loader
Foto

"Un doctor pentru dumneavoastră", despre prietenii și dușmanii sănătății

La TVRi, de luni până joi de la ora 18.30, continuăm și în săptămâna 18-21 martie să vă aducem specialiști care să vorbească despre soluții în tratarea diverselor afecțiuni și să răspundă la întrebările moderatoarelor emisiunii.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 18 MARTIE

PRIETENII ȘI DUȘMANII SĂNĂTĂȚII

Invitat: prof. univ. dr. Honoris Causa GHEORGHE MENCINICOPSCHI, membru al Academiei Oamenilor de Știință și membru al Academiei de Știinte Agricole și Silvice, membru al Academiei de Știinte din New York

Organismele vii sunt construite în baza principalelor molecule complexe generatoare de viață: proteinele, lipidele, carbohidrații, mineralele și vitaminele. Sistemul viu are mecanisme, procese și organe destinate să absoarbă și să transporte elementele vitale către fiecare celulă în parte. Un om, ca să se formeze, să se dezvolte, să trăiască și să-și mențină sănătatea, e indicat să primească cantitățile potrivite de substanțe esențiale, în stare cât mai naturală. În epoca modernă, alimentația s-a schimbat atât de mult încât și organismul uman a început să se transforme, de la apariția bolilor până la instalarea mutațiilor și a diverselor modificări din structura chimică a materialului genetic. Alimentele sunt cei mai puternici factori de mediu epigenetic, care modulează expresia genotipică a genomului nostru.

ANTIBIOTICELE ÎN ERA INFECȚIILOR MULTIREZISTENTE

Invitat: conf. dr. SIMIN-AYSEL FLORESCU, medic primar boli infecțioase, supraspecializare în boli tropicale, director medical - Spitalul de Boli Infecţioase și Tropicale “Dr. Victor Babeş”

Oamenii sunt dotați de la natură cu sisteme puternice și complexe de apărare, cel mai important fiind cel imunitar. Sângele este purtătorul unor  tipuri de celule de apărare cu acțiune rapidă și eficientă în lupta cu corpurile străine care ajung în organism, dar mai ales împotriva dușmanilor naturali: bacteriile, virusurile și paraziții. Aceste celule, globulele albe, numite leucocite, sunt principalele resurse de protecție în fața infecțiilor. Atunci când bacteriile produc infecții majore, iar globulele albe nu mai fac față, este necesar să se intervină cu substanțe active antibacteriene, în limitele recomandate. Utilizarea acestora în exces poate duce la creșterea rezistenței bacteriene la antibiotic. Cum le păstrăm eficacitatea și pentru viitor, aflăm din această ediție.

Moderator Măriuca Mihăilescu

(w882)

MARȚI, 19 MARTIE

FICATUL, SUFLET ȘI INTELIGENȚĂ

Invitat: dr. TEODOR COLDEA, medic primar medicină sportivă, competență în acupunctură și medicină ayurvedică

În medicina taoistă, fiecare organ intern găzduiește o parte a conștiinței noastre, este asociat cu emoții negative și pozitive și este strâns legat de spiritul fiecărui individ. De exemplu, ficatul controlează ”hun”, adică sufletul nostru superior și eteric, este legat de energia Yang, de natura umană individuală și este sediul emoțiilor puternice, negative, precum ura și mânia sau conflictul între suflet și mental. Orice problemă apărută în sistemul afectiv-emoțional poate duce la îmbolnăvirea ficatului și distrugerea funcționării armonioase a tuturor organelor interne.

Moderator Ana Maria Ghiur

MIERCURI, 20 MARTIE

LUCRĂRILE DENTARE PE TERMEN LUNG

Invitat: dr. IONUȚ LEAHU, medic implantolog

Implanturile dentare, coroanele de zirconiu, sunt lucrări dentare de lungă durată, care întrețin sănătatea orală și redau estetica unui zâmbet frumos, într-un timp scurt, fără intervenții chirurgicale majore și fără durere, la care pot accesa pacienții a căror structură dentară și osoasă nu a fost afectată covârșitor.

Moderator Măriuca Mihăilescu

JOI, 21 MARTIE

DEVIAȚIILE DE SEPT

Invitat: dr. BOGDAN MOCANU, medic primar ORL, doctor în științe medicale

Peste 80% din populația lumii se confruntă cu o deviație mai mică sau mai mare a osului sau a septului nazal, acea formațiune care desparte cele două nări. Atunci când gradul de deplasare a septului spre stânga sau spre dreapta este foarte mare, se reduce canalul aerian, până la ocluzare și nu mai pătrunde suficient aer prin nas, către coarne și trahee. În concluzie, nu se mai oxigenează cum trebuie organismul. Astfel apar diverse afecțiuni și dereglări ale sănătății corpului. De cele mai multe ori se recomandă îndreptarea sau îndepărtarea unei părți a septului.

ONCOPLASTIA SÂNULUI

Invitat: dr. VICTOR TITIREZ, medic specialist chirurgie generală, specializare oncoplastia sânului, Marea Britanie

Una din șapte femei suferă de cancer mamar și una din trei își pierde unul sau ambii sâni. Din nefericire, procentul apariției acestei boli este din ce în ce mai mare în întreaga lume, de aceea, oamenii de știință încearcă să găsească tratamente noi de prevenție și de eradicare a tumorilor la sân. Este bine de știut că, depistată incipient, încă din primele faze de dezvoltare malignă, boala poate fi tratată și sunt riscuri minime de recidivare. Femeile cu rejecție a glandelor mamare sunt cele mai sensibile și necesită nu numai terapie psihocomportamentală, dar și un program de recuperare și de refacere plastică și estetică a sânului, derulat de medicii specialiști în oncoplastie.

Moderator Ana Maria Ghiur

(w882)

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.

15:00 România…în bucate

* Cooking Show

Cotlet de porc cu legume la cuptor

Realizator Bogdan Moraru

Producător Costin Miron

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 sâmbătă, 27 aprilie de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” şi ĩn spectacolul ce va deschide ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri