loader
Foto

Galerie foto

Românii care şi-au luat cu ei credinţa şi tradiţia în Spania, joi la “Lumea şi noi”

Elena Dinu şi Titi Dincă (foto) au continuat  explorarea spirituală în rândul comunităţilor de români din Spania, în ediția din 15 mai a emisiunii “Lumea şi noi”.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Sunt  uitaţi şi uneori  lăsaţi uitării. Politicienii îşi amintesc de ei doar la alegeri. Despre diaspora românească, prin care odinioară se făceau raportări la PIB-ul României în funcţie de sumele trimise în ţară, se vorbeşte din ce în ce mai puţin în discursul public.

Românilor din Spania li se spunea aproape peiorativ "căpşunarii".

În fapt, piaţa muncii din Spania era în timpurile din afara crizei economice tot atât de variată ca cea din România, doar că mult mai bine plătită.

Construcţii, servicii, agricultură, ferme de animale, turism...iată doar câteva domenii în care românii s-au integrat căpătând respectul cetăţenilor ţării gazdă.

Relaţiile interumane între angajat şi angajator au ajuns să fie impregnate de prietenie ca mai niciunde în Europa.

De multe ori, spaniolii şi românii se înrudesc spiritual prin cununii şi botezuri şi se invită reciproc pentru a fi părtaşi la bucuriile familiale sau ale comunităţii.

Toledo, Coslada, Parla, Getafe sunt oraşe mai mari sau mai mici în marginea cărora românii şi-au rânduit lăcaşuri de cult.

Asemenea misionarilor din alte timpuri, preoţii au amenajat spaţii pentru capele şi altare, au adunat enoriaşi şi au dat imbold unui sentiment de stabilitate de care emigranţii au nevoie ca de aer.

La intrarea în cel de-al treilea mileniu al erei noastre, românii au pornit într-o cruciadă a muncii. Şi, ca în  orice expediţie care angrenează mulţimi de oameni , îşi iau şi preoţii cu ei şi ridică altare în punctele de popas prelungit.

Sunt pionierii celui de-al XX-lea veac plecaţi spre un El Dorado din care rămâne în desagă doar bănuţul văduvei. Şi acel bănuţ e dat bisericii şi copiilor şi trimis acasă părinţilor, doar- doar se va împlini un soi de moştenire prin care măcar urmaşii să se bucure de visurile neîmplinite ale unei generaţii a peregrinării.

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului, Virgil Măgureanu la Dosar România (II)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

Producător Ionela Gogoţ Studioul teritorial Timişoara

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri