loader
Foto

Românii din Ucraina – La un pas de Țara Mamă

Sâmbătă, 14 mai, ora 14.30, TVR Internațional a difuzat al treilea episod al seriei „Românii din Ucraina”, aflat sub genericul „La un pas de România”. Emisiunea va fi transmisă și pe TVR 3.

 

La un pas de România

În 1918 o delegație de români din dreapta Tisei a fost la Alba Iulia și le-a amintit celor prezenți că și dincolo de Tisa sunt români care vor și ei să fie incluși în România Mare. Li s-au dat asigurări că și ei vor fi parte din tânăra țară din estul Europei. N-a fost să fie.

(w882) gardul de

Regatul României a avut hotare de la Nistru până la Tisa, doar pentru câțiva ani. Apoi, în 1945, armata, încă de pe atunci „eliberatoare” a lui Stalin, a făcut cadou imperiului sovietic și Maramureșul din dreapta Tisei.

(w882) pod istori

Războiul de azi din Ucraina a făcut să se vorbească din nou și mai aprins despre drepturile românilor din Ucraina. Unii oameni politici au confiscat acest mesaj ducându-l în derizoriu. La întâlnirile la nivel înalt dintre Ucraina aflată în război și România vecină au fost auzite promisiuni și de o parte și de alta privind drepturile minorităților naționale.

(w882) Tisa si bo

Românii maramureșeni din dreapta Tisei, ca de altfel toți români care trăiesc în Ucraina de azi speră, așa cum o fac de zeci de ani, într-un viitor mai bun și pentru ei.

(w882) pod peste

Cei bătrâni se duc lăsând visul celor tineri, care și ei, la rândul lor, își duc speranța închisă în dosare cu sau fără șină depuse în cine știe ce birou dintr-o Românie încă indiferentă practic față de copiii ei din Ucraina.

(w882) Biserica

***

Emisiunea „La un pas de România” este difuzată pe TVR Internațional, sâmbăta de la 14.30, și pe TVR3, sâmbăta de la 16.30.

Emisiunile se regăsesc și pe Canalul Oficial de Youtube al TVR.

Echipa tvLa un pas de România”: imagineRudolf Szilagyi, sunetMarius Stanciu, montajNicoleta Georgescu, lecturaConstantin Lupescu, ilustrație muzicalăCătălin Grigore, maestru de sunetElena Moise

Producător și realizatorAura Dobre

7:00 În Slujba Binelui

La 30 de ani de când Mitropolia Basarabiei şi-a reluat misiunea spirituală, observăm strădania preoţilor de pe ambele maluri ale Prutului-adevăraţi promotori ai valorilor şi spiritului românesc-de a face misiune în parohiile din Republica Moldova.

Moderator si producator Tatiana Slivca

(redifuzare)

7:30 Vivi Art

Vivi Art este o emisiune de divertisment, cu impact educativ, destinată atât copiilor, cât și părinților. Gazda proiectului este Vivien Rusu, o fetiţă talentată, curioasă din fire, care îşi propune să îi descopere pe copiii talentati din Republica Moldova. Domeniile explorate sunt diverse: gastronomie, teatru, muzică, sport, dans, astronomie, hipism, călătorie, vlogging, etc. Emisiunea, filmată în manieră home video, este interesantă, veselă şi educativă.

Moderator Vivien Rusu

Producător Natalia Catan

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri