loader
Foto

Sistemul digestiv în perioada sărbătorilor

"Un doctor pentru dumneavoastră" vă propune să revedeți, în perioada 3 - 6 ianuarie, o serie de ediții cu subiecte de actualitate. De luni până joi, de la ora 19:00, la TVR Internațional și online pe TVR+.

 

Măriuca Mihăilescu

3 Ianuarie

Influenţa sistemului imunitar în afecţiunile pielii

Invitat: dr. Dorin Munteanu, medic primar dermatologie–alergologie

(w882) 665

Sistemul imunitar ne apară de orice atac venit din exterior; la fel şi pielea, cel mai mare organ al corpului. Dermatita seboreică, vitiligo, psoriazis, boala lupus sunt doar câteva dintre afecţiunile dermatologice a căror dezvoltare este influenţată de un sistem imunitar deficitar.

Feţele diferite ale reumatismului

Invitat: conf. dr. Daniela Opriș - Belinski, medic primar medicină internă și reumatologie, Spitalul Clinic ”Sfânta Maria”

(w882) ttt

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecțiunile reumatice reprezintă cea mai frecventă boală la adulți. Există peste 200 de afecțiuni în această categorie, dintre care amintim reumatismul infecțios, poliartrita reumatismală, artroza, artrita și lista continuă. Ca urmare a predispozițiilor și infecțiilor netratate, în România există milioane de oameni cu suferinţe reumatismale iar numărul lor este în continuă creștere.

(w882) t

*Dicţionar medical: Recuperarea după bolile pulmonare – moft sau necesitate? - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

Infecţiile respiratorii cauzate de virusuri gripale sau de COVID-19 provoacă un răspuns inflamator la nivelul căilor respiratorii şi plămânilor. După infecţie, în funcţie de severitatea bolii, timpul de recuperare variază. O formă severă de pneumonie cauzată de gripă sau de coronavirus va determina leziuni mai importante la nivelul plămânilor şi revenirea completă e posibil să dureze câteva luni.

4 Ianuarie

Sistemul digestiv în perioada sărbătorilor

Invitat: prof. dr. Mircea Diculescu, Şef Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni

(w882) prof dicul

În intestine sunt miliarde de bacterii care formează microbiomul. Un microbiom sănătos construiește un sistem imunitar puternic care ar putea ajuta la înfrângerea SARS-CoV-2 și nu numai. Microbiomul intestinal se poate îmbunătăți cu o dietă adecvată pentru a evoca un răspuns imun puternic pentru toți agenții patogeni. O ediție din care aflăm ce se întâmplă cu sistemul nostru digestiv atunci când facem excese și la ce riscuri ne expunem.

Restaurări dentare sub microscop

Invitat: dr. Ada Epistatu, medic primar stomatolog, doctor în estetică dentară, competență în implantologie orală

(w882) dr. Ada E

Atunci când vine vorba despre zâmbetul nostru, medicul stomatolog joacă un rol important. De câțiva ani, stomatologia modernă se poate mândri cu restaurări dentare sub microscop. Microscopul operator a fost introdus în domeniul stomatologic la începutul anilor 1990 și de atunci a revoluționat endodonția şi nu numai. Cu ajutorul lui s-a redus considerabil numărul extracţiilor dentare.

(w882) dr. Ada E

*Dicţionar medical: Sindromul burn-out, sindromul epuizării profesionale - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

În ultimul timp, în contextul pandemiei COVID-19, la stresul zilnic, s-a adăugat şi anxietatea cauzată de coronavirus. În cazul persoanelor care lucrează acasă apare şi izolarea socială. Toate activităţile (serviciul, mişcarea, relaxarea) au loc în acelaşi spaţiu, ceea ce a dus la creşterea alarmantă a sindromului burn-out la niveluri record.

(w882) doctor

5 Ianuarie

Managementul hepatitelor în perioada COVID-19

Invitat: conf. dr. Anca Streinu Cercel, UMF Carol Davila, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”prof. dr. Matei Balș”

(w882) y6

Vorbim despre tipuri de hepatite şi tratamente în afecțiunile hepatice adaptate la perioada pandemiei, în mod special despre hepatita tip B şi afectarea dată de SARS-CoV-2. La nivel global, hepatita cu virus C este o problemă de sănătate publică. În primele etape ale bolii, nu sunt dureri sau simptome vizibile. Infecțiile hepatice pot fi ținute la distanță printr-o bună educație a igienei corpului, mai ales a mâinilor. Necesitatea prevenției este cu atât mai mare cu cât tulpinile virale au căpătat rezistență și s-au adaptat la noile condiții, provocând boli grave, până la cancere ale ficatului. În aceste cazuri, descoperirea afecţiunii şi aplicarea tratamentului, în timp util, au o importanţă vitală.

Antrenarea comunităților de români dincolo de granițe

Din Spania: Oana Stoianovici, antrenor transformațional

(w882) 66

*Dicţionar medical: Pneumoniile virale şi bacteriene - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu

De cele mai multe ori, pneumonia este cauzată de diverse bacterii sau virusuri și, foarte rar, de fungi. Prevenția cazurilor de pneumonie (bacteriană sau virală) este posibilă prin vaccinare: vaccinul pneumococic, vaccinul antigripal și cel împotriva COVID-19.

6 Ianuarie

Recuperarea şi balneologia în era Covid

Invitați: dr. Cristina Daia, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie; dr. Liliana Elena Stanciu, șef Secția Recuperare, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol; prof. dr. Gelu Onose, șef Clinica Recuperare Neuro-Musculară, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”

(w882) 22p

Recuperarea post COVID-19 este un deziderat al perioadei pandemice pe care o traversăm. Fizioterapia şi kinetoterapia sunt mijloace importante care favorizează revenirea fostului bolnav COVID-19 la parametrii inţiali biologici, revenire cu atît mai dificilă cu cât pacientul a traversat o formă medie sau severă de boală. În perioada de refacere post COVID-19, factorul fizic terapeutic natural şi climatic oferit de o staţiune balneară poate fi o alegere bună. România este printre primele țări la nivel mondial pe lista zonelor cu potențial balnear superior datorită resurselor extraordinare balneo-climatice: ape minerale, nămoluri, tipuri de bioclimat, etc., utile  în prevenţia dar şi tratamentul a multiple patologii cum ar fi: boli cardio-vasculare, respiratorii, metabolice, neurologice, patologie osteoarticulară și lista continuă.

(w882) 3k

O treime dintre izvoarele de ape minerale din Europa se găsesc pe teritoriu românesc. Specialiştii noștri propun o viziune integrativă, ne informează cum putem  beneficia de diferite proceduri și tehnici de recuperare. Ne recomandă tuturor modalităţi de prevenție a diverselor afecțiuni - prin cure profilactice şi ne familiarizează cu indicaţiile teraputice ale curelor balneare, în funcţie de profilul de vârstă şi de patologia fiecăruia. Un sejur într-o stațiune balneară, poate ajuta la eliminarea sau prevenirea efectelor nocive ale stresului cotidian, cu respectarea tuturor normelor de protecţie epidemiologică.

(w882) 88u

Moderator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv Dan Cadar

Producător tv Monica Ancuța

Foto credit Monica Ancuța

***

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

19:30 Prezenţe româneşti

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(redifuzare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri