loader
Foto

„Stare de fapt” cu Oana Pellea, sâmbătă la TVR Internațional

Un film realizat în urmă cu peste 25 de ani despre zilele Revoluţiei din 1989 – „Stare de fapt” de Stere Gulea – a fost programat la TVR Internaţional sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 23:10.

 

Filmul românesc la TVRi

„Stare de fapt” a fost recompensat cu şase premii UCIN în 1996 şi a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1997.

„Dacă de la acest film omul nu pleacă cu o lovitură în stomac, atunci l-am făcut degeaba”, spunea regizorul Stere Gulea citat de Călin Căliman în „Istoria filmului românesc (1897-2000)” (Ed. Fundației Culturale Române, București, 2000).

Pe 21 decembrie 1989, în timpul demonstraţiilor împotriva regimului comunist, Alberta, asistentă medicală, se trezeşte cu un adolescent rănit la uşă. Cu ajutorul iubitului ei, doctor, tânăra îl duce la spital, unde i se dau îngrijirile necesare. A doua zi, însă, băiatul apare la morgă, împuşcat în cap. Alberta şi prietenul ei sunt presaţi de Securitate să treacă povestea sub tăcere, dar tânăra asistentă refuză, declanşând un şir cumplit de ameninţări şi violenţe cărora va trebui să le ţină piept.

(w882)Oana Pellea a obținut mai multe premii internaționale pentru rolul ei din „Stare de fapt”: Premiul „The Golden Plate” la Festivalul Filmului Politic „Cinema e Storia” de la San Marino,  Premiul orașului Geneva - Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film de la Geneva,  Premiul pentru rolul principal feminin, acordat de Festivalul Internațional de Film „Vulturul de Aur” de la Batumi, Georgia. Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile a obținut Premiul Pro Victoria pentru imaginea filmului.

Scenariul filmului „Stare de fapt” a fost scris de regizorul Stere Gulea și romancierul Eugen Uricaru. Pornea de la un fapt real mediatizat în primele luni ale anului 1990: condamnarea, pe nedrept, a unei asistente medicale pentru furt de medicamente.

Actorii distribuiţi aici de Stere Gulea sunt Oana Pellea, Luminiţa Gheorghiu, Mara Grigore, Adrian Titieni, Dan Condurache, Răzvan Vasilescu.

Tudor Caranfil critica rece filmul, în  „Dicționarul universal de filme” (Ed. Litera Internațional, București, 2008): „Ingenios gândit, filmul dezamăgește la nivel profesional, prin neglijență și abundența inadvertențelor. Personaje schematice, tipizate ca în istoriile cu uteciști de odinioară – eroi pe fruntea cărora scrie, previzibil, ce hram poartă fiecare – populează secvențe conduse cu evidentă lehamite.”

***

Filmul poate fi urmărit online pe TVR+.

 

22:20 1989 Decembrie rosu

* Editie speciala-35 de ani de la Revolutie

Participanti: Răzvan Butaru, Cornel Mihalache, Bogdan Ficeac, Mihai Tatulici, Răzvan Belciuganu.

Realizator si producător Răzvan Butaru

0:00 Jurnal Cultural

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru, Nadine Vlădescu

Producător Anca Lăzărescu

 
TVR a transmis celor doi candidaţi două variante de format pentru ediţia specială „Preşedinte pentru România 2024”

Televiziunea Publică solicită candidaţilor la alegerile prezidenţiale Elena Lasconi şi Călin Georgescu să comunice în cursul zilei de astăzi, 4 ...

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

 

#tvri