loader
Foto

Galerie foto

Românii din Ucraina: Familia unită de război | VIDEO

Din 30 aprilie, de la ora 14:30, TVR Internațional continuă difuzarea emisiunii „La un pas de România” cu o nouă serie de ediții dedicate românilor din Ucraina.

 

La un pas de România

Tisa desparte acum două țări, dar au fost vremuri când râul era doar unul care trecea printre satele maramureșenilor.

Cândva, Maramureșul se întindea până spre nord spre Carpații Păduroși. Când Ucraina și-a declarant independența de Uniunea Sovietică, maramureșenii din dreapta Tisei au putut călători mai ușor și au ajuns mai repede la rudele din România.

(w882) tisa pod

Deschiderea punctelor de trecere a frontierei cu România i-a ajutat pe toți ucrainenii, nu numai pe români, mai ales în  februarie 2022 când Ucraina a fost invadată de armata rusă.

 

Din estul devastat de război au venit în Slatina Transcarpatiei de azi, mulți ucraineni. Printre ei și unii cu origini românești în Maramureșul din dreapta Tisei. Echipa emisiunii „La un pas de România” a fost martora unei astfel de întâlniri emoționante într-un aprtament din Sighetu Marmației, la început de martie 2022.

(w882) familie de

Familia cu rădăcini în Maramureșul istoric este un exemplu pentru ce efecte pot avea tratatele de pace sau acordurile semnate la masa tratativelor. Oamenii se transformă în numere. Grădinile celor care trăiesc la granițele desenate cu creionul de conducători vremelnici sunt tăiate în două de gardurile de sârmă ghimpată. Gardurile sau râurile de graniță nu pot, însă, tăia apartenența la un neam și la o limbă și la credința că aceste linii de pe hărțile lumii vor deveni amintire .... cândva...în viitor.” ( Aura Dobre - producător ”La un pas de România”)

(w882) tisa

Program de difuzare:

TVR Internațional - sâmbătă, de la 14.30

TVR 3 - sâmbătă, de la 16.30

Emisiunile se regăsesc și pe Canalul Oficial de Youtube al TVR.

***

Echipa tv: ImagineRudolf Szilagyi, sunetMarius Stanciu, montajNicoleta Georgescu, lecturaConstantin Lupescu, ilustrație muzicalăCătălin Grigore, maestru de sunetElena Moise

Producător și realizator Aura Dobre

4:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Episodul 8

Ion Stoica este profesor de Știinta calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat român din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate.

Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrări peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015).

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numită arhitectură lakehouse, fiind singura platformă software care combină datele cu Inteligenţa artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Realizator şi moderator Marian Voicu

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri