În emisiunea „Un doctor pentru dumneavoastră" de luni, 8 ianuarie, v-ați putut reîntâlni cu medicii care ne vorbesc despre tumorile cerebrale, afecțiunile coloanei și bolile mintale. Pe TVR Internațional, de la ora 19.00.
* Soluții terapeutice în tumorile cerebrale și afecțiunile coloanei
Invitat: dr. Horațiu Ioani, medic primar neurochirurgie, șef secție Neurochirurgie, Spitalul Clinic Colentina
Invitatul nostru a plecat în UK în anul 2 de rezidenţiat, iniţial, pentru un stagiu de practică. O oportunitate să afle cum se fac lucrurile în Anglia. Recomandat pentru post de un profesor român din UK, rămâne aproape 8 ani în sistemul medical din Marea Britanie. Alege să se întoarcă în România pentru a pune experienţa dobândită prin multă muncă la dispoziţia pacienţilor români, pentru care a simțit că putea face o diferenţă. Supraspecializat în tumori cerebrale și chirurgie spinală, este singurul neurochirurg atestat de Colegiului Regal Britanic care practică în România.
* Bolile mintale grăbesc îmbătrânirea
Invitat: prof. dr. Carmen Andreescu, specialist în psihiatrie geriatrică și de intervenție, University of Pittsburgh School of Medicine, Pittsburgh SUA, membru în: Societatea de Psihiatrie Biologică / Organizația pentru Cartografierea Creierului Uman / Asociația Americană pentru Psihiatrie Geriatrică / Societatea Internațională pentru Terapie Electroconvulsivă și Neurostimulare
Performanță românească în America. Invitata noastră, medic de origine română, directorul Laboratorului ARGO Neuroștiințele îmbătrânirii, pe care l-a înființat în SUA și în care face cercetări care nu se fac în România, bazate pe analiza neuroimagistică a proceselor afective și cognitive care explică îmbătrânirea accelerată a creierului în tulburările anxioase sau depresive, are o experiența recunoscută la nivel mondial fiind lider internațional în tratamentul anxietății la vârsta a treia. Expertiza ei a fost citată în New York Times și CNN Health iar contribuțiile răsplătite cu prestigiosul premiu Hartford-Jeste al Asociației Americane de Psihiatrie. Ce putem face pentru îmbunătățirea sănătății mintale în condițiile în care atât Europa cât și România au o populație îmbătrânită? Cum ne raportăm la problemele de la serviciu, din familie, la pierderile financiare sau la izolare aflăm de la specialistul nostru care are experiența unor proiecte de reformă a sănătății mintale prin colaborarea cu Inițiativa Globală de Psihiatrie, o organizație internațională ce promovează îngrijirea etică și eficientă a sănătății mintale la nivel mondial.
Moderator Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv Lucian Băbeanu
Documentarist Giorgiana Șușurincă
Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc
La TVR Internațional, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!