Vineri, 28 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional aducem în prim-plan Festivalul Internaţional al tinerelor talente româneşti PROPATRIA, care a avut loc vara aceasta, la Roma.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
În preajma Zilei Naţionale a României şi a Zilei Românilor de Pretutindeni, emisiunea „Lumea şi Noi” vă propune un reportaj de la o manifestare anuală devenită tradiţională în comunitatea românească din Italia.
Realizat cu voluntariat 100%, cu ajutor din partea mai multor asociaţii româneşti şi italiene din diaspora, cu sprijin financiar din partea Ministerului de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, festivalul s-a bucurat şi în acest an de înaltele patronaje ale Senatului respectiv Camerei Deputaților Republicii Italiene, ale Ambasadelor României și Republicii Moldova în Republica Italiană şi al Primăriei Romei. De asemenea, iniţiatorului şi organizatorului Propatria i-au fost alături două instituţii culturale importante – Accademia di Romania şi Conservatorul de Muzică Santa Cecilia.
De patru ani, asociaţia culturală româno – italiană Propatria înfiinţată la Roma identifică şi promovează tinerele talente româneşti din diaspora (nu doar italiană) într-o manifestare deosebită. În 2014, festivalul s-a desfăşurat între 20 iunie şi 6 iulie, începând în forţă cu un flashmob însoţit de coregrafie. Atunci, zeci de ii au împânzit Piazza del Campidoglio, iar corurile „A șaptea notă”, „Ars Nova” și orchestra „Il Setticlavio”, alături de ansamblul folcloric româno - basarabean „Arţăraş”, au interpretat la unison Oda Bucuriei.
A urmat, la Oratorium del Caravita, un eveniment girat de Cipriana Smărăndescu (fondatoarea primei şcoli de clavecin) care şi-a prezentat discipolii în concert. În acelaşi loc, două zile mai târziu, a fost omagiată soprana Lucia Stănescu, stabilită la Livorno de peste 30 de ani. Prezentarea unui volum autobiografic a fost însoţită de recitalul baritonului Vlad Crosman şi al mezzosopranei Lavinia Bocu.
Apoi, la Sala Baldini (Biserica S.M. in Campitelli), Fundaţia Resonnance a oferit o altă seară de graţie, prin pianista fondatoare Elizabeth Sombart, reprezentanta în România Lavinia Dragoş şi elevii – minune ai acesteia. A urmat un concert al violonistului Tudor Andrei (acompaniat de Aurelia Vişovan la pian) şi cel al Cătălinei Diaconu, profesor principal de pian la Conservatorul Santa Cecilia, de asemenea însoţită de studenţii domniei sale.
În 24 iunie, Ziua Internaţională a Iei a fost sărbătorită la Muzeul Naţional de Arte şi Tradiţii populare din Roma: Expoziţia „Magia culorii în arta tradiţională românească” a fost vernisată în cadrul unui eveniment în care au evoluat corul multietnic „Incanto-Voci femminili senza confini” și ansamblul folcloric „Arţăraş”. O a doua sesiune a festivalului s-a derulat în 5 – 7 septembrie, la Academia di Romania, respectiv un Masterclass al aceleiaşi inimoase pianiste şi profesoare Cătălina Diaconu.
Aurelia Vișovan
Ediţia specială a emisiunii „Lumea şi noi” conţine un reportaj de la gala din 6 iulie - interviuri şi momente live cu Octavian Purcărea, Diego Raita, Monica Anghel Sannino, Alexandru Stanciu, Loredana Pârvu, Ciprian Străteanu, Tudor Andrei, Aurelia Vişovan, Francesca Giurgilă, Maria Luisa Andrici, Robert Dancs, Violeta Bârlă, Gabriele Caprio ş.a. Gazdele evenimentului TV: Cătălina Diaconu (preşedinte al juriului) şi Mioara Moraru Cristea (coordonator organizare - Propatria).
Tudor Andrei
Palmares oficial: Juriul a decernat cele trei trofee pianistului Ciprian Străteanu, solistului Octavian Purcărea şi cuplului de actori spadasini Alexandru Stanciu - Loredana Pârvu. De asemenea, pianista Aurelia Vişovan şi Violeta Bîrlă (scenograf, regizor, cu o poveste de viaţă impresionantă) au primit câte o bursă de 500 de euro.
Două diplome de excelenţă au fost înmânate de către organizatori Aureliei Vişovan și Emanuelei Ionică (pentru actorie şi dublaj n Italia). Preşedintele juriului a acordat încă două premii speciale, constând într-un curs de perfecţionare, pianiştilor Diego Raita şi Ciprian Străteanu. Iar pentru relatările despre comunitatea românească din Italia, premiul de jurnalism „Europaeus” a fost decernat ziaristei Daniela Mogavero.
Emisiunea noastră a fost prezentă nu numai pentru a filma evenimentul, ci şi pe scenă. Cartea „Poveşti cu cântec din diaspora” şi Discul Emigranţilor aferent au fost prezentate de Teodora Madaşa în cadrul aceluiaşi festival, unul dintre cele 100 de capitole ale cărţii tratând de altfel povestea acestei manifestări cu atâta cântec!
Un reportaj de Doru Ionescu
Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.