loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Afecțiunile reumatice

Revedeți între 1 și 4 februarie ediții dedicate bolilor reumatice, afecțiunilor degenerative ale creierului, tratamentelor stomatologice în pandemie și bolilor venelor. La TVR Internațional, de la ora 19:00.

 

Măriuca Mihăilescu
Irina Mohora

LUNI, 1 FEBRUARIE 2021

REUMATISM – UN NUME PENTRU SUTE DE AFECȚIUNI

Invitat: conf. dr. DANIELA OPRIȘ - BELINSKI, medic primar medicină internă și reumatologie, Spitalul Clinic ”Sfânta Maria”

Afecțiunile reumatice sunt dureroase, îngrădesc posibilitatea de mișcare și au de multe ori o evoluție cronică. Termenul ”reumatism” cuprinde peste 450 de afecțiuni ale sistemelor muscular și osos având cauze diferite. O ediție în care vom afla ce riscă pacienții cu boli reumatice dacă se îmbolnăvesc de Covid-19, care este cea mai frecventă cauză de durere articulară, de ce ne doare spatele, ce reumatisme afectează organele interne și dacă anti-inflamatoarele agravează infecția cu SARS CoV-2.

TVR INTERNAŢIONAL, 25 DE ANI

Prin telefon, din Italia: dr. GHEORGHE CERIN, șef Secția Cardiologie, președintele Asociației Medicilor Români din Italia, membru al Societății Europene de Cardiologie

Moderator: Irina Mohora

*Redifuzare din 2 noiembrie 2020

 

MARȚI, 2 FEBRUARIE 2021

AFECȚIUNILE DEGENERATIVE ALE CREIERULUI

Invitat: prof. dr. LUIZA SPIRU, medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă, gerontopsihiatru, preşedintele Fundației "Ana Aslan" International

Bolile neurodegenerative sunt afecțiuni complicate, incurabile și debilitante care duc la degenerarea progresivă sau chiar la moartea celulelor nervoase. Acestea cauzează probleme de deplasare sau de funcționare mentală, numite demențe. Bolile neuro-degenerative implică atrofie cerebrală, cu alte cuvinte, degradarea materiei cerebrale care, în timp, duce la pierderea treptată a memoriei și a gândirii, a capacității de mișcare și a senzațiilor. Una dintre cele mai întâlnite boli neuro-degenerative este boala Alzheimer. Frecvente sunt și boala Parkinson, dar și demența senilă. Alimentele procesate industrial, mai ales cele cu potențatori de gust precum glutamatul de (mono)sodiu, E621 – un element toxic care produce supraexcitația unor receptori importanți și neurotransmițători din creier, proces ce duce la moartea neuronilor - se pare că joacă un rol important în declanșarea acestor boli.

TVR INTERNAŢIONAL, 25 DE ANI

Prin telefon, din SUA: dr. HORIA VULPE, medic specialist radioterapie oncologică

Moderator: Irina Mohora

*Redifuzare din 7 decembrie 2020

 

MIERCURI, 3 FEBRUARIE 2021

TRATAMENTE STOMATOLOGICE ÎN PANDEMIE

Invitat: dr. IONUȚ LEAHU, medic stomatolog, competenţă în implantologie orală, Clinicile "dr. Leahu"

Cât de sigur este să mergem la stomatolog în perioada pandemiei provocate de Coronavirus? Ce presupun tratamentele fără durere la dentist, de ce este important să scăpăm de infecțiile dentare în aceasta perioadă și cum decurg operațiile cu implanturi dentar? Sunt întrebări la care răspundem în această ediție.

Din Austria, prin Zoom: dr. SIMONA FUCHS, medic specialist anestezie, terapie intensivă, medicină de urgență, diplomat al Academiei Europene de Anestezie

Redifuzare din 13 octombrie 2020

Moderator: Irina Mohora

JOI, 4 FEBRUARIE 2021

BOLILE VENELOR ÎN PERIOADA COVID-19

Invitați:

Prin telefon, din SUA: dr. THEO TRANDAFIRESCU, prof. asociat la Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York, specializare în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, recunoscut ca Top National Physician în 2019 de către The New York Times, este Castle Connolly Top Doctors din SUA și chairman al Federației Americane de Cercetare Medicală. De la începutul epidemiei și până în prezent se află în linia întâi în secția de terapie intensivă din New York.

dr.TONI FEODOR, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în flebologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române.

COVID-19 ar putea ucide prin tromboză, spune un studiu recent. Apariția trombilor în vene este urmarea inflamației stazei venoase și a creșterii coagulării sângelui. În urma unui traumatism sau din multiple cauze, printre care genetice, de coagulare, de pierdere a elasticității vaselor, pereții acestora se dilată foarte mult și blochează circulația fluxului sanguin. Astfel, se pot forma cheaguri sau trombi, care închid parțial sau total lumenul vasului. Tromboza venoasă profundă este o boală gravă. Uneori, cheagul se poate desprinde și migra în circulația pulmonară, determinând embolismul pulmonar care poate cauza deces. Boala poate fi asimptomatică. Primul semn, în unele cazuri, este dat de tromboembolismul pulmonar, o complicaţie gravă, de multe ori, letală. Pentru evitarea complicațiilor este utilă cunoaşterea cauzelor, factorilor de risc, apelarea urgent la medic și stabilirea unui diagnostic rapid și precis. Cheagurile de sânge se formează în general în venele de la picioare, acolo unde sângele stagnează mai mult, dar se pot forma și pe arterele coronare unde produc infarct sau pe vasele cerebrale și conduc la apariția accidentului vascular cerebral ischemic.

Redifuzare din 15 decembrie 2020

Moderator: Irina Mohora

***

Moderatori:  Măriuca Mihăilescu și Irina Mohora

Realizator tv: Cristina Anton
Producător tv:  Monica Ancuța

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 10 locații din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Oradea, Constanța și Iași). Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 021 91 34.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

 

11:00 Antidot la uitare

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 107-111

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri