Joi, 20 octombrie, Corina Dobre a trecut în revistă cele mai importante evenimente dedicate diasporei. De la ora 21:30, a vorbit despre proiectele Ligii Studenţilor români din Străinătate, Festivalul Olimpului şi multe altele.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
„Din Carpaţi în Olimp” este genericul sub care s-a desfăşurat în acest an Festivalul Olimpului, unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Grecia. Festivalul a ajuns la cea de-a 45-a ediţie, iar România a fost pentru prima dată ţara invitată de onoare a evenimentului.
Timp de 2 luni, publicul din Grecia a avut ocazia să cunoască numeroşi artişti români, din diverse domenii, care au participat la o serie de evenimente organizate de Ambasada României la Atena în colaborare cu Consulatul General de la Salonic și cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Unul dintre cele mai apreciate astfel de evenimente a fost concertul susţinut de Corul Preludiu, împreună cu o renumită soprană elenă, concert despre care ne va spune mai multe maestrul Voicu Enăchescu, dirijorul şi fondatorul corului Preludiu.
Tot pe acest subiect, vor discuta la Corespondent TVRi: Dr. Martin Ladislau Salamon, consul general al României la Salonic şi Anca Cristina Chisăliţă, secretar I - presă, cultură, comunitate din cadrul Ambasadei României la Atena.
Auzul e un dar. Nu-l ignora! Este îndemnul adresat de Televiziunea Română şi Radio România, în parteneriat cu Asociaţia Audiologilor din România şi Societatea Română de Otorinolaringologie Pediatrică.
Anul acesta, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest se alătură campaniei umanitare, iar toate încasările obținute la proiecția filmului I, Daniel Blake, de sâmbătă, 15 octombrie, au fost donate campaniei sociale și de fund raising pentru echiparea maternităților și a centrelor de diagnosticare a hipoacuziei din România. Amănunte ne oferă: Iuliana Tudor, ambasadoarea acestei campanii, împreună cu Iulia Blaga, critic de film, consilier artistic al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest şi actorul Dorian Boguţă.
Continuăm cu o informaţie de interes pentru studenţii români din afara graniţelor ţării şi nu numai. Liga Studenţilor Români din Străinătate a încheiat recent un protocol strategic de colaborare cu Ministerul Apărării naţionale.
Care este scopul acestei colaborări şi care sunt avantajele pe care le oferă tinerilor din diaspora, aflăm de la Laura Gabriela Becheru, vicepreşedinte al LSRS pentru relaţia cu filialele şi de la George Andrei Tecuşan, vicepreşedinte al Ligii pentru Relaţii Externe.
Cultura şi teatrul românesc vor fi promovate la finalul lunii octombrie în Tel Aviv și Haifa. În perioada 28 – 29 octombrie 2016, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Editura Ofakim Itonut şi TVR Internaţional organizează și derulează un proiect ce constă în promovarea valorilor culturale naționale prin intermediul comediei „Mă mut la mama!”.
„Teatrul românesc, culoar de dialog intercultural în Israel” este un proiect dedicat comunității de români din Israel, în desfășurarea acestuia implicându-se actori de renume ai scenei românești. Vorbim despre acest eveniment, dar si despre cele mai recente proiecte ale Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, cu directorul general adjunct al acestuia, Nicolae Branzea.
Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români de peste ocean s-a întors de curând acasă pentru a se întâlni cu cititorii săi. Andrei Codrescu, poet, romancier şi eseist bilingv, a emigrat în Statele Unite ale Americii în anii '60. A fost profesor la Universitatea de stat din Louisiana, este comentator la National Public Radio şi fondator al publicaţiei Exquisite Corpse.
Autor al peste 50 de volume în urma cărora a obţinut recunoaşterea internaţională, a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. În România i-au fost traduse şi publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, cel mai recent, Arta uitării, fiind lansat la începutul acestei luni.