loader
Foto

Galerie foto

TVR 2 şi TVRi marchează 75 de ani de la Pogromul de la Iaşi

Miercuri, 29 iunie, TVR 2 şi TVRi difuzează documentarul “Oare cât trăiesc cocorii?“ al cărui protagonist este Andrei Călăraşu, ultimul supravieţuitor din trenul morţii Iaşi-Călăraşi, trecut între cei drepţi pe 1 mai 2014.

 

În noaptea de 28 spre 29 iunie 1941, Ion Antonescu a ordonat deportarea totală a populaţiei evreieşti din Iaşi (ordinul va fi revizuit a doua zi, rămânând a fi dislocată doar populaţia masculină adultă), iar lucrurile au degenerat ca urmare a punerii în aplicare a acestui ordin neclar şi profund antisemit.

Atunci mulţi evrei au fost ucişi pe loc, acolo unde au fost găsiţi în oraş de patrule mixte (compuse din soldaţi, poliţişti, gardieni şi jandarmi români, soldaţi germani sau civili mânaţi de antisemitism sau invidie socială), iar alţii au fost comasaţi în curtea Chesturii de poliţie, unde s-a deschis focul în plin.

Ore difuzare:

  • TVR Internațional, ora 21.00
  • TVR 2, ora 00.00

Ulterior, evreii au fost urcaţi în două trenuri arhipline care şi-au căpătat trista faimă de „trenuri ale morţii”. Din cauza supraaglomerării, a căldurii, a lipsei apei şi oxigenului, mii de evrei au murit în cele două trenuri sigilate şi păzite de soldaţi.

Istoricii vorbesc de un bilanţ al victimelor celor două mari episoade ale pogromului care variază între 3.000, 10.000 şi 14.000 de morţi.

Ultimul supraviețuitor din garnitura de tren care a traversat țara, de la Iași la Călărași, a fost regizorul Andrei Călărașu, căruia i-am dedicat filmul “Oare cât trăiesc cocorii “, film selecționat în secțiunea FIPATEL a Festivalului Internațional de Programe Audiovizuale de la Biarritz.

Andrei Călăraşu s-a născut în 1922 la Iaşi. A fost arestat, împuşcat în picior, îmbarcat în vagoane de marfă, alături de alte mii de evrei şi purtat sute de kilometri, şi a fost salvat în mod miraculos, în gara oraşului Călăraşi, motiv pentru care a luat numele de Călăraşu.

(w882) Andrei Că

A absolvit Conservatorul de Artă în 1948 şi a lucrat 4 ani ca regizor la Teatrul Nottara. A ales să facă film şi din 1952 trece la Studioul de film. N-a abordat niciodată tema pogromului, poate tocmai din cauză că i-a cunoscut ororile, ci într-o încercare de a uita răul, a făcut comedii şi a fost toată viaţa foarte jovial şi glumeţ.

A realizat  următoarele filme: „Şi Ilie face sport”, „Vultur 101”, „Alo, aţi greşit numărul”, „Portretul unui    necunoscut”, „Doi băieţi ca pâinea caldă”, „Vacanţă la mare”. A fost profesor la Institutul de Teatru şi Film. A părăsit România în 1965, după ce a avut de suferit din cauza autorităţilor, şi s-a stabilit la Tel-Aviv, unde a coordonat înfiinţarea televiziunii în limba arabă, a condus Institutul de Teatru şi Cinematografie şi a realizat multe emisiuni şi filme de televiziune.

A revenit în fiecare vară în România. Povestea acestui om care a renăscut, după o tragedie, şi, într-o încercare psihanalitică, i-a făcut pe ceilalţi să râdă, a fost transpusă în imagini, în documentarul „Oare cât trăiesc cocorii?” realizat de Dan Paul Ionescu.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri