loader
Foto

Pofta de alimente româneşti, stimulată de TVR Internaţional

Marți, 14 decembrie, de la ora 21.00, la „Investiţi în România!” s-a vorbit despre sectorul agroalimentar din România.

 

Investiţi în România!

Ce şanse există să consumăm mai multe alimente de la producători locali? Care sunt pârghiile prin care autorităţile pot susţine judicios produsele agroalimentare fabricate în România? Cât sunt de pregătiţi fermierii pentru a face pasul către export?

Octavian-Dragomir JORA a discutat cu Călin-Gheorghe MATIEŞ, membru al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senatul României, despre măsurile adoptate şi necesare pentru a crește numărul preparatelor autohtone recunoscute și apreciate la nivel comunitar, precum şi despre fondurile în domeniul agroalimentar ce vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ştefan PĂDURE, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc şi vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro a vorbit despre provocările pe care le întâmpină produsele din ţara noastră la export, precum şi despre pașii de urmat pentru a aduce gastronomia românească în cămările și pe mesele consumatorilor europeni.

Iar Marinela PETRAN, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale „Arădeanca” a susținut importanţa redescoperirii gustului de altădată şi ne-a spus ce meridiane au cucerit delicioasele noastre preparate.

Tot în această  ediţie, am stat de vorbă cu inginerul oenolog Stan BONTEA, care a ales să se întoarcă acasă şi să folosească expertiza dobândită peste hotare, la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură din Ştefăneşti, Argeş. Am făcut cunoştinţă cu antreprenorul Mihai GRAMA, care, după o perioadă petrecută în străinătate, a decis să revină în România pentru a scrie o poveste de succes în apicultură. Ambele reportaje au fost realizate de jurnalistul Răzvan ONESA.

Deși poftele și... postul (Crăciunului) nu fac tocmai casă bună, le-am împăcat pe... post (TVR Internațional) cum am știut mai bine. Nu avem jurisdicție să dăm dezlegări la bunătăți de frupt, dar am dezlegat graiul invitaților pe o temă la care, nădăjduiesc, ne-am întărit credința că nu există susținere mai bună pentru bunătățile românești decât cea oferită de consumatorul însuși (român sau străin), oferindu-i o poveste (tradițională), mângâindu-i papilele și cruțându-i, desigur, portofelul. Pentru aceasta, la Investiți în România!, ne-am așezat la... masă cu:

·     CĂLIN-GHEORGHE MATIEŞ – membru Comisia pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală, Senatul României

·     ŞTEFAN PĂDURE – preşedinte Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc, vicepreşedinte Federaţia Naţională Pro Agro

·     MARINELA PETRAN – preşedinte Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale „Arădeanca”

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii sau pe adresa de email: investitiinromania@tvr.ro.

***

Partenerul emisiunii:

(w100) hotel sigl

Hotel Mari Vila, o investiție făcută de români (prezent în social media, pe Facebook )

 

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri