loader
Foto

Galerie foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Medicina energo-informaţională

Printre subiectele săptămânii 11-14 martie: afecţiunile varicoase, pielea şi schimbările de anotimp, medicina energo-informațională, boala uitării, tiroida, gândirea copiilor. De luni până joi, de la ora 18:30, pe TVR Internaţional.

 

Măriuca Mihăilescu
Ana Maria Ghiur

LUNI, 11 MARTIE 2019

AFECȚIUNILE VARICOASE

Invitat: dr. ȘTEFAN JIANU, medic primar chirurgie generală, membru al Federației Internaționale a Chirurgiei Obezității, membru al Societății Europene de Chirurgie, membru al Societatii Elvetiene de Cercetare în Chirurgie, membru al Societății Franceze de Flebologie, membru al Societății Europene de Hernie, membru al Colegiului American de Flebologie, membru al Societății Europene de Chirurgie Endoscopică, membru al Asociației Internaționale a Chirurgilor și Gastroenterologilor.

Sistemul vascular venos are rolul de a transporta bioxidul de carbon şi toxinele din corp către organele de filtrare. Venele membrelor inferioare sunt prevăzute cu valve unidirecționale, care asigură circulația sângelui către inimă, de jos în sus. Dacă aceste valve își pierd capacitatea de antireflux, venele se dilată și apar insuficiențele venoase. Acestea nu mai permit trecerea sângelui în direcția corectă. Astfel se produc varicele, dilatații patologice şi permanente ale venelor. Varicele sunt mai frecvente la femei, 60% dintre acestea prezentând semne ale bolii la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani și sunt favorizate de alimentație, factori de mediu, de stilul de viață și condițiile de muncă.

UN NOU STIL DE VIAȚĂ

Invitat: dr. VERGILIU STROESCU, medic primar endocrinologie

Există o strânsă legătură între stilul de viață și bolile civilizației. Neobositul medic luptă permanent cu idealurile în care crede și ne propune un nou stil de viață. Să ne reamintim definiţia pe care o dă cuvântului OAMENI: O – odihnă, A – alimentatație, M - muncă, E – educație, N – natură, I – înțelepciune.

Moderator Măriuca Mihăilescu


MARȚI, 12 MARTIE 2019

PIELEA ȘI SCHIMBĂRILE DE ANOTIMP

Invitat: dr. DORIN MUNTEANU, medic primar dermatologie–alergologie

Organismul uman este structurat și adaptat la condițiile de mediu, pentru a supraviețui într-un mod sănătos. Există numeroase mecanisme de reglare care intervin în aceste procese. Unele dintre cele mai importante sunt cele care se desfășoară sub controlul strict al sistemului imunitar. Orice dereglare la nivelul acestora duce la variate răspunsuri imune cu impact major asupra sănătății corpului. Variațiile de temperatură, variațiile climatice, induc răspunsuri imunitare, vizibile atât fiziologic, comportamental, cât și vizual, la nivelul pielii. Astfel sunt alergiile cutanate, dermatitele și lista continuă.

METODE MODERNE DE PREVENȚIE A AFECȚIUNILOR

Invitat: FLORICA MUNTEANU, specialist în medicină integrativă

Medicina energo-informațională este o specialitate care, cu metode neinvazive, permite diagnosticarea incipientă, determinarea gradului de boală și apoi tratarea diferitelor probleme de sănătate cu mult înainte ca acestea să fie vizibile, spre deosebire de orice altă tehnică de investigare.

Moderator Ana Maria Ghiur


MIERCURI, 13 MARTIE 2019

ALZHEIMER, BOALA UITĂRII

Invitat: prof.dr. ALEXANDRU VLAD CIUREA, prof. de Neurochirurgie , UMF "C. Davila", Director Ştiinţific, spital privat, medic primar neurochirurgie, Vicepreședinte Comisia de Neurochirurgie din Ministerul Sănătății, Fondator Centrul Național de Excelență în Neurochirurgie, Președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale, cercetător Științific Gradul I, multiplu Doctor Honoris Causa, ex-vicepreședinte al Societăţii Mondiale de Neurochirurgie

Sistemul nervos superior, neocortexul, are capacitatea de a analiza, procesa şi stoca informația venită din mediul intern și extern. Procesul de stocare este unul complex și implică mai multe procese biochimice la nivelul celulei neuronale și în metabolismul neurotransmițătorilor. Atunci când se produc depuneri de substanțe amiloide în celula nervoasă, procesele celulare nu se mai pot desfășura corect și astfel neuronul moare sau devine nefuncțional. Este ceea ce numim demență. Un tip de demență este și boala Alzheimer, caracterizată prin uitare, prin pierderea memoriei de scurtă durată.

TRAUMATISMELOR CRANIO - CEREBRALE MINORE

prof. dr. MIHAI BERTEANU, Şef Clinica de Recuperare Neurologică, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias ne spune care sunt consecințele importante ale traumatismelor cranio - cerebrale minore, pe termen lung.

Moderator Măriuca Mihăilescu

 

JOI, 14 MARTIE 2019

TIROIDA ȘI SĂNĂTATEA CORPULUI

Invitat: conf. dr. DANIEL GRIGORIE, medic primar endocrinologie, Șeful Secției de Endocrinologie și Metabolism, Președinte Consiliul Științific, Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, preşedinte Societatea Română de Osteoporoză

Sistemul endocrin este unul dintre cele mai complexe sisteme ale organismului, el făcând legătura între creier și restul organelor, prin intermediul hormonilor secretați de glande. Una dintre cele mai importante glande este tiroida aflată sub directa îndrumare a ariilor cerebrale superioare care se ocupă de comportamentul afectiv- emoțional, învățare, creștere, reproducere, mișcare și întreaga fiziologie a corpului. Orice dezechilibru apărut în desfășurarea acestor procese sau la nivelul de control superior, duce la dereglarea funcției tiroidiene. În ultimul timp, stresul, viața din ce în ce mai ocupată și mai complicate, au determinat creșterea impresionantă ca frecvență și gravitate a bolilor tiroidiene. Principalele simptome caracteristice bolilor tiroidei sunt oboseală, edeme, slăbiciune, senzații de frig, scădere sau creștere ponderală.

CUM GÂNDESC COPIII MICI?

Invitat: dr. CRISTIAN ANDREI, neuropsihiatru

Organismul uman se caracterizează prin mai multe etape de dezvoltare care vin cu caracteristicile și unicitatea lor, exprimate comportamental, afectiv - emoțional, în limbaj și învățare. Cea mai susceptibilă la influențele mediului intern și extern este etapa copilăriei, în care se crează modele de supraviețuire, de gândire și de comportament. Pentru adulți, modurile de gândire și de înțelegere ale copilului sunt o adevărată provocare în procesele de educare, infomare și învățare.

Moderator Ana Maria Ghiur

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

16:45 Cu ai mei

*Editia 3

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri