Sistemul digestiv în perioada sărbătorilor
joi, 30 decembrie 2021
"Un doctor pentru dumneavoastră" vă propune să revedeți, în perioada 3 - 6 ianuarie, o serie de ediții cu subiecte de actualitate. De luni până joi, de la ora 19:00, la TVR Internațional și online pe TVR+.

3 Ianuarie

Influenţa sistemului imunitar în afecţiunile pielii

Invitat: dr. Dorin Munteanu, medic primar dermatologie–alergologie

(w640) 665

Sistemul imunitar ne apară de orice atac venit din exterior; la fel şi pielea, cel mai mare organ al corpului. Dermatita seboreică, vitiligo, psoriazis, boala lupus sunt doar câteva dintre afecţiunile dermatologice a căror dezvoltare este influenţată de un sistem imunitar deficitar.

Feţele diferite ale reumatismului

Invitat: conf. dr. Daniela Opriș - Belinski, medic primar medicină internă și reumatologie, Spitalul Clinic ”Sfânta Maria”

(w640) ttt

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecțiunile reumatice reprezintă cea mai frecventă boală la adulți. Există peste 200 de afecțiuni în această categorie, dintre care amintim reumatismul infecțios, poliartrita reumatismală, artroza, artrita și lista continuă. Ca urmare a predispozițiilor și infecțiilor netratate, în România există milioane de oameni cu suferinţe reumatismale iar numărul lor este în continuă creștere.

(w640) t

*Dicţionar medical: Recuperarea după bolile pulmonare – moft sau necesitate? - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

Infecţiile respiratorii cauzate de virusuri gripale sau de COVID-19 provoacă un răspuns inflamator la nivelul căilor respiratorii şi plămânilor. După infecţie, în funcţie de severitatea bolii, timpul de recuperare variază. O formă severă de pneumonie cauzată de gripă sau de coronavirus va determina leziuni mai importante la nivelul plămânilor şi revenirea completă e posibil să dureze câteva luni.

4 Ianuarie

Sistemul digestiv în perioada sărbătorilor

Invitat: prof. dr. Mircea Diculescu, Şef Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni

(w640) prof dicul

În intestine sunt miliarde de bacterii care formează microbiomul. Un microbiom sănătos construiește un sistem imunitar puternic care ar putea ajuta la înfrângerea SARS-CoV-2 și nu numai. Microbiomul intestinal se poate îmbunătăți cu o dietă adecvată pentru a evoca un răspuns imun puternic pentru toți agenții patogeni. O ediție din care aflăm ce se întâmplă cu sistemul nostru digestiv atunci când facem excese și la ce riscuri ne expunem.

Restaurări dentare sub microscop

Invitat: dr. Ada Epistatu, medic primar stomatolog, doctor în estetică dentară, competență în implantologie orală

(w640) dr. Ada E

Atunci când vine vorba despre zâmbetul nostru, medicul stomatolog joacă un rol important. De câțiva ani, stomatologia modernă se poate mândri cu restaurări dentare sub microscop. Microscopul operator a fost introdus în domeniul stomatologic la începutul anilor 1990 și de atunci a revoluționat endodonția şi nu numai. Cu ajutorul lui s-a redus considerabil numărul extracţiilor dentare.

(w640) dr. Ada E

*Dicţionar medical: Sindromul burn-out, sindromul epuizării profesionale - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

În ultimul timp, în contextul pandemiei COVID-19, la stresul zilnic, s-a adăugat şi anxietatea cauzată de coronavirus. În cazul persoanelor care lucrează acasă apare şi izolarea socială. Toate activităţile (serviciul, mişcarea, relaxarea) au loc în acelaşi spaţiu, ceea ce a dus la creşterea alarmantă a sindromului burn-out la niveluri record.

(w640) doctor

5 Ianuarie

Managementul hepatitelor în perioada COVID-19

Invitat: conf. dr. Anca Streinu Cercel, UMF Carol Davila, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”prof. dr. Matei Balș”

(w640) y6

Vorbim despre tipuri de hepatite şi tratamente în afecțiunile hepatice adaptate la perioada pandemiei, în mod special despre hepatita tip B şi afectarea dată de SARS-CoV-2. La nivel global, hepatita cu virus C este o problemă de sănătate publică. În primele etape ale bolii, nu sunt dureri sau simptome vizibile. Infecțiile hepatice pot fi ținute la distanță printr-o bună educație a igienei corpului, mai ales a mâinilor. Necesitatea prevenției este cu atât mai mare cu cât tulpinile virale au căpătat rezistență și s-au adaptat la noile condiții, provocând boli grave, până la cancere ale ficatului. În aceste cazuri, descoperirea afecţiunii şi aplicarea tratamentului, în timp util, au o importanţă vitală.

Antrenarea comunităților de români dincolo de granițe

Din Spania: Oana Stoianovici, antrenor transformațional

(w640) 66

*Dicţionar medical: Pneumoniile virale şi bacteriene - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

De cele mai multe ori, pneumonia este cauzată de diverse bacterii sau virusuri și, foarte rar, de fungi. Prevenția cazurilor de pneumonie (bacteriană sau virală) este posibilă prin vaccinare: vaccinul pneumococic, vaccinul antigripal și cel împotriva COVID-19.

6 Ianuarie

Recuperarea şi balneologia în era Covid

Invitați: dr. Cristina Daia, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie; dr. Liliana Elena Stanciu, șef Secția Recuperare, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol; prof. dr. Gelu Onose, șef Clinica Recuperare Neuro-Musculară, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”

(w640) 22p

Recuperarea post COVID-19 este un deziderat al perioadei pandemice pe care o traversăm. Fizioterapia şi kinetoterapia sunt mijloace importante care favorizează revenirea fostului bolnav COVID-19 la parametrii inţiali biologici, revenire cu atît mai dificilă cu cât pacientul a traversat o formă medie sau severă de boală. În perioada de refacere post COVID-19, factorul fizic terapeutic natural şi climatic oferit de o staţiune balneară poate fi o alegere bună. România este printre primele țări la nivel mondial pe lista zonelor cu potențial balnear superior datorită resurselor extraordinare balneo-climatice: ape minerale, nămoluri, tipuri de bioclimat, etc., utile  în prevenţia dar şi tratamentul a multiple patologii cum ar fi: boli cardio-vasculare, respiratorii, metabolice, neurologice, patologie osteoarticulară și lista continuă.

(w640) 3k

O treime dintre izvoarele de ape minerale din Europa se găsesc pe teritoriu românesc. Specialiştii noștri propun o viziune integrativă, ne informează cum putem  beneficia de diferite proceduri și tehnici de recuperare. Ne recomandă tuturor modalităţi de prevenție a diverselor afecțiuni - prin cure profilactice şi ne familiarizează cu indicaţiile teraputice ale curelor balneare, în funcţie de profilul de vârstă şi de patologia fiecăruia. Un sejur într-o stațiune balneară, poate ajuta la eliminarea sau prevenirea efectelor nocive ale stresului cotidian, cu respectarea tuturor normelor de protecţie epidemiologică.

(w640) 88u

Moderator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv Dan Cadar

Producător tv Monica Ancuța

Foto credit Monica Ancuța

***

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal *Ştiri (I) Prezinta Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Aimee D`Albon Transmisiune directă *Sport (montaj TVRi)
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 08:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal *Ştiri (II) Prezinta Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Aimee D`Albon Transmisiune directă *Sport (montaj TVRi)
 • 08:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica
 • 09:00
  Telematinal
  *Partea a III-a Jurnalist Anatol Fornea Moderatori: Victoria Sakharova şi Sandu Scobioala Producător Nicoleta Toacă
 • 09:55
  Memoria zilei
  Producător Laurenţiu Năstase
 • 10:00
  Agrostrategia
 • 10:30
  Fermierii României
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *Impactul pandemiei în bolile endocrine Invitată: dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale Sistemul endocrin este sub controlul creierului. Efectele negative dominante în timpul pandemiei și-au pus amprenta asupra patologiei endocrine. *Autismul, lumea enigmatică de lângă noi Invitată: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului Vorbim despre autism și izolarea socială. Aflăm cum învingem tulburarea de spectru autist cu ajutorul terapiilor psihocomportamentale care au succes în recuperare. În concluzie, cu răbdare şi susţinere, autismul poate fi controlat. Moderator Măriuca Mihăilescu Jurnalişti: Dan Cadar şi Lucian Băbeanu Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Investiţi în România!
  *Drumul către digitalizarea României Invitaţi: Dragoş Preda-director general Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Alexandru Panait-expert inovare digitală guvernamentală şi Voicu Oprean-director executiv şi fondator AROBS Transilvania Software Moderator Cristina Leorenţ Documentarist Giorgiana Şuşurincă Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Realizator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr
 • 13:00
  Atelier de sănătate
  O emisiune de tip magazin, pe teme de sănătate și actualitate medicală. În fiecare zi, de luni până vineri, în direct, profesioniști din domeniul medical prezintă informații, recomandări și soluții pentru sănătatea noastră. Reportaje, sfaturi și recomandări practice, demonstrații live, răspunsuri la întrebările adresate de telespectatori completează formatul dinamic al emisiunii. Redactori: Otilia Găinar, Beatrice Cioba, Grigore Vîrsta, Dana Armașu, Dana Deac, Anca Mazilu. Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu. Transmisiune directă
 • 14:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu / Alina Pagu Mihai Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  România… în bucate
  * Tăst Show Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator Doru Ciolacu Realizator Simona Muşuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche (redifuzare)
 • 15:30
  Locuri, oameni şi comori
  *Ep.8-Primele farmacii si tatuaje din Romania. De cand dateaza primele farmacii in Transilvania si ce contineau ele, cum erau tratati bolnavii in secolele 16-17, ce instrumente foloseau spiterii si cit de eficient era praful de mumie egipteana, veti ramine uimiti sa aflati. Primele doua farmacii din tara, cea de la Sibiu si cea de la Cluj, ne-au dezvaluit toate secretele! Tatuajele s-au nascut odata cu omul si cu inclinatia lui spre arta. Au aparut in antichitate si mereu au transmis un mesaj. In Romania, primul care le-a studiat a fost Nicolae Minovici. In acest episod, aflam povestea unor oameni, doar interpretind desenele de pe pielea subiectilor. Producător Emilia Nicolaescu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală *Oamenii mari care au făcut România Mare Ion Lapedatu-Bancherul deschizător de drumuri Creator de instituții financiare în România Mare, ministru de finanțe și guvernator al Băncii Naționale, Ion Lapedatu nu și-a urmat fratele în închisoarea de la Sighet în august 1950. Un grav accident l-a țintuit la pat în ultimele luni de viață, așa că nu mai reprezenta o „amenințare” pentru guvernul comunist. Redactor Doina Teodoru Realizator Lucia Hossu Longin Producător Alexandru Munteanu O coproductie TVR-APTR (redifuzare)
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  *Jurnal de vară Emisiunea „ÎN DIRECT CU VIAȚA” este construită ca o agendă a celor mai interesante evenimente (culturale, sportive, educative etc.) și a fost gândită cu scopul de a-i ajuta pe telespectatori să evadeze din agitația cotidiană, să se bucure de vacanță și de timpul liber pe care îl au la dispoziție. Informațiile ce vor fi prezentate în emisiune vor fi desprinse din realitatea proximă. Sunt acele lucruri pe care fiecare dintre noi le întâlnește în viața de zi de cu zi, însă nu mai are timpul necesar pentru a le acorda atenția cuvenită: subiecte interesante, dar dezbătute cu umor și cu non-conformism. Pentru că va fi difuzată în perioada vacanței de vară, abordarea subiectelor va fi într-o manieră lejeră, flexibilă, dorindu-ne să oferim publicului o alternativă de petrecere a timpului liber în perioada estivală. Tineri sau vârstnici, vedete sau oameni obișnuiți, fiecare dintre noi dorește să afle tot ceea ce este “trendy, fancy, funky, crazy, cool” în lumea din jur. De aceea, temele și rubricile din emisiune vor acoperi domenii vaste de interes, încercând să trezească interesul publicului: *Interviuri cu artiști, designeri vestimentari, arhitecți, stiliști, vedete *Reportaje despre: noutăți hi-tech, tunning auto, amenajări interioare, idei de vacanță, modalități de petrecere a timpului liber, sport extrem etc. *„În direct cu viața”-propunere pentru emisiune estivală zilnică Pagina 3 / 3 *Muzică ”live” *Tendințe deco sau vestimentare *Stiluri de vedetă *Trenduri în shopping *Idei de călătorii *Propuneri de rețete culinare delicioase și ușor de făcut Producători: Daniel Paraschiv şi Virginia Stoian Transmisiune directă
 • 17:50
  Secolul 22
  Realizator Bogdana Pascal
 • 17:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Printre cuvinte
  Printre cuvinte este o rubrică de câteva minute despre utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor limbii române Realizator Ana Crețu Producător Grigore Cazacu
 • 19:00
  Educaţie la înaltime
  Jurnalist: Bernard Tatomir Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun Înregistrare
 • 22:00
  Nocturne
  Moderator şi realizator Marina Constantinescu Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu (redifuzare)
 • 23:00
  Dincolo de alb şi negru
  Moderator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 23:50
  Memoria zilei
  Producător Laurenţiu Năstase
 • 23:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 00:00
  Eu pot
  Prezinta Anca Mazilu Realizator si producator Anca Mazilu (redifuzare)
 • 01:00
  În direct cu viaţa
  *Jurnal de vară Producători: Daniel Paraschiv şi Virginia Stoian
 • 01:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica
 • 02:00
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun
 • 05:00
  Omul si timpul
  Realizator Rafael Udriste
 • 05:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica