loader

"Un doctor pentru dumneavoastră", despre prietenii și dușmanii sănătății

La TVRi, de luni până joi de la ora 18.30, continuăm și în săptămâna 18-21 martie să vă aducem specialiști care să vorbească despre soluții în tratarea diverselor afecțiuni și să răspundă la întrebările moderatoarelor emisiunii.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 18 MARTIE

PRIETENII ȘI DUȘMANII SĂNĂTĂȚII

Invitat: prof. univ. dr. Honoris Causa GHEORGHE MENCINICOPSCHI, membru al Academiei Oamenilor de Știință și membru al Academiei de Știinte Agricole și Silvice, membru al Academiei de Știinte din New York

Organismele vii sunt construite în baza principalelor molecule complexe generatoare de viață: proteinele, lipidele, carbohidrații, mineralele și vitaminele. Sistemul viu are mecanisme, procese și organe destinate să absoarbă și să transporte elementele vitale către fiecare celulă în parte. Un om, ca să se formeze, să se dezvolte, să trăiască și să-și mențină sănătatea, e indicat să primească cantitățile potrivite de substanțe esențiale, în stare cât mai naturală. În epoca modernă, alimentația s-a schimbat atât de mult încât și organismul uman a început să se transforme, de la apariția bolilor până la instalarea mutațiilor și a diverselor modificări din structura chimică a materialului genetic. Alimentele sunt cei mai puternici factori de mediu epigenetic, care modulează expresia genotipică a genomului nostru.

ANTIBIOTICELE ÎN ERA INFECȚIILOR MULTIREZISTENTE

Invitat: conf. dr. SIMIN-AYSEL FLORESCU, medic primar boli infecțioase, supraspecializare în boli tropicale, director medical - Spitalul de Boli Infecţioase și Tropicale “Dr. Victor Babeş”

Oamenii sunt dotați de la natură cu sisteme puternice și complexe de apărare, cel mai important fiind cel imunitar. Sângele este purtătorul unor  tipuri de celule de apărare cu acțiune rapidă și eficientă în lupta cu corpurile străine care ajung în organism, dar mai ales împotriva dușmanilor naturali: bacteriile, virusurile și paraziții. Aceste celule, globulele albe, numite leucocite, sunt principalele resurse de protecție în fața infecțiilor. Atunci când bacteriile produc infecții majore, iar globulele albe nu mai fac față, este necesar să se intervină cu substanțe active antibacteriene, în limitele recomandate. Utilizarea acestora în exces poate duce la creșterea rezistenței bacteriene la antibiotic. Cum le păstrăm eficacitatea și pentru viitor, aflăm din această ediție.

Moderator Măriuca Mihăilescu

(w882)

MARȚI, 19 MARTIE

FICATUL, SUFLET ȘI INTELIGENȚĂ

Invitat: dr. TEODOR COLDEA, medic primar medicină sportivă, competență în acupunctură și medicină ayurvedică

În medicina taoistă, fiecare organ intern găzduiește o parte a conștiinței noastre, este asociat cu emoții negative și pozitive și este strâns legat de spiritul fiecărui individ. De exemplu, ficatul controlează ”hun”, adică sufletul nostru superior și eteric, este legat de energia Yang, de natura umană individuală și este sediul emoțiilor puternice, negative, precum ura și mânia sau conflictul între suflet și mental. Orice problemă apărută în sistemul afectiv-emoțional poate duce la îmbolnăvirea ficatului și distrugerea funcționării armonioase a tuturor organelor interne.

Moderator Ana Maria Ghiur

MIERCURI, 20 MARTIE

LUCRĂRILE DENTARE PE TERMEN LUNG

Invitat: dr. IONUȚ LEAHU, medic implantolog

Implanturile dentare, coroanele de zirconiu, sunt lucrări dentare de lungă durată, care întrețin sănătatea orală și redau estetica unui zâmbet frumos, într-un timp scurt, fără intervenții chirurgicale majore și fără durere, la care pot accesa pacienții a căror structură dentară și osoasă nu a fost afectată covârșitor.

Moderator Măriuca Mihăilescu

JOI, 21 MARTIE

DEVIAȚIILE DE SEPT

Invitat: dr. BOGDAN MOCANU, medic primar ORL, doctor în științe medicale

Peste 80% din populația lumii se confruntă cu o deviație mai mică sau mai mare a osului sau a septului nazal, acea formațiune care desparte cele două nări. Atunci când gradul de deplasare a septului spre stânga sau spre dreapta este foarte mare, se reduce canalul aerian, până la ocluzare și nu mai pătrunde suficient aer prin nas, către coarne și trahee. În concluzie, nu se mai oxigenează cum trebuie organismul. Astfel apar diverse afecțiuni și dereglări ale sănătății corpului. De cele mai multe ori se recomandă îndreptarea sau îndepărtarea unei părți a septului.

ONCOPLASTIA SÂNULUI

Invitat: dr. VICTOR TITIREZ, medic specialist chirurgie generală, specializare oncoplastia sânului, Marea Britanie

Una din șapte femei suferă de cancer mamar și una din trei își pierde unul sau ambii sâni. Din nefericire, procentul apariției acestei boli este din ce în ce mai mare în întreaga lume, de aceea, oamenii de știință încearcă să găsească tratamente noi de prevenție și de eradicare a tumorilor la sân. Este bine de știut că, depistată incipient, încă din primele faze de dezvoltare malignă, boala poate fi tratată și sunt riscuri minime de recidivare. Femeile cu rejecție a glandelor mamare sunt cele mai sensibile și necesită nu numai terapie psihocomportamentală, dar și un program de recuperare și de refacere plastică și estetică a sânului, derulat de medicii specialiști în oncoplastie.

Moderator Ana Maria Ghiur

(w882)

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.

12:00 Români universali

*Teodora Groza-inteligenţa concurenţei

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă de filozofie și lector la Sciences Po Paris. Ea a studiat Dreptul în Olanda şi Austria, iar acum este doctorandă la Universitatea Sciences Po din Paris, unde şi predă. Domeniile ei de interes sunt guvernarea AI, relația dintre inovare și reglementare, impactul noilor tehnologii asupra tehnicilor de reglementare, respectiv Dreptul și Economia.

Ea este, de asemenea, bursier de cercetare pentru proiectul Track AI, o inițiativă co-găzduită de Sciences Po Law School și CodeX, The Stanford Center for Legal Informatics. În plus, ea a fost redactor și curator al Harvard Journal of Law Technology Digest și este redactor-șef al Stanford Computational Antitrust Journal.

Teza de doctorat a Teodorei se concentrează pe guvernarea noilor tehnologii prin diverse module juridice (antitrust, drept corporativ, guvernanța datelor) și este considerată revoluționară în domeniu.Teodora Groza a mai scris și despre piețele de date, guvernanța noilor tehnologii, rolul reglementărilor în promovarea inovării și impactul noilor modele de afaceri asupra cadrelor antitrust din UE și SUA. Teza de licenţă în Drept a Teodorei a fost premiată, în 2019, drept cea mai bună cercetare în domeniul Dreptului european.

Este deosebit de implicată social și participă la nenumărate seminarii, conferințe și colocvii menite să contribuie la instruirea societății și mai ales a generațiilor tinere. Deși trăiește acum în Paris, Teodora Groza ține legătura cu Oradea natală și este activă și în România.

Realizator si prezentator Cristian Tabără

Producător Marin Găbudean

(Reluare)

12:30 România în lume

*Invitate: Medeea Marinescu-actriţă şi Alexandra Solea-manager cultural

Moderator Kyrie Mendel

Realizator Bogdan Stănescu

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri