loader
Foto

Galerie foto

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a unei comunități românești ce reflectă similarități cu românii din Oltenia.

 

Prezenţe româneşti

Românii din satele din împrejurimile Vidinului sunt exponenți ai unei istorii greu încercate a comunității ce dăinuie de sute de ani pe Valea Timocului și în lungul Dunării, spre Giurgiu. Amestecul de limbă bulgară cu o română arhaică impregnată de accente oltenești, dansurile și muzica, precum și costumele populare reflectă lupta pentru supraviețuire a tradițiilor românilor, dar și adaptarea culturală în țara în care cuvântul “etnie” este respins, în continuare, cu înverșunare.

Costumele populare străvechi, păstrate azi cu sfințenie în lăzile de zestre și scoase la marile sărbători, sunt adevărate documente textile care dovedesc specificitatea românilor care trăiesc în regiunea Vidin. Totuși, în timp, au ajuns să fie împodobite cu elemente ale culturii bulgare, cum ar fi trandafirii prinși în diademe pe cap.

(w882) Prezențe

Din România, s-a importat chihlimbarul, considerat ca o marcă a femeilor bogate, bune de măritat.

Echipa TVR, formată din Mihaela Iamandei, jurnalistă a TVR, Claudiu Petringenaru, director de imagine, alături de Valentin Ciolan, asistent de imagine, a surprins un potpurpuriu cultural oferit de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, la Casa de Cultură din Vidin, iar la Pădureni, a deschis lada de zestre cu costume populare românești seculare, a unei familii de români de pe Valea Timocului bulgăresc.

Emisiunea este asezonată şi cu reţete culinare străvechi, ce surprind prin simplitate, dar şi originalitate. Au fost filmate într-o casă de români care îşi apără moştenirea culturală şi identitatea în lumea slavă în care trăiesc şi s-au adaptat.

Proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Prezențe

Emisiunea „PREZENȚE ROMÂNEȘTI – Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin” va fi difuzată miercuri, 16 octombrie, la ora 17.30, la TVR Internațional și va avea reluare în data de 17 octombrie, la ora 2.30 a.m., respectiv, la ora 12.00.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

***

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești/Mihaela Iamandei

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri