loader
Foto

“Prizonieri de război”, ultimul episod din docudrama “În spatele frontului”

TVR Internaţional a prezentat în premieră, “Prizonieri de război”, ultimul episod din docudrama “În spatele frontului”. Duminică, 2 decembrie, de la ora 19:00.

 

La numai câteva zile după intrarea României în Primului Război Mondial, mii de militari români îşi pierdeau viaţa în bătălia de la Turtucaia, iar zeci de mii erau luaţi prizonieri.

Poetul George Topârceanu fusese tunar al Armatei Române. A luptat la Turtucaia şi a fost capturat de armata bulgară, în ziua de 6 septembrie 1916. Prizonieratul lui a fost unul dintre cele mai grele. A ajuns în lagărele din Macedonia şi Bulgaria. A scăpat cu viaţă doar printr-o întâmplare.

(w882) in spatele

Un alt soldat român, Solomon Coconaşu, a fost capturat de armata germană, în timp ce apăra trecătorile din Carpaţi. A ajuns în lagărul de muncă de la Le Val du Patre din Alsacia, împreună cu alţi soldaţi români, care au supravieţuit graţie francezilor, care îşi riscau viaţa dându-le de mâncare. În 1924, Regele Ferdinand şi Regina Maria au ajuns la Le Val du Patre, mulţumindu-le direct localnicilor pentru gestul lor.

„În spatele frontului”, un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, duminică, ora 19.00.

Amfitrioniii seriei, lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, şi Mihai Constantin, jurnalist TVR, aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

Personaje memorabile, documente rare, reconstituiri de excepţie, în „Prizonieri de război”, ultimul episod din docudrama „În spatele frontului”.

(w882) in spatele

Filmările acestui episod au fost realizate la Olteniţa, în judeţul Călăraşi, la Pietroşiţa, în judeţul Dâmboviţa, la Tuzla, în judeţul Constanţa, în Casa Târgoveţului şi la Ferma Animalelor din Bucureşti, precum şi în Pădurea Băneasa.

Episodul acesta aduce în atenţie poveştile impresionante a doi prizonieri de război, interpretaţi memorabil de Demeter Andras şi de Radu Câmpean. Pentru realizarea reconstituirilor am ales să filmăm şi la una dintre cele mai vechi case din București, Casa de târgoveț de pe Calea Șerban Vodă 33, care rămâne mărturie a Bucureștiului de secol XIX, aflat între Orient și Occident, un oraș al contrastelor și surprizelor”, precizează Ruxandra Tuchel, scenarist şi regizor al proiectului “În spatele frontului”.

***

Coordonator proiect Cristina Leorenţ

Scenariul şi regia Ruxandra Tuchel

Scenografia Viaceslav Vutcariov

Producător Ioana Mureşan

Director de imagine şi editor imagine Silviu Andrei

Coordonator filmări teren Diana Ilica

Regizor secund şi secretar de platou Mariana Ioniţă

Captare sunet: Valentin Bartolomeu, Cătălin Putinianu, Radu Paraschivescu

Coloana sonoră Matei Caramitru

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului,

Virgil Măgureanu la Dosar România (I)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

*Studioul teritorial Timişoara

*Generaţia Flora

Monocrom prezintă spațiul urban în general, în mod special pe cel din Timișoara. Poveștile sunt despre prezent, dar și despre trecut, despre această îmbinare a timpurilor din care a rezultat un spirit al locului unic, irecognoscibil în alt oraș. Sunt filme conduse de un singur personaj și pornesc de la preocuparea acestuia, de la carțile și articolele pe care le-a scris, filmele și fotografiile pe care le-a realizat. Titlul emisiunii este justificat de imagine, care conține mult alb-negru. Toate episoadele au un aspect unitar, fiecare episod fiind introdus prin prezentarea realizatorului.

Teatrul de copii si tineret Timisoara „Merlin”-75 de ani

Producător Ionela Gogoţ

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri