De luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, „Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii uitile despre terapiile psihologice și bolile cronice. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!
Luni, 8 mai
Partea I - Terapiile psihologice și bolile cronice
Invitat: Adina Moraru, psiholog clinician, psihoterapeut
Mulţi dintre noi aflăm că suferim de o afecţiune și intrăm în panică. Sau, mai rău, se pomeneşte cuvântul cancer. Cum acționăm în astfel de momente? Ne întrebăm în primul rând cine suntem, ce am făcut greşit şi ce facem de acum înainte. Fără revoltă, trebuie sa cautăm permanent căile spre însănătoşire, bucurându-ne de lucrurile mărunte.
Partea a II-a - Ai grijă de sănătatea ta!
Invitat: dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei
Partea a doua este dedicată atât Zilei Internaţionale a Familiei (15mai) cât și Zilei Internaționale a Medicilor de Familie (19mai). În prezent, se pune accent pe asistenţa medicală primară. Prima opțiune din această categorie este medicina de familie, cu un spectru larg de activitate.
Aceasta se ocupă, direct, atât de starea de sănătate cât și de boala individului, a familiei și a comunității, indiferent de vârstă, sex, categorie socială. Are rol de control, supraveghere și ghidare a pacientului către alte specialități medicale. Vom discuta și depre ce poate, ce nu poate și ce nu este lăsat să facă medicul de familie pentru pacienții săi şi mai ales vom puncta ce putem face noi înşine pentru sănătatea noastră şi a celor dragi.
Moderator Irninis Miricioiu
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Marţi, 9 mai
Chirurgia și tumorile maligne ortopedice
Invitat: George Ovidiu Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie, doctor în știinţe medicale, şef Secţia Ortopedie, Spitalul Sfântul Constantin din Braşov
Implantarea protezelor constituie soluția cea mai potrivită pentru afecțiuni cronice: gonartroza, artrita reumatoidă, alte stări posttraumatice (în cazul genunchilor) și gonartroza sau agresiuni grave precum fractura de col femural (în cazul șoldurilor). În cazul tumorilor maligne, în unele situații, alternativa la amputarea unui membru inferior o constituie intervenția chirurgicală urmată de protezare. Tratamentul chirurgical conservator presupune înlocuirea zonei bolnave cu o proteză personalizată.
Moderator: Sorin Sîrbov
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Miercuri, 10 mai
Zâmbet sănătos în corp sănătos!
Invitaţi: dr. Irina Trosca, medic stomatolog, competență în implantologie orală și dr. Bianca Spânoche, specialist parodontologie și endodonție sub microscop, DENTAL HOSPITAL ROMANIA
Pentru sănătatea noastră, vorbim despre informaţii importante pentru toate vârstele și tratamente în vogă din domeniul stomatologic. Folosirea tehnicilor şi mijloacelor moderne, fără durere, permit rezultate uimitoare: salvarea şi refacerea rapidă a danturii.
Moderator: Lorena Mazăre
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
Joi, 11 mai
Terapii naturale pentru afecțiuni sezoniere
Invitat: dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie şi apifitoterapie
Primavara ne confruntăm cu astenii, alergii și o serie de afecțiuni digestive cum ar fi: gastrită, ulcer, sindrom de colon iritabil. Organismul trebuie sa facă față la schimbarea alimentației (mai multe crudități, verdețuri), accelerarea metabolismului, mărirea zilei cu mai puține ore de somn.
Medicina naturistă prezintă un larg arsenal de procedee cu care se poate interveni în mod eficient. Tratamentele sunt individualizate, nu sunt universal valabile şi nu se iau de pe internet sau din plafar. Reuşita tratamentului naturist depinde foarte mult de stilul corect de viaţă iar pacientul trebuie privit ca o entitate fizică, psihică, emoţională și spirituală.
Alergii alimentare. Boala celiacă sau Celiachia
Invitat: prof. univ.dr. Gheorghe Mencinicopschi
Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imun reacționează anormal la substanțele conținute în alimentele ingerate, producând o reacție alergică. Unele persoane au constatat că, dupa ce consumă paste, pâine sau biscuiți au o stare generală neplăcută. Grâul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare și diaree. Intoleranța gravă la gluten se numește boala celiacă, despre care specialistii spun că nu este doar o afecțiune a intestinului, ci este o boală multisistemică însoțită de numeroase simptome, cu implicații serioase. Boala celiacă poate implica malnutriție, care duce mai departe la anemie, osteoporoză, depresie, probleme de comportament, tulburări de creștere la copii, dar și alte manifestări neplăcute.
Moderator: Ana Maria Ghiur
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
***
Partenerii emisiunii:
Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook. Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.
Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.