loader
Foto

Sărbătorim arta, cultura și ecoturismul la „Corespondent TVRi”

Joi, 9 aprilie, de la ora 22.00, am admirat imaginea României, așa cum este văzută de unul dintre cei mai talentaţi fotografi romani și aflăm cu câtă pasiune a ales un multiplu campion olimpic să îşi promoveze ţinuturile natale.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Tot în cadrul ediției de la TVR Internațional am descoperit și care sunt cele mai noi performanțe ale singurului teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România. Nume de marcă au venit în studioul emisiunii, printre care Ivan Patzaichin și Nicholas Simion, dar și Sorin Onișor și Mihai Mălaimare.

Sorin Onișor a fost desemnat, în 2010, „Fotograful anului” de către Asociația Artiștilor Fotografi din România (AAFR) și are la activ peste 20 de expoziții personale de fotografie și mai mult de 40 de expoziții colective. A primit numeroase distincții la diverse concursuri de fotografie, fiind supranumit “fotograful satului românesc”. Tot el este inițiatorul mișcării ”Marea Hoinăreală”.

(w882) Sorin OniÅ

Teatrul Masca singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România, aniversează în această perioadă 25 de ani de la înfiinţare. Având o trupă tânără de actori profesionişti, Teatrul Masca şi-a construit în cei 25 de ani de la înfiinţare o reputaţie prestigioasă participând la numeroase turnee în ţară, cât şi peste hotare. Recent, a înregistrat încă un succes notabil la sărbătoarea francofoniei de la Lisabona, unde a participat cu două reprezentaţii cu piesa „Pierrot Lunaire”. Invitat: Mihai Malaimare, directorul Teatrului „Masca”

(w882) Mihai Măl

Începând din această lună, cultura românească  este prezentă şi vizibilă în mod constant în cel mai vizitat cartier al Lisabonei, Alfama. Asta pentru că Institutul Cultural Român din Lisabona şi-a inaugurat noul sediu, aflat în vecinătatea Marii Catedrale Patriarhale  a Lisabonei, unul dintre  cele mai vechi monumente de artă religioasă din Portugalia. Prin telefon ne dă detalii Lilian Zamfiroiu, preşedinte al Institutului Cultural Român.

(w882) Lilian Zam

Un grup de români din Londra, specializaţi în cinematografie, media şi comunicare, strânge fonduri pentru un documentar intitulat "13 Shades of Romanians", al cărui scop este acela de a prezenta, într-o manieră obiectivă şi cinematografică poveştile a 13 români stabiliţi în Marea Britanie. Detalii despre această iniţiativă ne oferă fraţii Anda şi Dragoş Teglas, producătoarea şi regizorul filmului.

(w882) Anda Tegla

(w882) DragoÅŸ Te

Rowmania este un program de promovare a mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle, care promovează de câţiva ani ecoturismul în România, la nivel naţional şi internaţional. Programul a fost lansat de Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23", asociaţie care şi-a lansat, de curând, prima filială internaţională, la Quebec, în Canada. Invitaţi în studio sunt multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin, Teodor Frolu, vicepreşedinte al Asociaţiei Ivan Patzaichin Mila 23 şi Lizabel Nițoi, președinta Asociației Româno-Canadiene pentru Protecția Deltei Dunării din  Quebec.

(w882) Ivan Patza

(w882) Teodor Fro

A fost declarat un virtuoz al improvizaţiei. Saxofonistul şi compozitorul de jazz Nicholas Simion a primit de la Radiodifuziunea vest-germană WDR3 premiul pentru Jazz, secţiunea improvizaţie, ediţia 2015. Uniunea Compozitorilor din România i-a acordat, de asemenea, un premiu pentru compoziţie jazz. Despre concertele din România şi despre cele mai noi albume ale sale ne vorbeşte, muzicianul Nicholas Simion.

(w882) Nicholas S

Producător: Liliana Văduva

Moderator: Corina Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri