loader
Foto

Pofta de alimente româneşti, stimulată de TVR Internaţional

Marți, 14 decembrie, de la ora 21.00, la „Investiţi în România!” s-a vorbit despre sectorul agroalimentar din România.

 

Investiţi în România!

Ce şanse există să consumăm mai multe alimente de la producători locali? Care sunt pârghiile prin care autorităţile pot susţine judicios produsele agroalimentare fabricate în România? Cât sunt de pregătiţi fermierii pentru a face pasul către export?

Octavian-Dragomir JORA a discutat cu Călin-Gheorghe MATIEŞ, membru al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senatul României, despre măsurile adoptate şi necesare pentru a crește numărul preparatelor autohtone recunoscute și apreciate la nivel comunitar, precum şi despre fondurile în domeniul agroalimentar ce vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ştefan PĂDURE, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc şi vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro a vorbit despre provocările pe care le întâmpină produsele din ţara noastră la export, precum şi despre pașii de urmat pentru a aduce gastronomia românească în cămările și pe mesele consumatorilor europeni.

Iar Marinela PETRAN, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale „Arădeanca” a susținut importanţa redescoperirii gustului de altădată şi ne-a spus ce meridiane au cucerit delicioasele noastre preparate.

Tot în această  ediţie, am stat de vorbă cu inginerul oenolog Stan BONTEA, care a ales să se întoarcă acasă şi să folosească expertiza dobândită peste hotare, la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură din Ştefăneşti, Argeş. Am făcut cunoştinţă cu antreprenorul Mihai GRAMA, care, după o perioadă petrecută în străinătate, a decis să revină în România pentru a scrie o poveste de succes în apicultură. Ambele reportaje au fost realizate de jurnalistul Răzvan ONESA.

Deși poftele și... postul (Crăciunului) nu fac tocmai casă bună, le-am împăcat pe... post (TVR Internațional) cum am știut mai bine. Nu avem jurisdicție să dăm dezlegări la bunătăți de frupt, dar am dezlegat graiul invitaților pe o temă la care, nădăjduiesc, ne-am întărit credința că nu există susținere mai bună pentru bunătățile românești decât cea oferită de consumatorul însuși (român sau străin), oferindu-i o poveste (tradițională), mângâindu-i papilele și cruțându-i, desigur, portofelul. Pentru aceasta, la Investiți în România!, ne-am așezat la... masă cu:

·     CĂLIN-GHEORGHE MATIEŞ – membru Comisia pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală, Senatul României

·     ŞTEFAN PĂDURE – preşedinte Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc, vicepreşedinte Federaţia Naţională Pro Agro

·     MARINELA PETRAN – preşedinte Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale „Arădeanca”

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii sau pe adresa de email: investitiinromania@tvr.ro.

***

Partenerul emisiunii:

(w100) hotel sigl

Hotel Mari Vila, o investiție făcută de români (prezent în social media, pe Facebook )

 

21:00 Drag de România mea!

*Invitaţi: Alexandra Velniciuc, Andrei Duban, Silviu Biriş, Iuliana Şi Costin Ghinea, Doiniţa Gherman, Denis Ştefănescu, Vasile Şeicaru

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

​Producător Codruţa Prunariu

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

22:45 Cărturan

Film *

România-Suedia, 2019

Regia: Liviu Săndulescu

Scenariul: Liviu Săndulescu, Bogdan Toma

Cu: Teodor Corban, Adrian Titieni, Dana Dogaru, Cristina Flutur, Vlad Popescu

Dramă. Viaţa lui Cărturan, un bărbat de 60 de ani, este dată peste cap când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este şi mai complicată fiindcă îl are în grijă pe nepotul său orfan, în vârstă de 14 ani.

În timpul pe care îl mai are de trăit, bărbatul vrea să rezolve două lucruri foarte importante pentru el: găsirea unui loc cât mai bun unde să locuiască nepotul lui până când va fi suficient de mare pentru a se descurca singur şi organizarea unei pomeni pentru sufletul său, aşa cum se obişnuieşte în zona din care provine, obicei care îl va aduce pe Cărturan în conflict cu preotul din localitate, care ţine să respecte rânduiala creştină. Când vede că lucrurile nu merg în direcţia dorită de el, Cărturan îşi dă seama că trebuie să facă unele alegeri neaşteptate.

* 2020-UCIN-Premiul pentru cel mai bun scenariu.

 
Un vehicul-legendă, la Unforgettable Festival 2025

Un vehicul-legendă, la Unforgettable Festival 2025

publicat: vineri, 12 septembrie 2025

În pragul aniversării a 70 de ani de televiziune publică (1956–2026), primul car color al Televiziunii Române a fost restaurat și rebranduit ...

Puterea noastră interioară și dificultățile vieții

Puterea noastră interioară și dificultățile vieții

publicat: vineri, 12 septembrie 2025

Limitele sunt doar o barieră pusă de fiecare dintre noi - este ceea ce ne spun invitații acestei ediții, dr. Dan Mircea Farcaș, cardiolog în ...

 „Mic dejun cu un campion” cu actorul Vlad Ivanov

Este actorul rolurilor secundare. Este cel care ştie să şlefuiască măiastru, până la cea mai strălucitoare reflexie, fiecare faţetă a ...

 

#tvri