eșec în viață. Influența educațională din familie și din școală își pun amprenta asupra alegerii profesiei și contribuie la formarea personalității și caracterului individului, cu implicații asupra societății. Foarte mulți părinți își influențează copiii în alegerea unei meserii fără a ține seama de interesele, preocupările, pasiunile și vocația lor. Este ideal ca familia să fie alături de copil cu deschidere, înțelegere, răbdare, încredere și mai ales iubire, cheia deschiderii împlinirii generației viitoare. O ediție în care vorbim despre cum aleg tinerii meseria între vocație și aspirații. Iar voi, dragi adolescenți, alegeți cu inima meseria care vă atrage!
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Joi, 30 aprilie (redifuzare din 12 noiembrie 2019)
MALADIA PARKINSON
Invitat: Prof. Dr. MIHAELA VLAICU BUSTUCHINĂ, medic primar neurologie, supraspecializare în epilepsii, Spitalul Universitar „Pitié_Salpêtrière” și Institutul pentru Creier și Măduva Spinării din Paris, Franța, membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europene de Neurologie
Tremurul mâinilor, încetineala, dificultățile de mers și echilibru, rigiditatea membrelor și a feței, tulburările gastrointestinale și cardiovasculare, dificultăți în vorbire și scris, modificări de personalitate și depresie sunt principalele simptome ale instalării maladiei Parkinson. Această afecțiune face parte din categoria tulburărilor degenerative neuronale ale sistemului motor cerebral și ocupă un loc important în topul afecțiunilor cerebrale care pun în dificultate viața. Este a doua boală neurodegenerativă ca frecvență după Alzheimer și afectează ambele sexe, încă de la vârste tinere. Cauzele sunt multiple, iar simptomatologia este complexă și diversă. Din păcate tratamentele actuale nu vindecă, dar aduc reale beneficii și îmbunătățesc calitatea vieții.
TERAPIA OCUPAȚIONALĂ ȘI MIȘCAREA ÎN PARKINSON
Invitat: IULIAN NICA, kinetoterapeut
În 1968, Asociația Americană de Terapie Ocupațională afirma că: ”Terapia ocupațională este arta și știința de a dirija modul de răspuns al omului față de activitatea selecționată, menită să mențină, să împiedice evoluția către infirmitate, să evalueze comportamentul, să trateze și să antreneze pacientul cu disfuncții fizice sau sociale”. Joacă un rol esențial în recuperarea individului care se confruntă cu o boală traumatizantă. Este vitală în multe afecțiuni dizabilitante de tipul celor osteoarticulare și musculare, cardiovasculare, traumatisme, boli neurodegenerative, precum maladia Parkinson. Pentru redarea și conservarea autonomiei individului este necesară o terapie continuă, pe o perioadă lungă de timp, susținută de un aport de apă optim și o alimentație corectă.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
***
Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.
Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.
Surse foto: chirurgie-drfodor.ro, yve.ro, libertatea.ro, radiochisinau.md, romedic.ro
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro. Telefon: (+4) 0751.136.412.