loader
Foto

Galerie foto

SMURD “Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare”

Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a fost invitat în emisiunea “Un doctor pentru dumneavoastră” - miercuri, 20 noiembrie.

 

Cristina Timuș

Ediţia emisiunii din 20 noiembrie este disponibilă pe TVR +

În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgenţă care funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesară la locul unde se afla pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistenţe medicale de urgenţă calificate. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă. La această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, transportul pacientului urmând să se facă cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă. În anul 1991, SMUR a primit prima ambulanţă de reanimare sub forma unei donaţii din Germania. Această ambulanţă urma să uşureze şi în acelaşi timp să ridice nivelul îngrijirii pacientului în prespital.

În 1992, Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare a continuat să se dezvolte, concentrându-se asupra pregătirii personalului care era aproape în totalitate voluntar şi asupra creării unor relaţii internaţionale cu servicii din diferite ţări. Primele ţări cu care s-a realizat o colaborare de lunga durată, încă din 1992, au fost Marea Britanie şi Norvegia. În anul 1993 a funcţionat acordând asistenţă de urgenţă în faza prespitalicească, o dezvoltare de mare anvergură a avut loc în luna mai, cu sprijinul colegilor de la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Regal din Edinburgh. Dezvoltare a constat în crearea camerei de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş în vederea continuării îngrijirii pacienţilor în stare gravă aduşi de SMUR sau sosiţi cu alte mijloace la spital.

Din anul 1993, Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

În 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveşte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD. Dispeceratul este finanţat de Primaria Municipiului Târgu Mureş împreună cu alte primării din judeţ şi cu Jandarmeria Română.

Sursa: smurd.ro

***

Mai multe detalii aflaţi miercuri, 20 noiembrie, din emisiunea “Un doctor pentru dumneavoastră”, de la TVR Internaţional şi TVR +, începând cu ora 18:00, chiar de la Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi dr. Bogdan Opriţa, şef departament SMURD Bucureşti.

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri