loader
Foto

Ultimele evenimente ale diasporei, prezentate la „Corespondent TVRi”

Joi, 20 octombrie, Corina Dobre a trecut în revistă cele mai importante evenimente dedicate diasporei. De la ora 21:30,  a vorbit despre proiectele Ligii Studenţilor români din Străinătate, Festivalul Olimpului şi multe altele.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Din Carpaţi în Olimp” este genericul sub care s-a desfăşurat în acest an Festivalul Olimpului, unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Grecia. Festivalul a ajuns la cea de-a 45-a ediţie, iar România a fost pentru prima dată ţara invitată de onoare a evenimentului.

Timp de 2 luni, publicul din Grecia a avut ocazia să cunoască numeroşi artişti români, din diverse domenii, care au participat la o serie de evenimente organizate de Ambasada României la Atena în colaborare cu Consulatul General de la Salonic și cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Unul dintre cele mai apreciate astfel de evenimente a fost concertul susţinut de Corul Preludiu, împreună cu o renumită soprană elenă, concert despre care ne va spune mai multe maestrul Voicu Enăchescu, dirijorul şi  fondatorul corului Preludiu.

Tot pe acest subiect, vor discuta la Corespondent TVRi: Dr. Martin Ladislau  Salamon, consul general al României la Salonic şi Anca Cristina Chisăliţă, secretar I - presă, cultură, comunitate din cadrul Ambasadei României la Atena.

Auzul e un dar. Nu-l ignora! Este îndemnul adresat de Televiziunea Română şi Radio România, în parteneriat cu Asociaţia Audiologilor din România şi Societatea Română de Otorinolaringologie Pediatrică.

Anul acesta, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest se alătură campaniei umanitare, iar toate încasările obținute la proiecția filmului I, Daniel Blake, de sâmbătă, 15 octombrie, au  fost donate campaniei sociale și de fund raising pentru echiparea maternităților și a centrelor de diagnosticare a hipoacuziei din România. Amănunte ne oferă: Iuliana Tudor, ambasadoarea acestei campanii, împreună cu Iulia Blaga, critic de film, consilier artistic al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest şi actorul Dorian Boguţă.

Continuăm cu o informaţie de interes pentru studenţii români din afara graniţelor ţării şi nu numai. Liga Studenţilor Români din Străinătate a încheiat recent un protocol strategic de colaborare cu Ministerul Apărării naţionale.

Care este scopul acestei colaborări şi care sunt avantajele pe care le oferă tinerilor din diaspora, aflăm de la Laura Gabriela Becheru, vicepreşedinte al LSRS pentru relaţia cu filialele şi de la George Andrei Tecuşan, vicepreşedinte al Ligii pentru Relaţii Externe.

Cultura şi teatrul românesc vor fi promovate la finalul lunii octombrie în Tel Aviv și Haifa. În perioada 28 – 29 octombrie 2016, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Editura Ofakim Itonut şi TVR Internaţional organizează și derulează un proiect ce constă în promovarea valorilor culturale naționale prin intermediul comediei „Mă mut la mama!”.

„Teatrul românesc, culoar de dialog intercultural în Israel” este un proiect dedicat comunității de români din Israel, în desfășurarea acestuia implicându-se actori de renume ai scenei românești. Vorbim despre acest eveniment, dar si despre cele mai recente proiecte ale  Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, cu directorul general adjunct al acestuia, Nicolae Branzea.

Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români de peste ocean s-a întors de curând acasă pentru a se întâlni cu cititorii săi. Andrei Codrescu, poet, romancier şi eseist bilingv, a emigrat în Statele Unite ale Americii în anii '60. A fost profesor la Universitatea de stat din Louisiana, este comentator la National Public Radio şi fondator al publicaţiei Exquisite Corpse.

Autor al peste 50 de volume în urma cărora a obţinut recunoaşterea internaţională, a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. În România i-au fost traduse şi publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, cel mai recent, Arta uitării, fiind lansat la începutul acestei luni.

 

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri