„Un doctor pentru dumneavoastră” vă aşteaptă cu cele mai noi informaţii din domeniul medical, de luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!
Luni, 13 martie
Stomatologia digitală
Stomatologia a evoluat extrem de mult, mai ales la nivelul metodelor de tratament pentru afecțiunile dentomaxilare și de protetică dentară, estetică și plastică. În prezent, computerizarea tehnicilor a căpătat mai multe utilizări și în acest domeniu. Stomatologia digitală foloseşte sistemul CAD-CAM (computer aided design - computer aided manufacturing), sistem care a schimbat complet modul în care este abordată protetica dentară.
Confecționarea unei lucrări se face digital prin șlefuirea dintelui care este amprentat optic. Se creează un model digital și apoi se proiectează pe calculator lucrarea protetică - fațetele dentare și coroanele dentare. Mai multe amănunte aflăm de la dr. Irina Trosca - medic stomatolog, competenţă în implantologie orală și dr. Mihaela Butnaru - specialist chirurgie dento-alveolară, Dental Hospital Romania.
Moderator: Irninis Miricioiu
Editia este disponibila online pe TVR+.
Marţi, 14 martie
Partea I - Angina pectorală, dincolo de boala coronariană
România este printre primele locuri pe lista bolilor cardiovasculare a țărilor din regiunea vestică a lumii. Aproape 60% dintre români mor din cauza acestor boli, printre care şi angina pectorală. Angina pectorală este forma de debut şi cea mai frecvent întalnită formă a cardiopatiei ischemice. Apare ca urmare a anxietății, stresului, atacurilor de panică. Pacienții care prezintă angină pectorală au un dezechilibru între nevoia de oxigen a muşchiului cardiac și aportul, oferit de vasele coronare, care sunt afectate în acest caz mai mult sau mai puțin de ateroscleroză. Complicația anginei pectorale constă în infarctul de miocard acut sau chiar stop cardiorespirator. Mai multe despre acest subiect, aflăm de la prof. dr. Maria Dorobanțu, şef Clinica Cardiologie, Spitalul de Urgenţă Floreasca, preşedinte Societatea Română de Hipertensiune.
Partea a II-a - Tratamente naturale în afecţiunile ORL
În urma unor statistici efectuate de medicii ORL-iști, s-a ajuns la concluzia că, la noi în țară, foarte mulți oameni suferă de boli ale sistemelor respirator, auditiv și cardiac, din cauza neglijenței și a indiferenței. Orice infecție, virală sau bacteriană, apărută la nivelul gâtului, nasului sau a urechii, poate duce la afecțiuni cu efecte grave precum pierderea auzului, meningita și meningoencefalită, reumatisme și boli valvulare cardiace. Și lista poate continua. Invitată: dr. Iulia Burghiu Hobeanu, medic specialist ORL, competenţă în apifitoterapie.
Moderator: Sorin Sîrbov
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Miercuri, 15 martie
Stilul de viaţă şi cancerul
Transformarea și dezvoltarea civilizației umane a dus la mari modificări ale alimentației, modului de trai și de reacție la mediul înconjurător. Din nefericire, toate aceste modificări duc şi la transformări biologice majore, traduse prin mutaţii la nivel genetic şi transformări negative ale materialului genetic. Efectul este apariţia tumorilor la orice nivel al organismului, multe dintre ele devenite maligne. Cu ocazia Zilei Mondiale a Consumatorilor, prof.dr. Pavel Chirilă povestește cum ne influențează stilul de viață sanătatea organismului.
Moderator: Irninis Miricioiu
Editia este disponibila online pe TVR+.
Joi, 16 martie
Partea I - Somnul şi sănătatea
Somnul a apărut ca o necesitate absolută a organismului pentru reechilibrarea funcțiilor active. În timpul somnului, organismul lucrează în continuare, pentru finalizarea unor procese importante precum digestie, memorizare și învăţare. Pe 17 martie este Ziua Internațională a Somnului, ocazie cu care ne întâlnim cu dr. Oana Deleanu, medic primar pneumolog, Institutul de Pneumoftiziologie “Dr. M. Nasta”, șef lucrări UMF C. Davila, președinte Secțiunea de Somnologie, Societatea Română de Pneumologie.
Partea a II-a - Actualităţi în tratamentul fibromului uterin
Ce este fibromul uterin? Din ce cauze apare? Care sunt factorii de risc? Contribuie menopauza la tratamentul fibromului? Cum se tratează? Acestea şi alte întrebări vor primi răspuns de la conf. dr. Liana Pleş, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic Sf.Ioan - Maternitea Bucur.
Moderator: Ana Maria Ghiur
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
***
Partenerii emisiunii:
Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook. Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.
Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.