loader
Foto

Galerie foto

Romulus Cruceanu, vineri la “Lumea şi Noi”

Vineri, 26 februarie, la TVR Internaţional v-aşteaptă o poveste cu muzică electronică via New York: Romulus Cruceanu. De la ora 20:30.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O poveste cu cântec, începută sub auspicii muzicale încă de la şase ani, când a început să studieze vioara. În plin comunism, continuând să ia şi lecţii de pian, visul lui Romulus era să studieze compoziţia. Nu oriunde, ci în America, aşadar o mică utopie adolescentină. Numai că atunci când preşedintele Jimmy Carter a acordat României râvnita clauză a naţiunii celei mai favorizate, Romulus s-a trezit cu aprobarea plecării în Lumea Nouă.

Ajuns la New York în 1980, Romulus Cruceanu a avut şansa să studieze, apoi să şi predea la Queens College – Aaron Copland, în laboratorul lui Robert Moog, inventatorul sintetizatorului. Prin urmare, s-a dedicat muzicii electronice, iar primul dintre discurile sale a fost nominalizat în 1993 la premiul Grammy (secţiunea new age).

„Garden of Silence”, apoi „Firedance”… După prima vizită în România liberă, Romulus şi-a văzut majoritatea melodiilor de pe al doilea disc editată şi acasă, sub titlul „Eterna Recoltă”, de casa de discuri Electrecord. Inspirat de poezia eminesciană „Rugăciunea unui dac”, muzicianul a pus la cale după 2000 un alt disc, dedicat zeului dac Zamolxis, apoi încă vreo două. Însă paradigma showbiz-ului se schimbase, ca peste tot.

(w160) Romulus Cr(w160) Romulus Cr(w160) Romulus Cr

În anii din urmă, a colaborat la New York cu Ljubisa Ristic (chitarist, ani de zile cântând la sitar pe scenele româneşti), iar la Londra cu Space Donovan, pentru spectacole tip musical. De câţiva ani, Romulus face doar naveta în metropola americană, iar acum visează să-şi reîmpartă viaţa, măcar câteva luni pe an, cu România. În momentul filmării, la sfârşitul lui 2015, românul-american lucra la discul-concept „Agnus Day”.

„M-am reprofilat pe world music, îmi caut inspirația în mai multe zone. Noul disc - «Mielul Domnului» - este deci un summum al mai multor culturi… un concept nu religios ci mistic, în care sunt orientat spre muzici de mai multe facturi - clasică, folclorică, electronică".

(w235) Romulus Cr(w235) Romulus Cr

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Rinita alergică, tratament și prevenție

Invitat: dr. Iulia-Mihaela Hobeanu, medic primar ORL, dr. în ştiinţe medicale, Spitalul Clinic de Urgența Sf. Pantelimon, București

Rinita alergică este o reacție la polen, mucegai, blana animalelor, praful de casă și lista poate continuă. Persoanele afectate strănută, au nas înfundat, mâncărimi la nivelul ochilor, dureri în gât. Aflăm când este necesar să megem la medic și ne informăm despre sinuzită și otită, care sunt complicații ale rinitei alergice dar și ce remedii naturale pot ajuta în tratarea lor.

*Sedentarismul şi durerile lombare

Invitat: dr. Andreea Mitulescu, medic primar medicină fizică și reabilitare, şef secție Recuperare Medicală, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga

Când petrecem mai mult de 6 ore pe zi în șezut sau întins, fără mișcare fizică în viața cotidiană, avem un comportament sedentar. De-a lungul vieții, peste 80% din populația globului dezvoltă un episod de durere lombară care debutează, de obicei, la efort. Durerile lombare pot fi rezultatul unui traumatism, a unei posturi incorecte sau a acumulării de stres la nivelul coloanei vertebrale. Drumețiile sunt sănătate pentru creier și trup. E bine să evităm mersul grăbit, să fim atenți la respirație, să știm cum călcăm și cum îndoim genunchii...O durere lombară poate să apară în urma unei mișcări greșite care poate face imposibilă aplecarea trunchiului. Netratată corespunzător, ne poate imobiliza.

*Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Invitat: din Franţa, dr. Liviu Serb, şef serviciu Endocrinologie-Diabetologie-Nutriţie, Mulhouse. România este printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, un flagel care, la nivel global, afectează sute de milioane de oameni. Studiile arată că, până în 2050, cazurile s-ar putea dubla. Odata diagnosticat, este esenţial să gestionăm glicemia pentru a evita complicaţiile. Prevenția e ideal să înceapă încă din copilărie, prin practicarea sportului și formarea educației alimentare a copilului (mese organizate, evitarea dulciurilor şi a sucurilor carbogazoase).

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

(redifuzare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, este difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, revedem o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, sedentarism ...

 

#tvri