În ediţia din această săptămână, la “Corespondent TVRi” am aflat cât de frumoasă este primăvara românească la Bruxelles, atunci când se întâlnesc oameni entuziaşti şi dornici să-şi promoveze valorile naţionale. Joi, 30 aprilie, de la ora 22.00.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+
În plus, am vorbit şi despre un festival cultural artistic şi teologic născut la Paris -"Din dragoste pentru frumos", despre artişti români din diaspora care expun la galeria Dialog din Bucureşti şi despre poziţia României pe harta culturală a oraşului Stockholm. Am făcut cunoştinţă, de asemenea, cu o româncă din Spania, care a ales să promoveze, pe cont propriu, România, ca destinaţie turistică.
"Din dragoste pentru frumos" este titlul unui festival, care a debutat, în 2011, şi se pregăteşte să devină o tradiţie în viaţa diasporei româneşti . Este vorba despre un eveniment cultural şi teologic, iniţiat de Sectorul cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională.
Festivalul se află la a cincea sa ediţie și se va desfășura în acest an în oraşele Paris şi Bruxelles, în perioada 13-17 mai. 6 conferințe, 5 concerte, 2 expoziții, 1 piesă de teatru, 1 proiecție de film, 1 proiecție imagini și o seară de poezie alcătuiesc programul festivalului de anul acesta, despre care povestim împreună cu Grigore Leşe, artist, doctor în muzică, profesor de etnomuzicologie şi unul dintre invitaţii de onoare ai Festivalului. Alături de noi, prin telefon, s-a aflat şi unul dintre pilonii de bază ai festivalului, Părintele Emilian Marinescu, consilier cultural Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională.
Primăvara românească la Bruxelles este un proiect iniţiat de Casa de cultură belgo-română ARTHIS, asociaţie despre care am mai vorbit în această emisiune, condusă de o familie de români entuziaşti preocupaţi de promovarea valorilor noastre naţionale şi tradiţionale.
La sfârşitul săptămânii trecute, ARTHIS a oferit publicului larg, trei zile dedicate culturii şi tradiţiilor româneşti, bogăţiei patrimoniului şi promovării imaginii României ca ţară membră a Uniunii Europene. A fost o ediţie anivesară, cu ocazia căreia a fost semnat si parteneriatul de colaborare dintre ARTHIS şi TVRi. Despre toate acestea am vorbit cu Cristina Leorenţ, director TVR i, şi Liviu Hopârtean, preşedintele casei de cultură ARTHIS.
Artişti români din diaspora este un proiect iniţiat de Ruxandra Garofeanu, curator al Galeriei Dialog din Bucureşti, galerie ce aniversează, în acest an, un deceniu de activitate. În cadrul acestui proiect, la parterul Primăriei Sectorului 2 din Capitală acolo unde funcţionează Galeria Dialog, poate fi vizitată începând cu 21 aprilie o expoziţie inedită, prin faptul că reuneşte, în acelaşi spaţiu generos, sculpturile artistului plastic Slavu - plecat de mai bine de trei decenii în Franţa -, aflate într-un „dialog” al culorilor cu lucrările pictoriţei Miruna Budişteanu. Salutăm prezenţa în studioul TVR i a lui Gregoire Stanislav Slavu şi a Alexandrei Slavu.
Călătoriţi în România este un proiect online de promovare a destinaţiilor turistice din ţara noastră. Nimic deosebit doar că este vorba despre o pagină web din Spania destinată în primul rândul spaniolilor. Iniţiativa îi aparţine Alinei Sasu, o româncă din Zaragoza.
Teatre, muzee, galerii şi centre culturale din capitala Suediei şi-au deschis porţile în seara zilei de 25 aprilie pentru a prezenta publicului o mostră a activităţii lor de peste an. Noptea Culturală a oraşului Stockholm reuneşte anual peste 100 de operatori culturali, iar Institutul Cultural Român din capitala suedeză a participat pentru a cincea oară la eveniment. Despre programul acestei ediţii şi despre experimentul cultural propus de România în acest an am vorbit cu Eva Leonte, director adjunct al ICR Stockholm.
Producător: Liliana Văduva
Moderator: Corina Dobre
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.