Afecţiuni ale plămânilor și ochilor la “Un doctor pentru dumneavoastră“
vineri, 05 aprilie 2019
Bolile hepatice şi respiratorii, chirurgia oftalmologică şi tratamentele oncologice fac obiectul dezbaterilor din cadrul emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastră“, pe care vă invităm să o urmăriţi de luni până joi, de la ora 18.30, la TVR Internaţional.

LUNI, 8 APRILIE, vă invităm să revedeți:

PRIETENII ȘI DUȘMANII SĂNĂTĂȚII

Invitat:  prof. univ. dr. Honoris Causa GHEORGHE MENCINICOPSCHI, membru al Academiei Oamenilor de Știință, membru al Academiei de Știinte Agricole și Silvice, membru al Academiei de Știinte din New York

Organismele vii sunt construite în baza principalelor molecule complexe generatoare de viață: proteinele, lipidele, carbohidrații, mineralele și vitaminele. Sistemul viu are mecanisme, procese și organe destinate să absoarbă și să transporte elementele vitale către fiecare celulă în parte. Un om, ca să se formeze, să se dezvolte, să trăiască și să-și mențină sănătatea, e indicat să primească cantitățile potrivite de substanțe esențiale, în stare cât mai naturală. În epoca modernă, alimentația s-a schimbat atât de mult încât și organismul uman a început să se transforme, de la apariția bolilor până la instalarea mutațiilor și a diverselor modificări din structura chimică a materialului genetic. Alimentele sunt cei mai puternici factori de mediuepigenetic, care modulează expresia genotipică a genomului nostru.

ANTIBIOTICELE, ÎN ERA INFECȚIILOR MULTIREZISTENTE

Invitat: conf. dr. SIMIN-AYSEL FLORESCU, medic primar boli infecțioase, supraspecializare în boli tropicale, director medical Spitalul de Boli Infecţioase și Tropicale “dr. Victor Babeş”

Oamenii sunt dotați de la natură cu sisteme puternice și complexe de apărare, cel mai important fiind cel imunitar. Sângele este purtătorul unor  tipuri de celule de apărare cu acțiune rapidă și eficientă în lupta cu corpurile străine care ajung în organism, dar mai ales împotriva dușmanilor naturali: bacteriile, virusurile și paraziții. Aceste celule, globulele albe, numite leucocite, sunt principalele resurse de protecție în fața infecțiilor. Atunci când bacteriile produc infecții majore, iar globulele albe nu mai fac față, este necesar să se intervină cu substanțe active antibacteriene, în limitele recomandate. Utilizarea acestora în exces pot duce la creșterea rezistenței bacteriene la antibiotic. Cum le păstră eficacitatea și pentru viitor, aflăm din această ediție.

Moderator Măriuca Mihăilescu

MARȚI, 09 APRILIE

HEPATITA ȘI STEATOZA HEPATICĂ

Invitat:  Prof. Dr. MIRCEA DICULESCU, medic primar gastroenterologie şi medicină internă, competenţă în endoscopie diagnostică, endoscopie terapeutică, director al Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, doctor în ştiinţe medicale

Deși civilizația umană a progresat foarte mult în urma descoperirilor științifice, a producerii de vaccinuri și medicamente antivirale, frecvența afecțiunilor produse de virusuri este încă foarte mare, mai ales a hepatitelor, din orice tulpină. Din nefericire, virusul hepatic are capacitatea de a-și modifica continuu învelișul membranos astfel încât anticorpii nu reușesc să îi țină piept tot timpul. De aceea, îmbolnăvirile cu acest virus pun o mare problemă, mai ales românilor care, și în acest domeniu, se regăsesc în topul bolilor virale. În plus, hepatitele netratate au acțiune nocivă asupra ficatului ducând la îmbolnăvirea organului. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni, la ora actuală, care poate avea la bază o hepatită, este steatoza sau boala ficatului gras.

CHIRURGIA MODERNĂ ÎN OFTALMOLOGIE

Invitat: Dr. CRISTIAN MORARU, medic primar oftalmolog

Evoluția metodelor și tehnicilor medicale, devenite ultraperformante, a dus la tratarea mai eficientă, rapidă, fără durere și cu recuperare și integrare în societate a pacientului, imediat după tratamente. În prezent, tehnici minim invazive, precise, sunt utilizate în aproape toate domeniile medicale, precum în oftalmologie. Miopia, hipermetropia şi desprinderile de retină sunt câteva dintre afecțiunile oculare care se pot rezolva prin chirurgia modernă. Laserul este unul dintre principalele instrumente utilizate în diagnostic și tratament, prin tehnici de corecție a dioptriilor, în transplantul de cornee, în corecția dezlipirii de retină, dar nu numai.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

(w640) anamaria g

MIERCURI, 10 APRILIE

PREVENȚIA, O PRIORITATE

Invitat: Conf. Dr. CARMEN ORBAN, medic primar anestezie și terapie intensivă, manager la Institutul Clinic Fundeni

Creșterea numărului de afecțiuni cronice grave și a frecvenței lor în rândurile populațiilor, încă de la cele mai fragede vârste, atrag atenția autorităților medicale și pacienților asupra modurilor în care se realizează prevenția. În lume, se desfășoară campanii de monitorizare a sănătății și se alocă fonduri financiare pentru seturi de analize de la cele mai simple până la cele complexe, de tip computer tomograf sau markeri genetici și sanguini, de depistare a bolilor transmise genetic sau dobândite de-a lungul vieții. În România, din nefericire, încă nu s-a reușit extinderea acestei preocupări de protejare și îmbunătățire a sănătății populației, la nivelul întregii țări, prin măsuri de prevenție esențiale, de la informare și monitorizare a populației, până la obligativitatea analizelor medicale uzuale, etichetarea corectă a alimentelor și derularea politicilor de protejare a mediului în care trăim.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

PLĂMÂNUL – FILTRUL NATURAL AL ORGANISMULUI

Invitat: Prof. dr. FLORIN MIHĂLȚAN, şef Secţia Clinică Pneumologie III, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, preşedinte Secțiunea Somnologie, Societatea Română de Pneumologie

Într-o epocă  caracterizată printr-o evoluție tehnologică și industrială majoră, organismul uman este tot mai bombardat de factorii nocivi din mediu. Poluarea aerului, apei și pământului are repercusiuni esențiale asupra sănătății. Primul afectat, prin impact direct cu aerul, este plămânul, fără de care organismele vii nu pot trăi. Odată cu aerul, pătrund în bronhii, căile interne pulmonare, substanțe toxice, care duc la boli grave respiratorii până la cancere pulmonare. Deși corpurile vii au capacitatea de a se reface în timp, de cele mai multe ori, efectele sunt ireversibile. Afecțiunile respiratorii sunt cele mai frecvente apărute în viața unui om. Există și boli cronice ale altor organe care pot perturba masiv activitatea plămânului, cum sunt tulburările cardiace, neuronale, etc.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU


JOI, 11 APRILIE

TRATAMENTE REVOLUȚIONARE ÎN ONCOLOGIE

Invitat: Dr. CĂTĂLIN COSTOVICI, medic primar oncologie la Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator și Medicină Preventivă (CMDTAMP) al Academiei Române

Cancerul a devenit o boală cronică. Uneori, face ravagii încă de la naștere. Plecând de la faptul că această problemă apare ca urmare a modificărilor în procesele controlate genetic de genele protooncogene, oamenii de știință derulează activ, studii de cercetare de inginerie genetică, de biochimie a imunității, funcția principală implicată în procesul de protecție a organismului, pentru a găsi tratamentele cele mai potrivite împotriva apariției, dar și a tratării tumorilor maligne. În prezent, a luat avânt imunoterapia, un tip de tratament personalizat, care sprijină mecanismele de apărare a întregului sistem imunitar, cu rezultate îmbucurătoare.

TRATAMENTE INTERVENȚIONALE ÎN TUMORILE HEPATICE

Invitat: Conf. Univ. Dr. BOGDAN POPA, medic primar radiologie–imagistică medicală, competență în radiologie intervențională,  președintele Societăţii Române de Radiologie Intervențională, cu specializare în chemoembolizare hepatică

În ultimii ani, a crescut extrem de mult frecvența tumorilor maligne dispuse și la nivel hepatic, fie într-un proces de malignizare locală fie prin metastazare de la alte localizări ale cancerului. Se estimează că, oncologia ficatului este a cincea cauză de mortalitate în lume, cu mai mult de 750. 000 de decese înregistrate anual. Din păcate, România se clasează pe primele locuri și în această direcție. Tehnicile și tratamentele intervenționale folosite în această specialitate au evoluat și ele foarte mult, au devenit din ce în ce mai performante, sunt minim invazive și permit medicilor să aibă o rată mai mare de succes în chirurgia ficatului, pentru a nu se ajunge la transplant de organ. Astfel, se folosesc și la noi în țară radioterapii cu țintă precisă și chemoembolizări cu microsfere absorbabile. Intervenţia se realizează de către radiologul intervenţionist într-o sală de operaţie dotată cu echipament angiographic, de ultimă generaţie, care permite preluarea şi stocarea imaginilor de înaltă rezoluţie, din interiorul ficatului (angiogramă).

Moderator: ANA MARIA GHIUR

***

Producător tv:  Monica Ancuța


***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

 

 

 

 

 

 

 • 16:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 17:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la şcoală Poetul pătimirii naționale-Octavian Goga Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Victoria Coleşnic, Victoria Ocară, Irina Bejenaru Producători: Anastasia Ciuleacu, Ruslan Grabari, Irina Bejenaru Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  * Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Exclusiv în România
  Prezintă Cristian Tabără Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 19:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 21:10
  O dată’n viaţă
  * Irina Loghin şi Maria Ciobanu Jurnalişti: Steluţa Matios, Anamaria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 23:00
  Teatru TV
  * Hamlet de William Shakespeare Teatrul Tamási Áron. Adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany. Versiunea romana de Veress Ildikó si Nagy B. Sándor pe baza traducerilor facute de Violeta Popa, George Volceanov; Leon Levitchi, Dan Dutescu Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră : cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el? În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi. Distribuţia: Hamlet / Fortinbras: László Mátray Claudius: Tibor Pálffy Polonius: László Szakács Gertrude: Annamária D. Albu Ophelia: Ágnes Benedek Laertes: József Kolcsár Horatio: Bence Kónya-Ütő Duhul: Levente Nemes Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi Guildenstern: Attila Diószegi Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó Al doilea gropar: Gábor Erdei Regia Tv Silviu Jicman Producător Iulian Foișor Producător Delegat Dana Andriescu Producător Coordinator Demeter András István Echipa de productie: Sufleur Szende Gazda Regia tehnică Edit V. Bartha Dramaturgia Rita Sebestyén Scenografia József Bartha Costume Judit Dobre Kóthay Muzica Bence Kónya-Ütő Regia László Bocsárdi Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 01:25
  Drag de România mea
  * Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 02:10
  Drag de România mea
  * Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dacii România-Franţa, 1967
  Film * Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul Titus Popovici Cu: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Georges Marchal Dramă. Acţiunea se petrece în anii 86-88 d.Hr, când Domiţian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Expediţia a fost condusă de generalul roman Cornelius Fuscus. „Reconstituire a posibilei vieţi a „celor mai viteji dintre traci”, în Dacia anului 87, când primul atac al legiunilor romane, condus de Cornelius Fuscus, general ros de ambiţii deşarte, e respins de vitejii daco-geţi. Dar răgazul păcii nu mai poate dura mult. Primul şi cel mai bun lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, inspirat servit de Titus Popovici-scenaristul, într-o superproducţie de nivel european, rezistentă nu atât datorită anvergurii montării cât, mai ales, fanteziei poetice. Amplele pânze epice ale bătăliilor sunt reţinute doar ca fundal spectaculos din care se detaşează drama propriu-zisă, regizorul urmărind în primul rând elocvenţa efectului vizual. Violenţa unor fraze de montaj cu chipuri şi trupuri însângerate ca şi remarcabila dinamică a cadrelor protejează filmul de decorativism. Depăşind locurile comune ale genului, realizatorii reuşesc performanţa unei drame istorice spectaculare într-un climat specific local”- Tudor Caranfil. * 1967-Selectat pentru premiul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago; * 1968-Festivalul filmului muncitoresc de la Praga-Premiul III. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica