loader
Foto

Informaţii utile despre Testament

TVR Internaţional vă aduce în atenţie informaţii utile, oferite de specialişti în diverse domenii de activitate - invitaţi ai emisiunilor dedicate românilor de pretutindeni.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

Zoia Stere- Vlahu (avocat), invitata emisiunii Avocatul dumneavoastră de luni, 8 noiembrie, vine în sprijinul telespectatorilor cu următoarele explicații:

Testamentul reprezintă actul unilateral, personal şi revocabil prin care o persoană, numită testator dispune în una dintre formele cerute de lege pentru timpul când nu va mai fi în viață. Acesta conține, de regulă, dispoziții referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile care fac parte din document.

Testamentul este un act unilateral în sensul că acesta reprezintă manifestarea de voință a unei singure persoane. Două persoane nu pot dispune prin același testament una în favoarea celeilalte sau în favoarea unui terț.

Testamentul este un act personal, în sensul că nu poate fi încheiat prin reprezentant, ci doar direct de către testator.

Testamentul este un act revocabil, în sensul că testatorul își poate modifica sau anula testamentul.

Revocarea poate fi expresă, prin încheierea unui act autentificat la notar sau prin încheiera unui nou testament prin care să se modifice dispozițiile cuprinse în testamentul anterior.

Revocarea poate fi și tacită, prin ruperea, distugerea sau ştergerea testamentului.

Cele mai întâlnite forme de testament sunt testamentul olograf si testamentul autentic.

Testamentul olograf este cel care trebuie scris în întregime, semnat și cu data de mână a testatorului. Aceste condiții trebuie îndeplinite obligatoriu pentru ca testamentul să fie valabil.

Pentru a se putea executa dispozițiile din testamentul olograf, acesta trebuie prezentat notarului public pentru a fi vizat spre neschimbare.

Testamentul autentic este cel care a fost autentificat de un notar public sau de o altă persoană investită, cu autoritate publică, de către stat. Cu ocazia autentificării, testatorul poate fi asistat de unul sau doi martori.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.
Producător: Angela Avram

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri