O ediție ”Investiți în România!”, despre importanța finanțărilor europene pentru dezvoltarea României, s-a difuzat marți, 12 iulie, ora 21.00, la TVR Internațional.
În 15 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România a beneficiat de 70 de miliarde de euro, contribuind la bugetul comunitar cu 24 de miliarde de euro. București – Ilfov, Timiș, Cluj, Iași, Constanța, Tulcea și Bacău sunt județele campioane la absorbția fondurilor europene, în timp ce Covasna, Călărași, Ialomița și Teleorman sunt codașele.
În perioada 2021 – 2027, România are alocate 52 de miliarde de euro prin programe operaționale, la care se adaugă 14,2 miliarde de euro fonduri nerambursabile și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Echipa „Investiți în România!” vă propune să revedeți o ediție despre fondurile europene din ultimii 15 ani și despre modelul de dezvoltare al țării în următorii 7 ani, cu impact direct asupra mediului de afaceri, marți, 12 iulie, de la ora 21.00, la TVR Internațional.
Cristina LEORENŢ, moderator și realizator, a discutat cu Marcel-Ioan BOLOŞ, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, despre prioritizarea investițiilor și adaptarea reformelor noului context economico-social, la nivelul Planului Național de Redresare și Reziliență, despre proiectele majore de infrastructură aferente perioadei de programare 2021-2027, dar și despre procesul de descentralizare a fondurilor europene, sprijinirea mediului de afaceri, respectiv a IMM-urilor.
Am stat de vorbă și cu Mircea-Gheorghe HAVA, membru al Parlamentului European, despre capacitatea de absorbție a României pe noile programe 2021 – 2027, în condițiile lipsei acute de forță de muncă, dar şi despre cum îi putem atrage pe români să se întoarcă acasă, prin programe de dezvoltare locală, dând exemplu oraşul Alba Iulia, care a fost transformat cu ajutorul banilor europeni pe mandatele domniei sale.
Dintr-o locomotivă a economiei autohtone, Reșița a mers în ultimii 25 de ani cu frâna trasă. Furnalele industriei siderurgice și mândria celei constructoare de mașini s-au stins, iar în plan social rezultatele au fost dezastruoase precum ecuația economică, populația aproape înjumătățindu-se. Cu această stare de fapt nu a fost de acord actualul edil al municipiului, Ioan POPA, care și-a propus să oprească colapsul și să readucă speranța reșițenilor. Despre proiectele mari pe fonduri comunitare, care schimbă faţa oraşului, am discutat tot în această ediţie.
Iar Cristina CHIRIAC, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin, ne-a spus care sunt oportunităţile pe care le oferă comunitatea europeană pentru mediul de afaceri din România, mai ales pentru IMM-uri, spre ce se uită investitorii în programele de finanţare 2021-2027, care sunt lecţiile învăţate de-a lungul timpului şi care sunt solicitările antreprenorilor de la autorităţi.
La „Investiţi în România!” ați aflat şi povestea lui Cornel RADU-LOGHIN, secretar general al Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului, într-un interviu realizat de Cristina LEORENŢ.
Invitați:
● MARCEL-IOAN BOLOŞ – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
● MIRCEA-GHEORGHE HAVA – membru al Parlamentului European
● IOAN POPA – primar Reșița, județul Caraș-Severin
● CRISTINA CHIRIAC – președinte Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin
Redifuzare TVR Internaţional 12.07.2022, ora 21:00 şi 13.07.2022, orele 04:00 şi 12:00 (ora României)
***
Echipa emisiunii:
DOCUMENTARIST
- Giorgiana ŞUŞURINCĂ
JURNALIŞTI TV
- Roxana SEGNEANU
- Răzvan ONESA
REALIZATOR ȘI MODERATOR
- Cristina LEORENŢ
PRODUCĂTOR
- Raluca AMZĂR
***
email: investitiinromania@tvr.ro
http://www.facebook.com/InvestitiTVRi
·