loader
Foto

Românii vor avea o biserică monument istoric din secolul XV în Valencia

În urma discuțiilor dintre Epsicopia Catolică și Parohia Ortodoxă  “Sfântul Apostol și Evanghelist Matei”, biserica spaniolă a cedat românilor în concesiune, pentru 50 de ani, o biserică construită în secolul al XV-lea, în cartierul valencian Mislata.

 

Discuțiile pentru preluarea bisericii au început încă din februarie 2017 și, în prezent, românii au depus actele necesare obținerii avizelor pentru renovare.

Biserica urmează să fie renovată de membrii comunității românești și de către parohie, devenind un lăcăș de cult ce va aparține pentru perioada concesiunii credincioșilor ortodocși și nu numai. Biserica este considerată monument istoric, românilor revenindu-le sarcina să o renoveze și să o întrețină pe toată durata concesiunii.

“Acest acord este un pas foarte important pentru românii din Valencia“ – ne a declarat părintele Gabriel Cojocaru, coordonatorul proiectului – “pentru că vom avea o biserica, nu un spațiu renovat și transformat într-un lăcăș de cult. Îl vom avea pentru 50 de ani, nu vom mai plăti chirie și va fi în scurt timp un loc minunat pentru rugăciune “

Conform proiectelor deja depuse pentru aprobare către autoritățile spaniole, biserica va fi gata în aproximativ 6 luni de la obținerea avizelor, în funcție și de susținerea comunității și a credincioșilor ortodocși din țară. În exterior va fi refăcut acoperișul, iar în interior vor fi restaurati pereții și decorați cu artă bizantin– ortodoxă. Pictorul coordonator va fi cunoscutul pictor român stabilit în zona Valenciei Augustin Ghebaru, renumit și pentru pictura altor lăcășuri de cult importante din Spania, fiind solicitat inclusiv de catre  bisericile catolice spaniole.

Preotul Gabriel Cojocaru slujește în Spania de peste 17 ani și spune că Biserica este a două casă pentru români, acolo unde vin să se roage pentru mai bine, pentru a se căsători, boteza copiii sau petrece pe ultimul drum pe cei care pleacă dintre noi.

(w882) Biserica r

Românii se adaptează foarte bine în Peninsula Iberică și au o relație foarte bună cu biserica autohtonă, acesta nefiind prima situație în care spaniolii cedează în folosință lăcășuri de cult comunitățîi românești.

“Sper ca românii din Valencia să mă susțină și să fie alături de mine, deoarece toate costurile de renovare trebuie susținute de parohie și comunitatea românească”, spune părintele Cojocaru.

Întrebat ce ar transmite românilor care trec prin momente mai dificile în urma restriciilor din timpul pandemiei, părintele spune că “nu trebuie să ne peirdem nădejdea și credința. Prin biserica și-au găsit mulți români locuri de muncă, relaționând între ei. Aici s-au cunoscut unii cu alțîi și s-au ajutat. Tot aici Dumnezeu îi ascultă prin rugăciune și îi ajută.”

Pentru cei care doresc să sprijine deschiderea bisericii ortodoxe românești din Valencia, pot afla amănunte pe adresa de email infogabriel65@gmail.com.

Răzvan Nicolescu

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal * Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri