loader
Foto

”Tata a înțeles, din felul în care ascultam piesele la radio, dragostea mea pentru teatru”

Pasiunea pentru teatru, pe care încă din copilărie o nutrea Maia Morgenstern, se reflectă astăzi în cariera sa excepțională.

 

”Tata mi-a recomandat și m-a făcut să înțeleg că asta îmi doresc de fapt. Pentru că n-aș fi avut curajul să-mi mărturisesc mie, poate nici celorlalți, sunt un om timid, dar tata a înțeles din felul în care ascultam piesele la radio dragostea pentru teatru.”(...)”Se pare că el a văzut în mine ce trebuia”, mărturisea actrița Maia Morgenstern, amintindu-și că de fapt, visul său secret era să devină balerină. Așa începe ”Din Arhiva TVR”, o ediție dedicată uneia dintre cele mai pline de har și apreciate personalități din lumea culturală.

Nenumăratele sale roluri în filme, la radio, în teatru și televiziune, contribuția pe care și-a adus-o la promovarea culturii și realizările sale artistice i-au adus Maiei Morgenstern Ordinul național Pentru Merit în grad de Comandor (2000), Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Franța, 2012), Ordinul Național Pentru Merit în grad de Mare Ofițer ( 2018).

A fost Lola Lola din piesa ”Îngerul albastru” (Der Blaue Engel), Kathleen Hogan în ”Park Your Car in Harvard Yard”, Medeea în “O trilogie antica”, Marguerite – “Dama cu camelii”, Lola Blau – „Asta seara, Lola Blau”, Nela în filmul ”Balanța”, Matilda din pelicula ”Cel mai iubit dintre pământeni”, Fecioara Maria în celebra producție ”Patimile lui Hristos”. Amintim doar câteva roluri-cheie pentru care Maia Morgenstern este recunoscută și iubită de marele public.

”Pentru mine, Lola Blau înseamnă foarte foarte mult. Am jucat spectacolul ăsta mai mult de 25 de ani. Multe s-au transformat, multe au devenit, multe au venit, au venit și niște copii între timp..Cam după 10 ani am eu sentimentul că am înțeles ceva mai mult din personajul Lola Blau…Pentru pregătirea spectacolului am lucrat un an de zile.”

Apărut în 2020, volumul „Nu sunt eu”, despre care actrița va vorbi și în emisiunea Arhiva TVR de miercuri 14 august, pe TVR Internațional, a devenit scenariu pentru un spectacol de teatru regizat la Teatrul Evreiesc de Stat de Victor Ioan Frunză. În spectacolul-confesiune, așa cum este numită producţia teatrală, Maia Morgenstern ne împărtășește cu nostalgie și umor povești din copilărie și carieră.

(w882)

Ce rol v-ar fi plăcut să jucați și nu ați avut ocazia niciodată?

”Cred că aș fi nedreaptă față de toate celelalte roluri pe care am avut ocazia să le joc. Nu am dorit niciodată vreun rol atât de tare încât să păstrez în suflet vreo durere, vreo frustrare. Poate doar Inês de Castro. Sau poate personajul din Fântâna turmelor…” Maia Morgenstern

 

10:55 România în lume (R)

*Ediţie specială

Moderator Kyrie Mendel

Realizatori: Kyrie Mendel şi Bogdan Stănescu

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Ediţia 8

*Lupta pentu viață

Mai bine prevenim, decât să tratăm! Din păcate, unii înțelegem când deja este prea târziu…Protagonista poveștii din finalul sezonului, avea 14 ani când se bucura de finalul clasei a VIII-a, alături de colegii ei… În urma unui concurs de alergat pe scările de la metrou, s-a ales cu o fractură și o fisură la genunchi, depistată târziu. În România, singura soluție era amputarea. Prof. Pesamosca i-a recomandat să plece în Franța, unde i s-a implantat o proteză. Pentru evitarea unor eventuale complicații, s-a extirpat o parte din genunchi. Au urmat intervenții în Germania, unde acomodarea a fost dificilă iar, în 2014, din cauza uzurii protezei, s-a schimbat componenta de genunchi iar, la un an distanţă, nu au mai primit-o nici măcar la un consult de rutină. Medicii din Turcia au depistat o infecție. Încercând stoparea acesteia, au descoperit un pansament uitat în interior la ultima intervenţie din Germania. A fost înlăturat dar, deja era mult prea târziu. De 32 de ani i se recomandă amputarea piciorului și, tot de atâta timp, a luptat să-l salveze. Și a reușit însă, infecția îi pune în pericol viața. Medici de aproape și de departe, au încercat să îi salveze membrul inferior dnei. Adriana. Din păcate, infecția este extinsă în tot piciorul, inclusiv în componentele protezei, și poate invada tot corpul. Echipa medicala a Secţiei Clinice de Ortopedie-Traumatologie a Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", București, coordonată de Col. Conf. dr. Marius Stănescu, face tot posibilul să stopeze infecţia.

*Beneficiile strugurilor, simbolul prosperității la masa dintre ani
Alina Epure, doctor în științe medicale
, povesteşte despre antioxidantul puternic care se găseşte în strugurii roșii, ce poate încetini creșterea tumorilor canceroase. În această perioadă a anului, un consum constant de struguri de bună calitate ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor bacteriene și virale.

*2024, an UNESCO -Ana Aslan, fondatorul gerontologiei la nivel mondial

Ana Aslan, una dintre cele mai remarcabile figuri ale medicinei românești, nume de referință pe plan mondial, medic și inovator, şi-a dedicat cariera studierii procesului de îmbătrânire și găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate. Medic vizionar, prin cercetările și realizările sale, a demonstrat că îmbătrânirea poate fi o etapă a vieții trăită cu vitalitate. Despre realizările ei, povesteşte continuatoarea acesteia, prof. dr. Luiza Spiru, medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă, preşedinte Fundația "Ana Aslan" Internaţional, căreia i se datorează recunoaşterea academică a geriatriei.

Sănătatea creierului, să citim şi să scriem de mână
Citititul, activitatea fizică, gândirea, judecata, memoria dezvoltă neuronii. Pentru a ne păstra sănătatea creierului, să citim constant, orice, dar să citim și să scriem cât mai mult de mână, oriunde ne poartă destinul în lume. Limba română este baza de la care învațăm celelalte limbi și va fi mereu legătura cu România și cu rădăcinile noastre.
*Recunostinţă pentru oamenii şi lecţiile din vieţile noastre

Bucuria de a fi, pur si simplu, împreună cu: Theodora Vild, prof.de religie, dirijorul Corul "Sf. Casiana" a Liceului Pedagogic "Matei Basarab" Slobozia, Ialomița, în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gură de Aur" Slobozia

Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

 
Concertul ”Sufletul meu de copil” - Paul Surugiu – Fuego

Super concertul ”Sufletul meu de copil”, o productie pop simfonică amplă, cu multe nostalgii, bucurii, piese de ieri şi până azi, dar şi multe ...

”România în lume” – o ediție de sărbătoare la TVR Internațional în a doua zi de Crăciun

Nașterea Domnului este, prin excelență, o sărbătoare a familiei, a bucuriei de a fi împreună.

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție, acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#tvri