Reportajele speciale dedicate acestui „Eveniment TVRi - Ziua Iei” s-au difuzat sâmbătă, 24 iunie, la orele 12.30, 21.00 şi în reluare noaptea, la 02.00, ora României.
Fiind un model de măiestrie a artei tradiționale autentice românești, un exemplu de diplomaţie culturală, o marcă a identității românilor în lume, sărbătoarea naţională a iei a fost marcată şi în acest an în peste 50 de ţări. La Londra, parlamentari britanici au primit o provocare: să îmbrace ia sau cămașa românească, pentru a simți pe propria piele spiritul unui popor cu tradiții milenare, atât de apreciate de Regele Charles. Imagini cu inedita provocare am urmărit în emisiunea specială realizată de TVR Internaţional pentru 24 iunie, de Ziua Iei.
Ia și cămașa bărbătească tradițională sunt simboluri și cărți de vizită pe care personalități ale României le-au purtat și prezentat cu mândrie. Regina Maria a transformat-o în adevărată uniformă regală, pe care a purtat-o cu noblețe, un motiv în plus să fie apreciată și iubită. Mai mult, marile case de modă străine au preluat croiala, motive, culori ale iilor românești, stilizându-le și adaptându-le modernității. Evenimentele dedicate iei atât în țară, cât și în străinătate, de către românii de pretutindeni marchează atât cea de-a 10-a aniversare a Zilei Universale a Bluzei Românești, legiferată în 2013, cât și recenta includere a acesteia în patrimoniul cultural al UNESCO.
Peste 500 de români din țară, dar și din Basarabia, Ucraina, Franța și din alte țări au participat la sărbătoarea câmpenească prilejuită de Ziua Iei, la București. Pasionați de tradiții autentice au petrecut câteva ore în Parcul Dendrologic al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală. Sub genericul „Eveniment TVRi - Ziua Iei”, un reportaj amplu de la sărbătoarea organizată la Bucureşti a fost programat la TVR Internaţional, chiar de Ziua Internaţională a Iei, pe 24 iunie, la orele 12.30, 21.00 şi în reluare noaptea, la 02.00, ora României.
Expoziția „Comoara de acasă”, cu costume populare vechi de peste o sută de ani, aduse în special din județul Brașov, a fost prezentată de familia inginerilor agronomi Adam. Loredana Adam este inițiatoare a proiectului ,,Acasă la origini” în Codlea și Ţara Bârsei și a ,,Orelor de măiestrie populară” în școli. Este cunoscută şi pentru ,,Șezătoarea de acasă”, organizată chiar în curtea casei sale, pentru cei care au dorit să învețe să coasă vechi motive de ii din Transilvania, dar și din Oltenia și Moldova.
„Avem doi copii care cochetează cu muzica populară. Căutându-le versuri autentice, am zis să aibă și haine reprezentative din zona pe care o cântă, așa că am început să căutăm prin lăzile de zestre ale persoanelor vârstnice pe care le-am mai găsit și care ascundeau povești de viață. /.../Peste o mie de straie – fote, catrințe, cizme, ghete, veste... Nu le-am adus pe cele groase însă, încercăm să le ferim de lumina soarelui”, ne-a povestit Loredana Adam.
Colecția privată de costume vechi „Flori de ie” a Cristinei Chiriac, pe care o vom admira în reportajul TVRi, a fost prezentată de studentele Universității cu mesajul „tradiția este vie, povestea merge mai departe”.
Am descoperit şi povestea costumelor populare din Țara Oașului și din Maramureș, spusă de Maria Moiș, preşedinta Asociației Vocea Diasporei din Paris. Costumele sunt nelipsite de la toate acțiunile, iar printre membrii asociației care au sosit special la Bucureşti, o prezenţă aparte a fost aceea a unei bunici, însoţită de nepoata ei, născută în Franţa.
Și pentru că orice ie scrie o poveste și vorbește despre o zonă a României, Cristina Petrea, etnolog, a povestit despre iile românești, dar în mod special despre iile din zona Neamț: „Aceste costume ne învață istorie, chimie, agronomie, ne învață să fim români… verdele brazilor, roșul câmpiei. Un costum ne spune de unde vine... marile case de modă profită de experiența noastră de mii de ani...”, punctează ea.
Cristina Petrea a vorbit despre Școala artistică românească a țesăturilor populare și despre rolul casei Regale în promovarea cămăşii cu altiță, care, de anul trecut, a intrat în Patrimoniul UNESCO: „Regina Maria, sedusă de bluza românească, a făcut școală de ii pe valea Bistriței, a adus tinere să lucreze, le-a dat materiale să lucreze pentru zestrea lor și pentru casa regală”.
Membrii Ansamblului Nemțișorul, implicați în proiectul „Izvoade Vii”, alături de Asociația Vocea Diasporei Române în Franța, Grigore Gherman, interpretul născut la Cernăuți, Ansamblul Studențesc Bucur al USAMV București au emoţionat publicul cu spectacolul de cântece și dansuri populare românești.
Director imagine: Dan Stoian
Editor imagine: Mihaela Vişan
Realizator: Mihaela Iamandei