Marți, 14 decembrie, de la ora 21.00, la „Investiţi în România!” s-a vorbit despre sectorul agroalimentar din România.
Ce şanse există să consumăm mai multe alimente de la producători locali? Care sunt pârghiile prin care autorităţile pot susţine judicios produsele agroalimentare fabricate în România? Cât sunt de pregătiţi fermierii pentru a face pasul către export?
Octavian-Dragomir JORA a discutat cu Călin-Gheorghe MATIEŞ, membru al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senatul României, despre măsurile adoptate şi necesare pentru a crește numărul preparatelor autohtone recunoscute și apreciate la nivel comunitar, precum şi despre fondurile în domeniul agroalimentar ce vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ştefan PĂDURE, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc şi vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro a vorbit despre provocările pe care le întâmpină produsele din ţara noastră la export, precum şi despre pașii de urmat pentru a aduce gastronomia românească în cămările și pe mesele consumatorilor europeni.
Iar Marinela PETRAN, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale „Arădeanca” a susținut importanţa redescoperirii gustului de altădată şi ne-a spus ce meridiane au cucerit delicioasele noastre preparate.
Tot în această ediţie, am stat de vorbă cu inginerul oenolog Stan BONTEA, care a ales să se întoarcă acasă şi să folosească expertiza dobândită peste hotare, la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură din Ştefăneşti, Argeş. Am făcut cunoştinţă cu antreprenorul Mihai GRAMA, care, după o perioadă petrecută în străinătate, a decis să revină în România pentru a scrie o poveste de succes în apicultură. Ambele reportaje au fost realizate de jurnalistul Răzvan ONESA.
Deși poftele și... postul (Crăciunului) nu fac tocmai casă bună, le-am împăcat pe... post (TVR Internațional) cum am știut mai bine. Nu avem jurisdicție să dăm dezlegări la bunătăți de frupt, dar am dezlegat graiul invitaților pe o temă la care, nădăjduiesc, ne-am întărit credința că nu există susținere mai bună pentru bunătățile românești decât cea oferită de consumatorul însuși (român sau străin), oferindu-i o poveste (tradițională), mângâindu-i papilele și cruțându-i, desigur, portofelul. Pentru aceasta, la Investiți în România!, ne-am așezat la... masă cu:
· CĂLIN-GHEORGHE MATIEŞ – membru Comisia pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală, Senatul României
· ŞTEFAN PĂDURE – preşedinte Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc, vicepreşedinte Federaţia Naţională Pro Agro
· MARINELA PETRAN – preşedinte Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale „Arădeanca”
Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.
Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii sau pe adresa de email: investitiinromania@tvr.ro.
***
Partenerul emisiunii:
Hotel Mari Vila, o investiție făcută de români (prezent în social media, pe Facebook )