Albertina Ionescu și Măriuca Mihăilescu v-au invitat să aflați soluții la diferite probleme de sănătate de la specialiști de renume din spitale românești sau din afara granițelor țării, miercuri și joi, 21-22 aprilie, ora 19.00, la TVR Internațional.
Miercuri, 21 aprilie
MICROBIOMUL INTESTINAL ȘI PANDEMIA
Invitat: prof. dr. MIRCEA DICULESCU, Șef Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni
În intestinul nostru sunt miliarde de bacterii care formează microbiomul. Toate lucrează pentru a ne menține sănătoși, echilibrează răspunsul imunitar împotriva agenților patogeni și sunt esențiale inclusiv pentru combaterea virusului care provoacă boala COVID-19. Un microbiom sănătos construiește un sistem imunitar puternic care ar putea ajuta la înfrângerea SARS-CoV-2. Prezența anumitor bacterii în intestin poate indica persoanele vulnerabile la un caz mai sever de COVID-19.
Microbiomul intestinal se poate îmbunătăți cu o dietă adecvată pentru a evoca un răspuns imun puternic atât pentru SARS-CoV-2 cât și pentru toți agenții patogeni. Dezechilibrul florei intestinale agravează sau declanșează probleme gastro-intestinale. Pacienții cu boli cronice, diabet tip 2, obezitate și boli cardiovasculare prezintă un sistem imunitar hiperactiv care nu recunoaște stimuli inofensivi și este legat de un microbiom intestinal modificat. În aceste boli cronice, microbiomului intestinal îi lipsesc bacteriile care activează celulele imune care să blocheze răspunsul împotriva bacteriilor inofensive din intestinele noastre. În aceeași situație sunt copiii născuți prin cezariană, persoanele care consumă o dietă slabă și persoanele în etate. În SUA, aproximativ jumătate din populația adultă suferă de diabet tip 2, obezitate, boli cardiovasculare sau o combinație a acestora, fapt care sugerează că jumătate dintre adulți au o armată defectuoasă de microbiomi.
EFECTELE PANDEMIEI ASUPRA CALITĂȚII VIEȚII
Invitat din Suedia: dr. ALEXANDRU CHIȚU, psiholog, Șef Secția Terapie Intensivă Psihiatrică și Psihoze, Clinica de Psihiatrie a Spitalului Regional Hudiksvall, doctor în medicină
Cum a influențat pandemia calitatea vieții, care sunt efectele lipsei de socializare resimțite de oameni, cum a condus lipsa activităților la dependențe și mâncat excesiv sunt câteva dintre direcțiile de discuție la care vom primi recomandări în această ediție.
Moderator: Albertina Ionescu
***
Joi, 22 aprilie
CUM PUTEM SCĂPA DE OCHELARII DE CITIT?
Invitat: dr. ANDREI FILIP, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale, membru al Consiliului European de Oftalmologie
Oftalmologul Andrei Filip este supraspecializat în chirurgia cataractei și chirurgia refractivă. A efectuat multiple cursuri de perfecţionare şi specializare în America de Nord şi Europa și face parte din echipa de medici care a introdus în România tehnicile Smile și Presbyond, cele mai performante metode laser pentru corectarea dioptriilor mari și a presbiopiei. Proceduri chirurgicale cu laserul se pot efectua după vârsta de 20 de ani pentru că, până la această vârstă, ochiul este în creștere.
EMPATIE, COMPASIUNE ȘI SOLIDARITATE ROMÂNEASCĂ ÎN PANDEMII
Invitat, din Republica Moldova: preot ANDREI OISTRIC, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil", sat Malcoci, raion Ialoveni, decan Academia de Teologie din Chișinău
Sănătatea fizică și spirituală ar fi ideal să fie principalele preocupări ale românilor, mai ales în perioada sărbătorilor.
ALIMENTAȚIA ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR
Invitat: dr. ALIN GHINEA, specialist nutriție, fitoterapie și iridologie
Tradițiile românilor, în ceea ce privește alimentația, expun organismul la o activitate metabolică intensă, fapt care inițiază sau agravează diferite afecțiuni. Prin urmare, atenție la ce mâncăm, cât și cum ne alimentăm. În perioada sărbătorilor, alimentația este variată și nu întotdeauna potrivită organismului, mai ales când suferim de diverse afecțiuni. Atenție la semnele care anunţă dezechilibre în organism! Postul prelungit, cu diete și mâncare sănătoasă, urmat de abuzul alimentar de sărbători (cărne, ouă, grăsimi, dulciuri, alcool, tutun), pot aduce kilograme în plus, stări neplăcute, gust amar, dureri și chiar vizita la camera de gardă. În această ediție aflăm cum putem să purificăm corpul de toxinele cu care îl îmbuibăm și care este alimentația corectă în perioada sărbătorilor.
Moderator: Măriuca Mihăilescu
***
Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.
Producător tv: Monica Ancuța
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro. Telefon: (+4) 0751.136.412