loader
Foto

Românii de pretutindeni - generaţia următoare, vineri la „Lumea și noi”

Vineri, 28 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional aducem în prim-plan Festivalul Internaţional al tinerelor talente româneşti PROPATRIA, care a avut loc vara aceasta, la Roma.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În preajma Zilei Naţionale a României şi a Zilei Românilor de Pretutindeni, emisiunea „Lumea şi Noi” vă propune un reportaj de la o manifestare anuală devenită tradiţională în comunitatea românească din Italia.

Realizat cu voluntariat 100%, cu ajutor din partea mai multor asociaţii româneşti şi italiene din diaspora, cu sprijin financiar din partea Ministerului de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, festivalul s-a bucurat şi în acest an de înaltele patronaje ale Senatului respectiv Camerei Deputaților Republicii Italiene, ale Ambasadelor României și Republicii Moldova în Republica Italiană şi al Primăriei Romei. De asemenea, iniţiatorului şi organizatorului Propatria i-au fost alături două instituţii culturale importante – Accademia di Romania şi Conservatorul de Muzică Santa Cecilia.

(w882) Flashmob -

De patru ani, asociaţia culturală româno – italiană Propatria înfiinţată la Roma identifică şi promovează tinerele talente româneşti din diaspora (nu doar italiană) într-o manifestare deosebită. În 2014, festivalul s-a desfăşurat între 20 iunie şi 6 iulie, începând în forţă cu un flashmob însoţit de coregrafie. Atunci, zeci de ii au împânzit Piazza del Campidoglio, iar corurile „A șaptea notă”, „Ars Nova” și orchestra „Il Setticlavio”, alături de ansamblul folcloric româno - basarabean „Arţăraş”, au interpretat la unison Oda Bucuriei.

(w882) Ciprian St

A urmat, la Oratorium del Caravita, un eveniment girat de Cipriana Smărăndescu (fondatoarea primei şcoli de clavecin) care şi-a prezentat discipolii în concert. În acelaşi loc, două zile mai târziu, a fost omagiată soprana Lucia Stănescu, stabilită la Livorno de peste 30 de ani. Prezentarea unui volum autobiografic a fost însoţită de recitalul baritonului Vlad Crosman şi al mezzosopranei Lavinia Bocu.

(w882) Diego Rait

Apoi, la Sala Baldini (Biserica S.M. in Campitelli), Fundaţia Resonnance a oferit o altă seară de graţie, prin pianista fondatoare Elizabeth Sombart, reprezentanta în România Lavinia Dragoş şi elevii – minune ai acesteia. A urmat un concert al violonistului Tudor Andrei (acompaniat de Aurelia Vişovan la pian) şi cel al Cătălinei Diaconu, profesor principal de pian la Conservatorul Santa Cecilia, de asemenea însoţită de studenţii domniei sale.

(w882) Gabriele d

În 24 iunie, Ziua Internaţională a Iei a fost sărbătorită la Muzeul Naţional de Arte şi Tradiţii populare din Roma: Expoziţia „Magia culorii în arta tradiţională românească” a fost vernisată în cadrul unui eveniment în care au evoluat corul multietnic „Incanto-Voci femminili senza confini” și ansamblul folcloric „Arţăraş”. O a doua sesiune a festivalului s-a derulat în 5 – 7 septembrie, la Academia di Romania, respectiv un Masterclass al aceleiaşi inimoase pianiste şi profesoare Cătălina Diaconu.

(w882) Aurelia Vi
Aurelia Vișovan

Ediţia specială a emisiunii „Lumea şi noi” conţine un reportaj de la gala din 6 iulie - interviuri şi momente live cu Octavian Purcărea, Diego Raita, Monica Anghel Sannino, Alexandru Stanciu, Loredana Pârvu, Ciprian Străteanu, Tudor Andrei, Aurelia Vişovan, Francesca Giurgilă, Maria Luisa Andrici, Robert Dancs, Violeta Bârlă, Gabriele Caprio ş.a. Gazdele evenimentului TV: Cătălina Diaconu (preşedinte al juriului) şi Mioara Moraru Cristea (coordonator organizare - Propatria).

(w882) Tudor Andr
Tudor Andrei

Palmares oficial: Juriul a decernat cele trei trofee pianistului Ciprian Străteanu, solistului Octavian Purcărea şi cuplului de actori spadasini Alexandru Stanciu - Loredana Pârvu. De asemenea, pianista Aurelia Vişovan şi Violeta Bîrlă (scenograf, regizor, cu o poveste de viaţă impresionantă) au primit câte o bursă de 500 de euro.

(w882) Violeta BÃ

Două diplome de excelenţă au fost înmânate de către organizatori Aureliei Vişovan și Emanuelei Ionică (pentru actorie şi dublaj n Italia). Preşedintele juriului a acordat încă două premii speciale, constând într-un curs de perfecţionare, pianiştilor Diego Raita şi Ciprian Străteanu. Iar pentru relatările despre comunitatea românească din Italia, premiul de jurnalism „Europaeus” a fost decernat ziaristei Daniela Mogavero.

(w882) Robert Dan

Emisiunea noastră a fost prezentă nu numai pentru a filma evenimentul, ci şi pe scenă. Cartea „Poveşti cu cântec din diaspora” şi Discul Emigranţilor aferent au fost prezentate de Teodora Madaşa în cadrul aceluiaşi festival, unul dintre cele 100 de capitole ale cărţii tratând de altfel povestea acestei manifestări cu atâta cântec!

(w882) Prezentari

Un reportaj de Doru Ionescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 Investiţi în România!

*Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

Invitat Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

Transmisiune directă

22:00 Destine ca-n filme

*Maria Dănilă-"Spre acoperisul lumii"

Pe Maria Dănilă nu o opreste nimic. Nici avalanse, nici furtuni, nici căzături, nici degerături, nici imobilizările la pat, cu perioadele lungi de recuperare șsi pericolele cunoscute, sau necunoscute, ale muntelui.

Merge cu hotărâre înainte, mereu înainte, mereu în sus. În viteză de formula 1 spre acoperisș, spre acoperisul lumii, pentru că următoarea destinatie este Vârful Everest!

*Dr Horatiu Moldovan-"Performantă pentru viată"

Destinul a făcut ca alegerea specializării de chirurgie cardiovasculară să fie făcută la vârsta de 9 ani, după întâlnirea sa cu primul român operat pe cord deschis de către renumitul profesor Christiaan Barnard.

Cu acest model în viată, după zeci de ani de activitate în blocul operator șsi la catedră, a devenit ilustru profesor universitar doctor Horațiu Moldovan.

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Realizatori: Silvia Ionescu, Constantin Lupescu

Producător Iuliana Marciuc

(redifuzare)

 
„6,9 pe scara Richter”, film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 29 iunie de la ora 23.10, TVR Internațional programează comedia „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil.

Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

O nouă ediție ”Investiți în România!” se difuzează în direct, marți, 25 iunie, pe TVR Internațional. Echipa emisiunii vă dă întâlnire de la ora ...

Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”

Marți, 25 iunie, pe TVRi, de la ora 19:00, în direct, la "Un doctor pentru dumneavoastră", despre rolul modelelor în educație, cercetare şi ...

 

#tvri