loader
Foto

Galerie foto

Stresul, afecțiunile pielii și ale sistemului digestiv, la "Un doctor pentru dvs."

În prima săptămână din decembrie luăm pulsul actualității medicale, de luni până joi, de la ora 18.30, la TVR Internațional. Descoperiți mai jos tema și invitatul fiecărei ediții.

 

Măriuca Mihăilescu
Ana Maria Ghiur

LUNI, 3 decembrie

CHIRURGIA MINIM INVAZIVĂ ÎN AFECȚIUNILE COLOANEI VERTEBRALE

  • Invitat: dr. DAN BENȚIA, medic primar neurochirurgie, supraspecializare microchirurgie spinală și cerebrală

Coloana vertebrală este una dintre cele mai importante părți ale organismului. Ne menține poziția bipedă și datorită măduvei spinării pe care o adăpostește, se transmit informațiile nervoase de la creier la celelalte organe. Orice modificare de poziție, structurală, fiziologică, traumatică, produce apariția unei afecțiuni organice. În foarte multe dintre cazuri, tratamentul este chirurgical. Tehnologia medicală chirurgicală a evoluat foarte mult, astfel încât chirurgia clasică a fost înlocuită de cea minim invazivă. Chirurgia minim invazivă spinală sau cerebrală are avantajul de a fi mai rapidă, mai sigură, cu incizii mici, care nu deranjează estetic și cu recuperare mai rapidă.

NOUTĂȚI ÎN TRATAMENTUL PACIENȚILOR CU DEMENȚĂ

  • Invitat: prof. dr. MIHAI BERTEANU, medic primar medicină fizică, recuperare medicală şi balneologie,  Şef Clinica de Reabilitare Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias

Distrugerea și moartea neuronilor, mai ales la persoanele care au suferit o afecțiune cerebrală duc, în final, la apariția demenței. Cauzele de generare ale tipurilor de degenerare neuronală sunt multiple, de la cele interne, fiziologice, structurale și psihologice, până la cele externe, traumatismele. De exemplu, efectele negative ale unui AVC, nu sunt reprezentate doar de tulburări motorii, ci și de modificări majore ale limbajului, psihologice, până la degradare cognitivă și demență. Acestea sunt probleme majore în viața celui afectat. Specialiștii se preocupă să găsească metode noi de tratament pentru pacienții cu diverse forme de demență.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU


MARȚI, 4 decembrie

SOLUȚII DE TRATAMENT ÎN BOALA PARODONTALĂ

  • dr. IONUȚ LEAHU, medic stomatolog, competență în implantologie orală, Clinicile Dr. Leahu

Organismul uman se află într-o continuă legătură cu milioane de microorganisme cu care realizează relații de simbioză, sau de apărare. Bacteriile, în special, se găsesc pe întreg corpul, atât la suprafață, cât și în interior, mai ales în gură. La acest nivel se regăsesc: bacterii bune, care protejează și mențin stabilitatea sănătății orale, și bacterii ”rele” care duc la apariție multiplelor afecțiuni stomatologice și, uneori, la nivelul întregului organism. Prin acțiunea de fermentație a resturilor alimentare, aceste bacterii generează acizi care duc la distrugerea smalțului și apariția cariilor, dar și a infecțiilor la nivelul gingiei și rădăcinilor dinților. Astfel apare parodontoza, în urma căreia, are loc pierderea dentiției și retragerea gingiei. Datorită evoluției tehnologice și a tratamentelor dentare, această boală poate fi tratată. Înlocuirea dinților se poate face cu ajutorul implantologiei.

AFECȚIUNILE DIGESTIVE

  • conf. dr. RADU BOGDAN MATEESCU, medic primar medicină internă și gastroenterologie, Șef Secția Gastroenerologie, Spitalul Clinic Colentina

O mare parte dintre afecțiunile grave ale sistemului digestiv au o simptomatologie greu de diferențiat la un consult de rutină. Medicii recomandă o serie de investigații imagistice, prin tehnici moderne de analiză, endoscopice. O metodă performantă neinvazivă este endoscopia cu videocapsulă care, după înghițire, preia, cu ajutorul unei camere microscopice, toate informațiile pe care le găsește în drumul său prin tot tubul digestiv până la eliminarea sa prin anus. Astfel, pe parcursul mai multor ore, se înregistrează mii de imagini care sunt transmise unor senzori lipiţi pe abdomenul pacientului, conectaţi la un aparat de stocare a acestor imagini pe care pacientul îl poartă asupra sa. Imaginile preluate sunt stocate și analizate de un soft digital instalat pe computer. Rezultatele sunt interpretate de medicul specialist care pune diagnosticul diferențiat.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

 

MIERCURI, 5 decembrie

STRESUL ȘI AFECȚIUNILE PIELII

  • Invitat: dr. DORIN MUNTEANU, medic primar dermatologie / alergologie, DermaVital

Pielea, cel mai mare organ, este mai vulnerabilă la acțiunea dăunătoare a factorilor interni și externi. O multitudine de afecțiuni fizice, fiziologice, psihologice, au diferite manifestări la acest nivel, precum depigmentări ale epidermei, vezicule, leziuni, descuamări și multe alte tipuri de modificări.  Cum se pot evita sau trata afecțiuni ale pielii apărute din cauza stresului, a unei imunități scăzute și a unei astenii fizice, fiziologice și psihologice, ne explică dr. Dorin Munteanu.

ECHILIBRUL ENERGETIC AL SISTEMULUI DIGESTIV

  • Invitat: FLORICA MUNTEANU, specialist în medicină integrativă, DermaVital

Sistemul digestiv, prin fiziologia și funcțiile sale, poate fi considerat un adevărat ”barometru” al stării generale a întregului organism, chiar și în lipsa unor manifestări simptomatice. Orice boală a organelor interne are răspunsuri profunde la nivel digestiv. Tensiunile psihice, insomniile, oboseala cronică, stresul, distrug echilibrul intern şi perturbă, inițial, procesul digestiei. Astfel se regăsesc manifestări precum: scăderea sau amplificarea apetitului, accelerarea sau încetinirea digestiei, tranzitul accelerat sau constipaţia, balonarea şi durerile convulsive.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU


JOI, 6 decembrie

PERSONALITATEA INFLUENȚEAZĂ SĂNĂTATEA

  • Invitat: dr. CRISTIAN RACHITAN, naturopat SUA

”Tot ce dai și oricui, nu aștepta nicio răsplată. Căci, de fapt, iți dai ție însuți.” , ne îndeamnă doctorul Cristian Răchitan. Să alegem calea de a atrage energia pozitivă a universului în care trăim. Natura ne-a arătat că orice vibrație care se transmite în spațiu este absorbită și că orice energie se transformă. Lumina și sunetul sunt vibrații pe care și noi, oamenii, le emitem în jurul nostru și sunt primite de mediul înconjurător. Orice modificare negativă apărută pe căile de manifestare energetică celulară duce la apariția unei boli. ”Energia transferată în timpul îmbrățișării unei persoane iubite relaxează mintea și o însănătoșește.”, declară invitatul special al ediției sosit, din America.

Moderator: ANA MARIA GHIUR


Jurnalist tv Delia Logofătu

Realizator tv Cristina Anton

Producător tv Monica Ancuța

*****

Partenerii emisiunii

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului, Virgil Măgureanu la Dosar România (II)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

Producător Ionela Gogoţ Studioul teritorial Timişoara

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri