loader
Foto

Seri Cristian Mungiu la TVR Internaţional, în weekendul de final de Cannes

TVR Internaţional difuzează două filme realizate de Cristian Mungiu - „Occident” şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” – pe 21 şi 22 mai, în serile când la Cannes se încheie a 69-a ediţie a celebrului festival de film.

 

Occident

Sâmbătă, 21 mai, ora 21:50

(w882) Occident,

„Occident” a fost realizat de Cristian Mungiu în 2002, fiind primul său lungmetraj, după o serie de scurtmetraje şi după ce fusese regizor secund la „Trenul vieţii”, filmul din 1998 al lui Radu Mihăileanu.

Cristian Mungiu a semnat atât regia, cât şi scenariul acestui film care vorbeşte despre mirajul plecării în Vest şi al vieţii visate pe tărâm occidental, cu dorinţele şi frustrările lăsate în urmă. Comedia a avut premiera cu cinci ani înainte ca România să devină membră a Uniunii Europene.

Filmul are trei „capitole”, iar personajele ajung să străbată toate cele trei poveşti.

În distribuţie îi puteţi vedea pe Alexandru Papadopol, Dorel Vişan, Tania Popa, Coca Bloos, Valeriu Andriuţă, Anca Androne, Tora Vasilescu.

(w882) Occident,

Comedia a rulat la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. A fost recompensată în ţară cu Premiile UCIN pentru regie, scenariu, imagine (Vivi Drăgan Vasile), interpretare masculină (Alexandru Papadopol) şi interpretare feminină rol secundar (Coca Bloos); la Festivalul de la Salonic a luat Premiul Publicului, la Festivalul filmului de dragoste de la Mons a primit Marele Premiu, iar la TIFF (Transilvania International film Festival) a luat Premiul pentru cel mai bun film.

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

Duminică, 22 mai, ora 22:00

(w882) 4 luni 3 s

Filmul despre care se scrie elogios de aproape un deceniu este un recital, sensibil şi pe mai multe voci, despre prietenie în momente de criză.

Pretextul scenariului, care omagiază prietenia şi sacrificiul, porneşte de la instantanee ale vieţii în comunismul românesc, ani în care o sarcină neplanificată şi un avort traumatizant legau şi dezlegau relaţii umane. Personajele negative câştigă tonuri concesive de gri, prin nuanţele pe care vieţile le iau din cauza contextului general. De aici complexitatea rolului interpretat de Vlad Ivanov.

Scenariul nu iartă, dar nici nu acuză. Tonul natural şi dramatismul din evoluţia subiectului principal au făcut din pelicula lui Cristian Mungiu un film de referinţă al cinematografiei contemporane, indiferent de meridianul unde se află spectatorul.

Filmul a marcat conştiinţa publică – dacă ar fi să aducem în sprijinul acestei afirmaţii numai jocurile de cuvinte din titluri de presă ori de literatură,  inspirate de titlul ales de Mungiu.

Rolurile din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” le-au fost îndredinţate de Cristian Mungiu actorilor Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminiţa Gheorghiu, Adi Carauleanu.

Dintre cele peste 30 de premii şi peste 50 de nominalizări, care au confirmat forţa şi naturaleţea modului în care subiectul a fost redat de echipa coordonată de Mungiu, vă reamintim: nominalizarea pentru Globul de Aur la categoria cel mai bun film străin; evident, strălucitoarele şi trâvnitele trofee de la Cannes - Palme d'or şi Premiul FIPRESCI; cel mai bun film şi cel mai bun regizor la Premiile Academiei Europene de Film (la ediţia din 2007 care s-a desfăşurat la Berlin a mai fost premiată Helen Mirren, cea mai bună actriţă, pentru rolul din „The Queen”); cel mai bun film european la Premiile Goya; premiul FIPRESCI pentru cele mai bune actriţe, Anamaria Marinca şi Laura Vasiliu, la festivalul de la Palm Springs; premiul FIPRESCI pentru filmul anului la festivalul de la San Sebastian, precum şi trofee la festivalurile din Stockholm, Toronto, Vancouver sau Sofia.

(w882) Cristian M

Foto: IMDb

23:00 Discover Romania

Producător Diana Ilica

23:10 Teatru TV

*Ciuta de Victor Ion Popa

Premiera 17.11.1970

In distributie: Maraiana Mihut, Eugenia Badulescu, Ninetta Gusti, Fory Etterle, Ion Besoiu, Stefan Mihailescu-Braila, Emil Hossu, Mirela Petrescu

Scenografia Doina Levinta

Regia Geo Saizescu

Acţiunea piesei e plasată într-un orăşel de provincie de la începutul secolului XX, unde trăiesc oameni liniştiţi şi cinstiţi, precum cei din familia doctorului Micu, şi unde viaţa se desfăşoară după nişte principii morale solide, ce dăinuie de generaţii. Dar, cum societatea românească a fost mereu nevoită să treacă prin transformări în urma unor schimbări de regim economic sau politic, viaţa tihnită a orăşelului se schimbă când apar afaceriştii orgolioşi şi agresivi, care cred că pot cumpăra orice cu bani, inclusiv suflete.

Redactor George Mladen

 
Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

publicat: duminică, 19 mai 2024

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 am avut întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian l-a avut invitat pe Cassian Maria ...

Film românesc la TVRi:

Dramă, inspirată din nuvelele "Moartea înghiţitorului de săbii", "Revoltă în port" de Alexandru Sahia şi din schiţa "Vine doamna şi domnul ...

 

#tvri