loader
Foto

Sănătatea şi bolile civilizaţiei

De luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, „Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii utile pentru un stil de viaţă sănătos. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!  

 

Sorin Sîrbov
Irninis Miricioiu
Ana Maria Ghiur
Lorena Mazăre

Luni, 29 mai

Partea I - Ce trebuie să ştim despre reumatism?

Invitată: dr. Daniela Opriş - medic primar reumatologie şi medicină internă

Încă din cele mai vechi timpuri, omenirea s-a confruntat cu bolile reumatismale, începând cu cele infecţioase până la cele degenerative. Există peste 100 de afecţiuni care se regăsesc sub termenul de reumatism.

Reumatismul sau bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice şi dureroase, care afectează oasele, articulaţiile, muşchii, tendoanele şi ligamentele. De asemenea, reumatismul poate afecta şi organele interne, inclusiv inima, rinichii, plămânii sau pielea. Umflarea, roşeaţa, rigiditatea, căldura şi durerea sunt simptome de inflamaţie specifice bolilor reumatice. 

Partea a II-a - Medicina regenerativă

Invitată: dr. Dana Jianu, medic primar chirurgie plastică şi estetică

Medicina regenerativă se bazează pe conceptul de regenerare tisulară după afecţiunile congenitale, traumatice, cu ajutorul resurselor naturale care se găsesc în sânge şi grăsime. Rolul ei este de a ne face să înţelegem cum funcţionează celulele stem şi cum evoluează afecţiunile patologice. Vindecarea organismului prin resurse proprii a reprezentat visul medicinei din cele mai vechi timpuri. Astăzi, aceste celule permit înlocuirea celulelor bolnave sau degradate cu celule noi regenerative.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 30 mai

Partea I - Infecţiile din sfera ORL

Invitată: dr. Daniela Vrânceanu, medic primar otorinolaringologie, şef secţie ORL, Spitalul Universitar Bucureşti

Problemele urechilor, nasului, gâtului sunt cele care ne trimit la orelist, adică la otorino-laringolog. Lipsa barierelor anatomice, distincte între segmentele căilor respiratorii superioare, permite propagarea infecţiilor prin afectarea urechii medii, a laringelui şi chiar a căilor respiratorii inferioare.

Partea a II-a - Implicaţiile anesteziei şi complicaţiile acesteia

Invitat: căpitan dr. Bogdan Petre, medic primar ATI, Spitalul Militar Central „Carol Davila”

Anestezia reprezintă un procedeu medical de diminuare sau de suprimare temporară, completă sau parţială, a sensibilităţii corpului la dureri, realizat prin agenţi fizici sau chimici. Anestezia se foloseşte în proceduri chirurgicale pentru a le permite pacienţilor să suporte o intervenţie chirurgicală fără durere. Este folosită în mai toate actele medicale, fiind adesea un motiv de teamă pentru pacienţi.

Moderator Sorin Sîrbov

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 31 mai

Sănătatea şi bolile civilizaţiei

Invitată: dr. Iulia Maria Belc - medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie

Informatizare, automatizare, globalizare şi alte aspecte la care suntem, se pare, încă insuficient adaptaţi, au făcut din stilul de viaţă modern un pericol în sine. Cum timpul nu stă pe loc şi omenirea merge înainte, nici doctorii nu pierd timpul, ci descriu noi sindroame asociate cu stilul de viaţă actual - maladii rare sau inexistente în urmă cu un veac, dar tot mai răspândite astăzi.

Boli ale vremurilor noi - vederea stricată de computer şi surzenia datorată căştilor sunt câteva din afecţiunile provocate de calculator. Sedentarismul este un însoţitor tot mai frecvent al alimentaţiei nesănătoase şi un duşman din ce în ce mai mare al sănătăţii globale.

Sportul ca hobby practicat excesiv este o altă afecţiune a omului modern. Acesta practică un anumit sport fără a se mai gândi la afecţiunile osoase sau musculare de care poate suferi organismul său.

Moderator Lorena Mazăre

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 1 iunie

Arta de a trăi

Invitată: Alina Stoica, nutriţionist

Copilăria este ultima şansă a părinţilor de a influenţa alegerile alimentare ale copiilor, spune Alina Stoica, nutriţionist. Obiceiurile alimentare adoptate de familie sunt transmise copilului. Educatia nutriţională începe practic încă din primul an de viaţă. Obiceiurile alimentare se formează în familie şi împreună învăţăm. Potrivit foarte multor statistici, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală.

În Uniunea Europeană, 14 milioane de copii sunt supraponderali şi numărul lor creşte anual cu 400.000. Cum ar trebui să arate raţia zilnică a unui şcolar? Cum îi învăţăm pe cei mici să mănânce corect? Şi care sunt cele mai simple reguli pentru o alimentaţie sănătoasă?

Invitată: Adina Moraru, psiholog, psihoterapeut, psiholog clinician şi educaţional, Curs de formare internaţională în Psiho-Oncologie sub egida Patronatului Medicinei Integrative, Universitatea Bucureşti, Universitatea de Medicină din  Italia

„Fiecare om ar trebui să îşi caute echilibrul firesc al vieţii”. Nicolae Iorga spunea: „Pierzi în viaţă ani şi la moarte cerşeşti o clipă”. Cu toţii ne grăbim şi uităm să trăim, fără să ne gândim la ziua de mâine. Viaţa este trecătoare, trebuie să o acceptăm exact aşa cum este, o zi pe care ai pierdut-o nu se mai poate întoarce.

Ne gândim la clipele neplăcute din trecut, regretăm, ne simţim vinovaţi, însă regretul nu mai este de folos, deoarece nu se mai poate schimba nimic. Mereu aşteptăm să ni se întâmple ceva extraordinar, nu ştim să ne bucurăm de lucrurile simple. Mai mult decât atât, arta de a trăi înseamnă să ai o relaţie bună şi cu copilul tău.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

13:00 Omul şi timpul (R)

* Enescu o afacere de stat. Criza rachetelor din Cuba

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri