TVR Internaţional vă aduce în atenţie informaţii utile, oferite de specialişti în diverse domenii de activitate - invitaţi ai emisiunilor dedicate românilor de pretutindeni.
Zoia Stere- Vlahu (avocat), invitata emisiunii Avocatul dumneavoastră de luni, 8 noiembrie, vine în sprijinul telespectatorilor cu următoarele explicații:
Testamentul reprezintă actul unilateral, personal şi revocabil prin care o persoană, numită testator dispune în una dintre formele cerute de lege pentru timpul când nu va mai fi în viață. Acesta conține, de regulă, dispoziții referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile care fac parte din document.
Testamentul este un act unilateral în sensul că acesta reprezintă manifestarea de voință a unei singure persoane. Două persoane nu pot dispune prin același testament una în favoarea celeilalte sau în favoarea unui terț.
Testamentul este un act personal, în sensul că nu poate fi încheiat prin reprezentant, ci doar direct de către testator.
Testamentul este un act revocabil, în sensul că testatorul își poate modifica sau anula testamentul.
Revocarea poate fi expresă, prin încheierea unui act autentificat la notar sau prin încheiera unui nou testament prin care să se modifice dispozițiile cuprinse în testamentul anterior.
Revocarea poate fi și tacită, prin ruperea, distugerea sau ştergerea testamentului.
Cele mai întâlnite forme de testament sunt testamentul olograf si testamentul autentic.
Testamentul olograf este cel care trebuie scris în întregime, semnat și cu data de mână a testatorului. Aceste condiții trebuie îndeplinite obligatoriu pentru ca testamentul să fie valabil.
Pentru a se putea executa dispozițiile din testamentul olograf, acesta trebuie prezentat notarului public pentru a fi vizat spre neschimbare.
Testamentul autentic este cel care a fost autentificat de un notar public sau de o altă persoană investită, cu autoritate publică, de către stat. Cu ocazia autentificării, testatorul poate fi asistat de unul sau doi martori.
***