Tatiana Slivca: Să purtăm România în suflet!
vineri, 27 august 2021
Interviu realizat în cadrul campaniei „Cu România în suflet”
slivca

Tatiana Slivca s-a născut la Chișinău. Când era mică, răsfoia albumele de poze ale familiei și visa că într-o zi își va cunoaște rudele care trăiau peste Prut, în România. Azi este jurnalist la TVR Moldova și se ocupă în mod special de promovarea tradiției și a folclorului autentic românesc.

„Am fost un copil crescut de la șapte ani prin culise, fapt care m-a marcat și m-a format. Părinții mei au avut grijă să-mi facă program cultural în afara orelor de liceu. Am studiat pianul, cântecul și obiceiurile folclorice în Ansamblul Iedera, condus de Maria Iliuț, am făcut dans popular, iar disciplina pe care mi-au impus-o profesorii, mi-a format caracterul.

(w640) cu maria

Programele TVR mi-au însoțit copilăria și m-au ajutat să descopăr folclorul din toate zonele României. Îmi notam numele fiecărui interpret, zona căreia îi aparține, ce fel de costum poartă, încercam să deslușesc și mă străduiam să fac deosebire între zonele folclorice și care sunt interpreții de referință ” își amintește Tatiana Slivca.

Studiile și le-a făcut în România. La fel și fratele său stabilit acum la Sibiu. Tatiana Slivca s-a întors, însă, la Chișinău după ce a terminat cursurile de Jurnalism și Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

(w640) filmare 2

„La Iași am avut parte de profesori excepționali. Una dintre aceste personalități a fost doamna Vanda Condurache, primul specialist care mi-a spus că mă vede în televiziune și m-a îndrumat să-mi canalizez eforturile spre acest domeniu. După absolvirea studiilor de licență și masterat, am revenit la Chișinău, aici unde am demarat un proiect televizat de autor intitulat Zestrea Neamului. Timp de zece ani am filmat agendele multor festivaluri de folclor, am deschis lăzi cu zestre și am aflat poveștile de viață ale artiștilor de pe ambele maluri ale Prutului. Folclorul educă apartenența la neam, sinceritatea, autenticitatea, bunul gust în toate și este domeniul care mă reprezintă cel mai bine. Îmi place să spun că indiferent de moda timpului, voi rămâne fidelă folclorului până la capăt pentru că acesta este motivul pentru care am venit spre jurnalism, dorința de a promova valorile noastre culturale românești” este de părere Tatiana Slivca.

(w640) tatiana si

Datorită pasiunii sale pentru folclor a întâlnit oameni deosebiți care i-au marcat viața personală  și profesională. Unul dintre ei este Grigore Leșe.

„Este omul care nu se gândește la sine, ci face proiecte de țară care ridică România în ochii întregii lumi. Orice apariție a domniei sale este bine gândită, pregătită cu minuțiozitate și rigoare, așa cum îi stă în fire. Deseori mă întorc la povețele maestrului și la înțelepciunea pe care o scrie în cărți, o spune în emisiuni și o cântă cu glasul moștenit de la mama.”

(w640) tatiana sl

Dar înainte de a fi studentă la Iași, Tatiana Slivca a descoperit România datorită unei vizite făcute în copilărie, împreună cu părinții.

„La vârsta de șase ani am mers pentru prima dată, cu familia, într-o vacanță în România, iar de-atunci, vara și iarna ne făceam timp să ajungem la munte sau la mare. Într-una din aceste vacanțe, la Slănic Moldova, s-a întâmplat să o întâlnesc pe Maria Iliuț, interpreta care m-a luat sub aripa ei și m-a invitat să fac parte din Ansamblul Iedera. Perioada respectivă a fost oaza mea de bucurie. În afara orelor de la școală mi se deschidea în față dintr-odată o lume nouă, noi orizonturi. Ea a fost cea care ne-a cultivat dragostea pentru cântecul neamului nostru, în special cântecul adus din Bucovina și ne povestea câte a avut de pătimit de pe urma faptului că în pașaport era scrisă româncă, dar crăsnenii, se știe, și-au apărat mereu identitatea cu propriul sânge. Împreună cu acest ansamblu am avut numeroase participări la festivaluri folclorice peste Prut, am legat prietenii cu românii de-acolo, făceam schimb de scrisori peste an și era atât de frumos că suntem într-un cuget, gândim și simțim la fel, românește. Maria Iliuț mi-a adus de la Cernăuți primul costum pe care-l păstrez până astăzi (are peste 27 de ani).”

(w640) filmare

Limba română a fost „casă a sufletului” în care se regăseau și prindeau putere mulți dintre românii de peste Prut, din Republica Moldova de azi, dar și românii din comunitățile istorice din jurul țării.

„În familia mea s-a vorbit dintotdeauna românește, am știut că suntem români și nimic nu ne putea împiedica să ne prezentăm astfel. Eram implicată în foarte multe activități culturale, cântam colinde la Crăciun, cântece pascale la Înviere, eram prinsă în studierea folclorului și asta mi-a dat posibilitatea să fiu conectată la energia neamului. De atunci nu m-am mai putut dezlipi de aceste creații populare. Bunica Ileana țesea covoare, bunelul Tudor a cântat la trompetă, probabil de aici vine marea dorință de a promova tot ce ține de această zestre a neamului românesc. Românilor din comunitățile istorice nu le-a fost și nu le este nici astăzi prea ușor să-și apere demnitatea de neam, să-și vorbească limba, așa cum au auzit-o la mama, dar cu toate acestea, ei rezistă. Părinții noștri au luptat aici în Basarabia în acea bătălie dată pentru Renașterea Națională când s-a dorit revenirea la alfabetul latin și vreau să cred că generațiile viitoare vor aprecia această jertfă, își vor vorbi limba cu demnitate și vor ține la valorile spirituale, culturale care sunt cartea noastră de vizită în lume” este de părere Tatiana Slivca, de la Chișinău.

(w640) decor

Azi, Tatiana Slivca lucrează la TVR Moldova un canal de televiziune la care visa încă de pe vremea când era studentă la Iași.

„Făcând parte din echipa de jurnaliști a Studioului TVR Moldova, sunt conectată la realitatea și la evenimentele de pe ambele maluri ale Prutului. România face foarte multe pentru Republica Moldova. Este cel mai important partener al nostru, investind resurse materiale, dar și umane în toate sectoarele vieții. Îmi amintesc că, în perioada în care studiam la Iași, am avut câteva colaborări cu TVR Iași pentru emisiunile realizate de Violeta Gorgos și visam la ziua în care Televiziunea Română va avea un studiou la Chișinău. Acest lucru s-a întâmplat și astăzi este unul din posturile care se deosebește prin profesionalism, echidistanță și prin faptul că trasează punți de legătură între cele două maluri de Prut.”

(w640) cu sofia

27 august 2021 este ziua în care Republica Moldova aniversează 30 de ani de independență. Mulți cetățeni ai Moldovei de peste Prut poartă România în suflet și gândurile lor sunt azi mai mult către unitatea neamului românesc.

(w640) cu maria s

„România mea”, ne mărturisește, în încheiere, Tatiana Slivca „înseamnă în primul rând frumusețea spiritului, dragostea față de tradiții și față de zestrea neamului nostru moștenită de la străbuni! Multe ar fi motivele pentru care trebuie să fim mândri că suntem români. Virtuțile spirituale și morale ale poporului român, ar trebui să  devină crezul fiecăruia dintre noi. Toate semințiile or fi având câte ceva, dar noi, avem datini de neasemuit. Să le iubim și să le valorificăm. Să fim uniți în credință, într-o singură ființă și să ne împlinim misiunea cum putem mai bine, fiecare la locul unde activează și în familia din care face parte. Să purtăm România în suflet, oriunde ne-am afla!”

***

Interviu realizat de Aura Dobre – producător TVR Internațional

 

 

 

 

 • 02:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 03:55
  Sanătate, România!
 • 04:00
  Dăruieşte Românie!
  *Invitaţi: Carmen Rădulescu, Cătălin Crişan, Flavius Teodosiu, Relu Dobrin, Oana Vâlceanu, Raisa Radamovski, Trupa de teatru Obligo, Iazmina Lefter, Mădălina Jije „Dăruieşte Românie!” se doreşte a fi ambasadorul copiilor de pretutindeni prin susţinerea şi promovarea programului educaţional "Vreau în clasa a IX-a", în coproducţie cu Fundaţia World Vision România. Artiştii invitaţi vor susţine cauza copiilor incluşi în program, argumentând prin mărturisirile şi mesajele proprii, importanţa implicării societăţii în acţiuni de susţinere a procesului de educaţie. Director de imagine Paul Protopopescu Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr
 • 05:00
  România…în bucate
  * Descriptio Moldaviae Emisiune realizată de TVR Iaşi Prezentator şi realizator Raluca Chirilă Aftene Producător Vasile Arhire Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche
 • 05:30
  #Generaţii TVR 65
  *Ediţia 29-Campionatul de comedie Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 06:30
  La un pas de România
  *Dunărea care uneşte Episodul 1: Cu bacul de la Isaccea la Orlovca La 10 august 2020 a fost inaugurat punctul de trecere a frontierei între România şi Ucraina. Trecerea frontierei se face cu bacul între localităţile Isaccea (România) şi Orlovca (Ucraina). Noul punct de trecere a frontierei între cele două ţări este important în primul rând pentru comunitatea de români din Sudul Basarabiei istorice. Românii, până acum, erau obligaţi că treacă prin trei puncte vamale ca să ajungă la rudele lor de pe malul românesc al Dunării. Distanţa pe apă între Isaccea şi Orlovca este de doar 900 de metri, iar traversarea cu bacul durează aproximativ 20 de minute. În această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus, trecerea cu bacul este permisă doar camioanelor de marfă nu şi persoanelor. Jurnalist Constantin Lupescu Realizator Aura Dobre Producător Aura Dobre
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Mic dejun cu un campion
  Amfitrion Daniela Zeca Buzura Producător Ileana Ploscaru Panait (redifuzare)
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Dor în zbor
  Realizator Răzvan Petrişor (redifuzare)
 • 08:00
  Cap compas
  * Lisabona Producător Elena Dinu (redifuzare)
 • 08:30
  Pescar hoinar
  * Două ape... două stiluri de pescuit... patru specii ţintă Vă invităm într-o expediţie, ce poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt-diversitate. Eugen şi Ştefan fac primul popas pe Valea Argovei, unde, folosind cele mai diverse năluci, ademenesc, la spinning, şalăul şi bibanul. Merg apoi în aval şi se opresc pe malul Dunării... de data aceasta pescuiesc la feeder... speciile ţintă-mreana şi plătica. Ca de obicei, au trăit emoţia drilurilor finalizate, a capturilor, dintre care, unele demne de visul oricărui pescar şi, în final, bucuria eliberării-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi o călătorie de neuitat. Prezintă: Eugen Roibu şi Ştefan Stoica Producător Ligia Baboş (redifuzare)
 • 09:00
  Cireşarii
  Episodul 1: Expeditia in pericol Serial * Episodul 1: Expeditia in pericol Regie: Andrei Blaier Scenariu: Constantin Chirita, Radu Dumitru Distribuţie: Mircea Anghelescu, Ernest Maftei, Ion Marinescu, Petru Gheorghiu-Dolj Redactor Marian Nicola
 • 09:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 10:00
  Ferma
  * Editia 1032 Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri UNDEVA ÎN ROMÂNIA! În judeţul Suceava, în două zone turistice ale Bucovinei, în două localităţi care sunt cam la 50 de kilometri distanţă, două tinere familii cu copii mici s-au gândit să-şi crească odraslele în plină natură şi cu hrană curată. UNDEVA ÎN OBCINA FEREDEULUI. Plecând de la ferma de vaci de lapte, apoi de la 4 bazine cu păstrăvi, accesând fonduri europene, o tânără familie, având 3 copii mici, construieşte o pensiune agroturistică ( DELIA ) în stilul local, oferind tot confortul modern. În restaurantul pensiunii gastronomia zonei este prioritară. În prepararea hranei se folosesc doar produse din fermele lor: carne, peşte, lactate, fructe şi legume. Participă: Ilie Iasinovschi-fermier, sat Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei. Valentina Iasinovschi-administrator pensiune. UNDEVA ÎN OBCINELE MARI. Într-o zonă cu păduri de conifere, pe Dealul Salinei Cacica o altă familie tânără şi-a ridicat iniţial 3 case strămutate şi recondiţionate, din zona Straja-Brodina. În râpa din zonă, pe cele 4 ha, a fost amenajat un iaz, acum plin cu peşti, un ponton, unde se poate servi masa şi se poate pescui. Au construit apoi o pensiune-Vatra Boierească-cu ajutorul fondurilor europene. Ferma de vaci pe care o deţine, cu carmangeria aferentă, pune la dispoziţia turistilor produse foarte proaspete şi gustoase iar stâna din apropiere oferă materia primă pentru produsele din lapte. Participă: Cosmin Pastrav-întreprinzător şi fermier, comuna Cacica, judeţ Suceava. Jurnalist TV Sergiu Marinescu Emisiune de Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 11:00
  Vreau să fiu sănătos!
  Moderator Sonja Argint-Ionescu Jurnalişti: Carmen Vrabete, Dana Armasu, Grigore Vârsta A colaborat Alina Laura Anghel Regia artistică Luminiţa Iordănescu Producător Beatrice Cioba
 • 12:00
  Caravana TVR 3
  Studioul Teritorial Timisoara
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producători: Codruţa Marinescu / Anamaria Panait Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:30
  La un pas de Romania
  * Dunarea care ne uneste Episodul 2 Jurnalist Constantin Lupescu Realizator si producător Aura Dobre (redifuzare)
 • 15:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Raluca Tudor, Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun
 • 16:00
  Ora regelui
  Două povești ne-au fost dăruite anul acesta, îmbiindu-ne să descoperim două locuri și tot atâtea ipostaze ale vieții Familiei Regale Române: cea deschisă către viața publică și cea trăită într-un loc ce își merită din plin numele de “acasă”. ”Povestea Palatului Elisabeta” și ”Povestea Castelului Săvârșin”, consemnate de către Alteța Sa Regală Principele Radu, sunt istoriile celor douăzeci de ani de la revenirea Familiei Regale în cele două reședințe. Grădina Palatului Elisabeta a fost din nou gazda unor evenimente aniversare, reunind Familia Regală și invitații ei: celebrarea anilor de activitate în reședința din București și Seara anuală dedicată Fundației Regale Margareta a României. Ultimul popas este la Săvârșin. Ghid special pe Domeniul Regal este Diana Bogea, realizatorul emisiunii ”Drumuri aproape”. Împreună cu echipa sa de la TVR Timișoara, ea a participat la deschiderea oficială a domeniului pentru vizitare. Realizatori: Cristina Ionescu, Diana Ilica, Bogdan Șerban-Iancu, Diana Bogea Producător Lidia Voicu (redifuzare)
 • 17:00
  Lecţia de istorie
  Invitat: Dr. în Istorie, Octavian Ticu, cercetător-coordonator în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu
 • 17:50
  Cu România în suflet!
  Poveştile românilor se văd la TVR Internaţional Realizator şi producător Aura Dobre
 • 18:00
  #Generaţii TVR 65
  * Ediţia 28-Coolmea distractiei Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 19:00
  #Generaţii TVR 65
  *Ediţia 29-Campionatul de comedie Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 20:57
  Sanătate, România!
 • 21:00
  Drag de România mea
  *Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 22:00
  Drag de România mea
  *Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 22:50
  Cu România în suflet!
  Poveştile românilor se văd la TVR Internaţional Realizator şi producător Aura Dobre
 • 23:00
  Umilinţă
  Film * România, 2011 Regia şi scenariul Cătălin Apostol Cu: Şerban Ionescu, Costel Caşcaval, Valentin Teodosiu, Cristian Olesher Dramă. Dumitru, medic veterinar, îşi vede întreaga existenţă redusă la absurd, în urma unui teribil accident. Acţiunea se petrece în 2005, anul marilor inundaţii, într-un sat peste care pare să fi venit sfârşitul lumii. Redactor Marian Nicola
 • 00:30
  România veritabilă
  Producător Cristina Şoloc (redifuzare)
 • 01:00
  Festivalul Cântecele Munţilor
  * Ediţia 4 Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu Producator Iuliana Tudor
 • 02:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 03:55
  Sanătate, România!
 • 04:00
  Teatru TV
  * Femeia, eterna poveste de Ema Stere Spectacolul este o producție a TEATRULUI STELA POPESCU si a fost inregistrat in cadrul proiectului TEATRU IN TVR 2020 Distribuție: Maria-Ana Maria Ivan Pavel-Cristian Neacșu Monsieur Jacques-Sorin Aurel Sandu Domnișoara Dorothea-Crina Matei Maestrul Dorel-Daniel Filipescu Gicuțu-Viorel Păunescu Muzicieni: Raul Kusak / Alexandru Burcă, pian Gabriel Stănescu, vioară Ionuț Preda, acordeon Corpul de balet: Silvia Maurițiu, Cosmin Vasile, Cristina Marin Neagu, Andrei Dogaru, Alexandra Dogaru, Ioana Petric. Sunet Pavel Madalin Director de imagine Mihai Costea Orchestrații și adaptare muzicală: Raul Kusak Coregrafie Ioana Macarie Scenografia Anca Albani Producator Diana Dumitru Regie Tv si montaj Gheorghe Ignat Regia artistica Attila Vizauer O bucatareasă și un chelner bârfesc căuntând răspunsuri la enigma asasinatului Titei Cristescu, Miss România anului 1926. Suntem, așadar, în plină perioadă interbelică, prin urmare muzica de dragoste acompaniază o anchetă a la Agatha Christie într-un București plin de frumuseți, dar și de mistere. O poveste adevărată, o cutie cu bomboane cu aromă de migdale, un chelner mare amator de epigrame, un bucătar de la Paris și multă lume bună. Un București așa cum doar poveștile îl mai pot aminti, pe scena Teatrului Stela Popescu. O seară de desfătări muzicale și dueluri spirituale se transformă încet în seara plină de suspans al dezlegării unei intrigi polițiste, spre a sfârși într-o farsă ce lasă totuși o umbră de îndoială, ce poate provoca în sufletul și mintea spectatorului curiozitatea de a răsfoi, după spectacol, prin istoriile Bucureștiului, de a regăsi imaginile sale în nuanțe de sepia și oamenii săi cu poveștile lor pasionale. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 05:00
  Portret
  * Alexandru Darie Realizator Daniela Ciolan
 • 05:40
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica